top icon
Επικαιρότητα

Τρεις δεκαετίες για το Renault Clio

Tο Renault Clio, που αισίως βρίσκεται πλέον στην πέμπτη κατά σειρά γενιά του, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό εμπορικό – και όχι μόνο -πυλώνα του γαλλικού εργοστασίου.

Το 1990 το Renault Clio ήρθε να διαδεχθεί το Renault 5 (σ.σ.: παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του τελευταίου συνεχίστηκε σε περιορισμένα αντίτυπα έως το 1996) καλούμενο να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά σε μια δύσκολη εποχή για την γαλλική εταιρεία, η οποία μαστίζονταν από πολλά οικονομικά – και όχι μόνο – ζητήματα. Το «εγχείρημα Clio» ξεκίνησε πολύ νωρίτερα με τον Patrick Le Quément να βάζει στο χαρτί εν έτει 1987 τα πρώτα σχέδια του νέου εκπροσώπου των Γάλλων στη σούπερ μίνι κατηγορία.

Renault Clio

Κερδίζοντας τον τίτλο του Αυτοκινήτου της Χρονιάς 1991, διάκριση που είδαμε να επιτυγχάνεται και το 2006 με το μοντέλο της τρίτης γενιάς, το Clio I σημείωσε με μιας τεράστια εμπορική επιτυχία στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Η πρώτη ελαφρά ανανέωση ήρθε το 1994, ενώ δύο χρόνια αργότερα το Clio Ι φρεσκάρεται εκ νέου διαθέτοντας περισσότερες αλλαγές σε σχέση με το προγενέστερο facelift. Συνολικά, το Clio I κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη περίπου 4 εκατ. αγοραστών.

Renault Clio

Η δεύτερη γενιά παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1998 κοσμούμενη πλέον από περισσότερες καμπύλες – επίσης δια χειρός Patrick Le Quément. Την άνοιξη του 2001 παρουσιάζεται η πρώτη ανανεωμένη εκδοχή του Clio II, που έφερε μαζί της για πρώτη φορά έναν 1.500άρη κινητήρα ντίζελ. Το 1998 πραγματοποιείται η πρεμιέρα της πρώτης σπορ έκδοσης που έφερε την υπογραφή της Renault Sport και έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 2.0 λίτρων με 172 ίππους κάτω από το εμπρός καπό – το 2001 ο κινητήρας «ανέβηκε στους 182 ίππους, ενώ η κορυφαία έκδοση του μοντέλου της δεύτερης γενιάς ήταν φυσικά η «κεντρομήχανη» V6, με τον 3λιτρο V6 των Γάλλων να μεταφέρει την ισχύ των 223 ίππων στους πίσω τροχούς.

Renault Clio

Το Clio III παρουσιάστηκε το 2005 και έμεινε στη ζωή έως το 2014, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα το φως της δημοσιότητας είδε η τέταρτη κατά σειρά εκδοχή του, η οποία παρέδωσε τη σκυτάλη στη νεότερη τον Μάρτιο του 2019. Από τον Ιούνιο του 1990, όταν και ξεκίνησαν οι πωλήσεις του, μέχρι σήμερα, το Renault Clio έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη περισσότερων από 15 εκατ. αγοραστών ανά τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ