24 Μάιος 2018

Trump: Οι εισαγωγές αυτοκινήτων μπορεί να είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για λόγους εθνικής ασφάλειας αναφορικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή δασμών, παρόμοιων με εκείνων που είδαμε να εφαρμόζονται σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Donald Trump

Όπως ανακοινώθηκε χθες δια στόματος Trump, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα διεξάγει έρευνα σύμφωνα με το άρθρο 232 του νόμου περί επέκτασης εμπορίου ώστε να αποφανθεί αν οι εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών απειλούν απειλή για την εθνική ασφάλεια πλήττοντας συγχρόνως την ικανότητα της εγχώριας βιομηχανίας να ερευνά και να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι, εδώ και δεκαετίες, οι εισαγωγές από το εξωτερικό έχουν διαβρώσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία μας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, υποσχόμενος συγχρόνως μια «διεξοδική, δίκαιη και διαφανή έρευνα».

Από τη μεριά του, με ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Έδωσα οδηγία στον υπουργό Ross να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης έρευνας για τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τους στην εθνική ασφάλεια της Αμερικής».

Εκπρόσωποι του υπουργείου ανέφεραν ότι η έρευνα θα καθορίσει αν η «χαμένη» εγχώρια παραγωγή είχε εξασθενήσει την «εσωτερική οικονομία των Η.Π.Α.» και εν προκειμένω την ικανότητά της να παράγει προηγμένες τεχνολογίες στο χώρο της αυτοκίνησης, όπως είναι οι κυψέλες καυσίμου, οι ηλεκτροκινητήρες και οι μπαταρίες.

Σε άλλη δήλωσή του, ο Donald Trump είπε τα εξής:

«Οι βασικές βιομηχανίες, όπως τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα οχημάτων, είναι καθοριστικής σημασίας για τη δύναμη μας ως Έθνος».

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump ανέφεραν ωστόσο πως η ως άνω έρευνα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή εισαγωγικών δασμών στα αυτοκίνητα έως και 20%, στοχεύει εν μέρει στο να ασκηθεί πίεση σε χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, προκειμένου οι τελευταίες να προβούν σε παραχωρήσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται για τον καθορισμό των όρων της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA – North American Free Trade Agreement), αλλά και στην Ιαπωνία και την ΕΕ , που κάθε χρόνο εξάγουν χιλιάδες οχήματά τους τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2017 περί τα 8,3 εκ. οχήματα αξίας 192 δις δολαρίων, στα οποία περιλαμβάνονται 2,4 εκ. αυτοκίνητα από το Μεξικό, 1,8 εκ. από τον Καναδά, 1,7 εκ. από την Ιαπωνία, 930.000 από τη Ν. Κορέα και 500.000 από τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της χώρας σε όλο τον κόσμο ανήλθαν μόλις στα 2 εκ. οχήματα συνολικής αξίας 57 δις δολαρίων._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Donald Trump
  • Car imports
Ετικέτες: