top icon
Επικαιρότητα

Trump vs California – και στη μέση τα καθαρά αυτοκίνητα

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump και την πολιτεία της Καλιφόρνια με επίκεντρο το ποιος θα καθορίσει τα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για ακόμα μία νομική μάχη για ζητήματα που άπτονται της περιβαλλοντικής πολιτικής, η οποία θα επηρεάσει τόσο την αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και τους καταναλωτές. Από τη μεριά του, ο ισχυρός άνδρας του οβάλ γραφείου δήλωσε χθες ότι θα ανακαλέσει τη δικαιοδοσία της πολιτείας της Καλιφόρνιας να απαιτεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν καθαρότερα οχήματα.

Ποντάροντας σε ψηφοφόρους φιλικά προσκείμενους προς τα «παραδοσιακά» οχήματα, ο Donald Trump δήλωσε πως η απόφασή του να περιορίζει τις εξουσίες της πολιτείας της Καλιφόρνια αποτελεί «νίκη για τους καταναλωτές» επισημαίνοντας πως με αυτή τα αυτοκίνητα θα είναι  «πολύ λιγότερο δαπανηρά» και «ασφαλέστερα» – ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τους αξιωματούχοι της πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται την Καλιφόρνια αυτή την εβδομάδα, προέτρεψε τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, διότι χωρίς αυτή την εναλλακτική λύση θα μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Donald Trump μέσω ανάρτησής του στο Τwitter..

Θυμίζουμε πως το επιτελείο του Προέδρου των ΗΠΑ σχεδιάζει να εισάγει μέσα στο φθινόπωρο μια αναθεωρημένη νομοθεσία που θα διαφοροποιήσει τα θεσπισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση πρότυπα εκπομπών – κίνηση που θα βάλει φρένο στις προσπάθειες του χώρας να αναμορφώσει το «μίγμα» των οχημάτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους της τα προσεχή χρόνια.

H Alliance of Automobile Manufactures, μία ομάδα που εκπροσωπεί στις ΗΠΑ την GM, την Toyota, την Ford, την VW, απέφυγε να λάβει ανοιχτά θέση σχετικά για το όλο ζήτημα δηλώνοντας χαρακτηριστικά πω θα μελετήσει την κατάσταση που θα διαμορφωθεί «για να έχει μία πλήρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο όλα αυτά επηρεάζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τους εργαζόμενους και τους πελάτες.»

Χθες το πρωί, ο κυβερνήτης της πολιτειας της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, ο γενικός εισαγγελέας της, Xavier Becerra και η Mary Nichols, υπεύθυνη για τη θέσπιση των περιβαλλοντικών πρωτύπων, κατήγγειλαν τις αποφάσεις του Προέδρου της χώρας χαρακτηρίζοντάς τες ως «πολιτική βεντέτα» που θα βλάψουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αφήνοντας πίσω την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία στο παγκόσμιο ράλλυ που αφορά στην ανάπτυξη και εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων.

«Για εμάς πρόκειται για τον αγώνα της ζωής μας. Πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε χθες η Mary Nichols.

Οι αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια, οι οποίες δηλώνουν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τις αποφάσεις Trump, ξεκαθαρίζουν ότι τα οφέλη των τελευταίων αφορούν μόνο στις πετρελαϊκές εταιρείες. Αν μη τι άλλο, η διαμάχη αυτή βρίσκει τις αυτοκινητοβιομηχανίες στη… μέση, με τις περισσότερες να δηλώνουν ότι οι αυστηρότερες νόρμες θα αυξήσουν τα κόστη – εντούτοις, οι επιλογές τους είναι πλέον περιορισμένες με δεδομένο ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ευρώπη υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρά πρωτόκολλα._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ