top icon
Επικαιρότητα

Uber: Εταιρεία μεταφορών και όχι διαδικτυακών υπηρεσιών

Ύστερα από καταγγελίες επαγγελματιών οδηγών ταξί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη.

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χαρακτηρίζει την Uber ως εταιρεία μεταφορών και όχι διαδικτυακών υπηρεσιών, κάτι που πρακτικά ανοίγει το δρόμο στις εθνικές-τοπικές ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας ώστε να την αντιμετωπίσουν ως μια «παραδοσιακή» εταιρεία ταξί. Έτσι, θέλοντας και μη πλέον, η Uber είναι υποχρεωμένη να υπαχθεί σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και να «συμπορευθεί» με τις ανταγωνίστριες εταιρείες ταξί ανά την Ευρώπη αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων νέες υποχρεώσεις, όπως η ασφάλιση των οχημάτων που χρησιμοποιεί ως επαγγελματικά, η έκδοση ειδικών αδειών κτλ.

«Η υπηρεσία που παρέχει η Uber, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιώτες με μη επαγγελματίες οδηγούς καλύπτεται από υπηρεσίες στον τομέα των μεταφορών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Και συμπληρώνει:

«Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να ρυθμίσουν τις προϋποθέσεις για την παροχή αυτής της υπηρεσίας».

Από την πλευρά της, η Uber ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε πως είναι «απόλυτα δικαιωμένος» από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Από τη δική τους μεριά, εκπρόσωποι των οδηγών ταξί της χώρας μας χαρακτήρισαν την ως άνω απόφαση ως «νίκη της κοινωνίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη υπόθεση εξετάστηκε ύστερα από καταγγελίες της Ένωσης Οδηγών Ταξί της πόλης της Βαρκελώνης οι οποίες ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η Uber «ακολουθεί παραπλανητικές πρακτικές προκαλώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ