top icon
Κόσμος

Volvo: Λειτουργία αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση

Η Volvo παρουσιάζει τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης χωρίς επιτήρηση «Ride Pilot», αρχικά σε πελάτες στην Καλιφόρνια.

Το Ride Pilot εξελίσσει ένα κορυφαίο για την αυτοκινητοβιομηχανία χαρακτηριστικό ασφαλείας που θα εξοπλίζει την επόμενη γενιά αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Volvo, με στόχο να προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους πελάτες και να κάνει την οδήγηση ενός Volvo ακόμη πιο ευχάριστη και χρηστική. Από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί ως ασφαλές για χρήση στους αυτοκινητόδρομους, το Ride Pilot σχεδιάζεται να διατεθεί ως συνδρομητική προσθήκη στο επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της εταιρείας. Πρόκειται για τη νέα ναυαρχίδα της Volvo που θα αποκαλυφθεί αργότερα εντός του τρέχοντος έτους.

Στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων της, η Volvo θέτει ένα νέο πρότυπο ασφαλείας, με ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις λογισμικού, σε συνδυασμό με ένα προηγμένο σύστημα αισθητήρων. Το λογισμικό αναπτύχθηκε από την εταιρεία εξέλιξης λογισμικού αυτόνομης οδήγησης (AD) Zenseact, σε συνεργασία με την in-house ομάδα ανάπτυξης λογισμικού της Volvo, καθώς και με την αντίστοιχη ομάδα της Luminar, μιας εκ των στρατηγικών συνεργατών της σουηδικής εταιρείας στο πεδίο της τεχνολογίας. Η πλατφόρμα απαρτίζεται από περισσότερους από 25 αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του αισθητήρα τελευταίας τεχνολογίας Iris LiDAR της Luminar, ο οποίος συνεργάζεται άψογα με το συγκεκριμένο λογισμικό.

Volvo

Παρόλο που ο συνδυασμός λογισμικού-αισθητήρων, και φυσικά η ασφάλεια που συνεπάγεται, θα είναι στάνταρ, διαθέσιμος από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του επερχόμενου αμιγώς ηλεκτρικού SUV της Volvo Cars, και θα βελτιώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, το Ride Pilot θα διατεθεί στους πελάτες μόνο αφού περάσει το διεξοδικό πρωτόκολλο δοκιμών και πιστοποίησης της Volvo. Σε αυτό περιλαμβάνεται η επαλήθευση της ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας στους αυτοκινητόδρομους, σε διάφορες μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ως τμήμα αυτής της διαδικασίας επαλήθευσης, η Volvo δοκιμάζει ήδη μαζί με τη Zenseact επιμέρους λειτουργίες της αυτόματης οδήγησης σε δρόμους της Σουηδίας, ενώ συλλέγει δεδομένα από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έως τα μέσα του 2022, η εταιρεία προτίθεται να ξεκινήσει δοκιμές σε δρόμους της Καλιφόρνιας, όπου οι κλιματικές, και οδικές συνθήκες, καθώς και το νομικό πλαίσιο, παρέχουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την εισαγωγή της αυτόνομης οδήγησης.

Volvo

Από τη στιγμή που θα πιστοποιηθεί η ασφάλειά του και θα διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να λανσάρει το Ride Pilot αρχικά στην Καλιφόρνια και σταδιακά σε άλλες αγορές και περιοχές ανά τον κόσμο. Με τη χρήση του Ride Pilot, οι οδηγοί θα είναι σε θέση να εξοικονομούν χρόνο κατά την οδήγηση, αφιερώνοντάς τον σε άλλες δραστηριότητες όπως το διάβασμα, το γράψιμο, η εργασία ή η επικοινωνία. Η λειτουργία μπορεί επίσης να ελαττώσει τη διανοητική κόπωση που μπορεί να συνοδεύει την οδήγηση, ιδιαίτερα στο μποτιλιάρισμα ή την πυκνή κυκλοφορία, βοηθώντας έτσι τους οδηγούς να φτάσουν στον προορισμό τους ξεκούραστοι και ανανεωμένοι.

Το όνομα Ride Pilot υπονοεί αυτό που μπορεί να περιμένει ο χρήστης: όταν το αυτοκίνητο οδηγείται μόνο του, η Volvo αναλαμβάνει την ευθύνη για την οδήγηση, προσφέροντας στον οδηγό άνεση και ηρεμία. Στο επερχόμενο SUV της Volvo, ο αισθητήρας LiDAR της Luminar θα συμπληρώνει 5 ραντάρ, 8 κάμερες και 16 υπερηχητικούς αισθητήρες. Αυτό το βασικό set up αισθητήρων παρέχει εξαιρετική ορατότητα και αντιληπτική αξιοπιστία. Χάρη και στις συνεχείς, ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού, το σύστημα θα διασφαλίζει πλήρως τις απαραίτητες εφεδρείες ώστε να επιτρέψει στη Volvo να υλοποιήσει την ασφαλή αυτόνομη οδήγηση μέσω του Ride Pilot.

Η Luminar είναι μία εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό και αισθητήρες για αυτόνομα οχήματα, με όραμα να διαδώσει ευρέως την ασφαλή αυτόνομη οδήγηση, παραδίδοντας τον μοναδικό αισθητήρα Lidar και το συνοδευτικό λογισμικό που πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές της αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά την απόδοση, την ασφάλεια και την οικονομική υλοποίηση. Σε σύντομο διάστημα, η Luminar έχει συνδεθεί με 50 συνεργάτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων οκτώ από τους 10 κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές γνήσιων εξαρτημάτων.

Το 2020, η Luminar υπέγραψε την πρώτη συμφωνία παραγωγής για αυτόνομα επιβατικά οχήματα με τη Volvo Cars, ενώ πρόσφατα έκλεισε συμφωνίες με την Daimler Truck AG και την Mobileye της Intel. Η Luminar έχει επίσης λάβει μειοψηφικές συμμετοχές σε επενδύσεις από τη μεγαλύτερη εταιρεία βαρέων οχημάτων, Daimler Truck AG, και από τη Volvo Cars, ηγετική δύναμη στην ασφάλεια αυτοκινήτων, προκειμένου να επιταχύνει την παρουσίαση φορτηγών και αυτοκινήτων με αυτόνομη κίνηση σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Έχοντας ιδρυθεί το 2012, η Luminar είναι μία ομάδα 400 ατόμων, με γραφεία στο Πάλο Άλτο, το Κολοράντο Σπρινγκς, το Ντιτρόιτ και το Μόναχο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ