top icon
Επικαιρότητα

VW: Αντιμέτωπη με αποζημιώσεις 9,2 δις € ύστερα από αγωγές επενδυτών

Την προσεχή Δευτέρα ξεκινά η δικαστική διευθέτηση αιτήσεων ουκ ολίγων επενδυτών της VW, οι οποίοι ζητούν από τη γερμανική εταιρεία αποζημιώσεις ύψους 9,2 δις € υποστηρίζοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα έπρεπε να τους είχε ενημερώσει για το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων πριν από τις αποκαλύψεις των ρυθμιστικών αρχών το Σεπτέμβριο του 2015.

Για την ακρίβεια, η εν λόγω δίκη συγκεντρώνει 1.670 αξιώσεις που έφεραν στο προσκήνιο θεσμικοί κυρίως μέτοχοι της VW, οι οποίοι κατηγορούν την αυτοκινητοβιομηχανία ότι δεν ενημέρωσε τους επενδυτές της για το εύρος του διαβόητου σκανδάλου, το οποίο έχει κοστίσει στην εταιρεία μέχρι σήμερα 27,4 δις € σε ποινές και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες, αν η VW προειδοποιούσε έγκαιρα τους επενδυτές της σχετικά με το μέγεθος του σκανδάλου -και σίγουρα πριν την 18η Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) εξέδωσε τη γνωστή πλέον «ειδοποίηση παραβίασης»- τότε οι τελευταίοι ενδέχεται να είχαν αποφύγει τις απώλειες από τις συμμετοχές τους στη γερμανική εταιρεία. Θέλοντας να υποστηρίξουν με αριθμούς την επιχειρηματολογία τους, οι επενδυτές αναφέρουν ότι οι μετοχές της VW έχασαν έως και το 37% της αξίας τους αμέσως μετά την αποκάλυψη της όλης υπόθεσης.

Από τη μεριά της, η VW υποστηρίζει πως δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τους επενδυτές της, καθώς την περίοδο εκείνη βρίσκονταν σε διαρκείς συζητήσεις με την EPA προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση για το όλο θέμα._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ