top icon
Επικαιρότητα

VW #dieselgate: Και ο 3λιτρος TDI της VW με παράνομο λογισμικό!

Η αμερικάνικη EPA (Environmental Protection Agency) ανακοίνωσε προ ολίγου πως και ο 3λίτρος πετρελαιοκινητήρας του γερμανικού Ομίλου, ο οποίος εξοπλίζει ουκ ολίγα μοντέλα της Audi, της VW αλλά και της Porsche, φέρει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το διαβόητο πλέον λογισμικό χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων στις πιστοποιημένες δοκιμές μετρήσεών τους.

Νέα και ακόμα πιο δυσάρεστη, για τους ιθύνοντες της VW AG, τροπή παίρνει το γνωστό πλέον σκάνδαλο #dieselgate, καθώς σήμερα η αμερικάνικη EPA, η οποία και «ξεδίπλωσε» το όλο θέμα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε προ ολίγου πως ένας ακόμα γερμανικός πετρελαιοκινητήρας είναι εφοδιασμένος με το λογισμικό που επεμβαίνει χειραγωγώντας τα αποτελέσματα που προκύπτουν στις επίσημες δοκιμές μέτρησης των εκπομπών ρύπων που διεξάγονται στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 3λιτρο V6 TDI πετρελαιοκινητήρα του Ομίλου, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος, μαζί με το παράτυπο software, στα μοντέλα VW Touareg (2014), Porsche Cayenne (2015), Audi A6 Quattro (2016), Audi A7 Quattro (2016), Audi Α8/A8L (2016) και Audi Q5 (2016), όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Επίσημη Ειδοποίηση Παραβίασης της Νομοθεσίας (Notice of Violation), η οποία και απεστάλη στους ιθύνοντες της VW AG με ημερομηνία 02/11/2015.

Στο εν λόγω έγγραφο, η EPA επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Οι έρευνες γύρω από το όλο θέμα συνεχίζονται. Είναι πιθανό να εντοπιστούν και άλλες παραβιάσεις όσο η έρευνα εξελίσσεται».

Σε σχετική συνέντευξη τύπου, οι ιθύνοντες της EPA διευκρίνισαν πως οι δοκιμές που αφορούν στον εντοπισμό αντίστοιχων λογισμικών διεξάγονται και σε άλλες μάρκες, προς το παρόν όμως οι μοναδικοί κινητήρες ντίζελ που έχουν εντοπιστεί να το «κουβαλούν» είναι εκείνοι του Ομίλου VW, οι οποίοι και περιγράφονται στις ανακοινώσεις που έγιναν τόσο στις 18 Σεπτεμβρίου όσο και σήμερα.

Επιππρόσθετα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο 3λιτρος πετρελαιοκινητήρας «διαθέτει επίσης μια ή και περισσότερες Βοηθητικές Συσκευές Ελέγχου των Εκπομπών -Auxiliary Emission Control Devices- οι οποίες δεν γνωστοποιήθηκαν εγκαίρως στην EPA από τους ιθύνοντες της VW AG».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων που εφοδιάζονται με τον εν λόγω κινητήρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ξεπερνά τις 10.000, ενώ άγνωστο είναι το… πλήθος των αυτοκινήτων (ΜΥ2016) που βρίσκονται είτε στο «δρόμο», προκειμένου να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε στις εκθέσεις των αντιπροσώπων των VW, Audi και Porsche. Με σημερινή της ανακοίνωση, αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Volkswagen AG δήλωσε πως στον τρίλιτρο V6 TDI κινητήρα της το εγκατεστημένο λογισμικό δεν είναι παράνομο, απλά κάποιο από τα στοιχεία του δεν περιγράφεται επαρκώς στην διαδικασία έγκρισης. Τόνισε επίσης ότι το λογισμικό δεν έχει εγκατασταθεί προκειμένου να αλλάξει τις τιμές των εκπομπών κατά τρόπο απαράδεκτο. Τέλος, δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί πλήρως με το Environmental Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ, προκειμένου να φωτιστούν εξ ολοκλήρου τα γεγονότα._Χ.Α.

Δείτε στα παρακάτω links τη χρονολογική εξέλιξη όλων των γεγονότων του πολύκροτου σκανδάλου #dieselgate.

VW AG: Οσμές σκανδάλου με επίκεντρο τις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ

Η VW παραδέχεται το «σκάνδαλο ρύπων»

VW #dieselgate: Αρμαγεδδών…

VW #dieselgate: Τέλος εποχής για τον Martin Winterkorn

Πως λειτουργεί το παράνομο λογισμικό της VW

VW #dieselgate: Η θύελλα συνεχίζεται

VW #dieselgate: Αλλαγή φρουράς

EPA: Μετρήσεις ρύπων σε πραγματικές συνθήκες

Ελβετία: Απαγόρευση πωλήσεων για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα προδιαγραφών Euro 5 του VW Group!

VW #dieselgate: Διορία μέχρι 7 Οκτωβρίου

VW #dieselgate: 2,1 εκ. Audi φέρουν το παράτυπο λογισμικό

VW #dieselgate: Εισαγγελική έρευνα κατά Winterkorn

VW #dieselgate: Έτσι ξεκίνησαν όλα;

VW #dieselgate: Σε αναζήτηση ρευστού…

VW #dieselgate: Ενημέρωση για τα αυτοκίνητα που επηρρεάζονται στην Ελλάδα

VW #dieselgate: Πόσο θα κοστίσει το σκάνδαλο;

VW #dieselgate: Έρχονται περικοπές…

VW #dieselgate: Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι ανακλήσεις

VW #dieselgate: Λογισμικό «ελέγχου» και στους ΜΥ2016 κινητήρες ντίζελ

VW #dieselgate: Στο μικροσκόπιο τα «καθαρά» δάνεια της VW

To #dieselgate γίνεται… ταινία!

VW Group: Προσεχώς… καθαρότερο!

VW #dieselgate: Ανακαλούνται 8,5 εκ. οχήματα στην Ευρώπη

VW #dieselgate: Περισσότερα του ενός τα παράτυπα λογισμικά;

VW #dieselgate: Χρυσώνει το χάπι ο Όμιλος VW…

VW #dieselgate: Αμνηστία έναντι παροχής στοιχείων!

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ