top icon
Επικαιρότητα

VW #dieselgate: Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Eπειδή το όλο θέμα σαφώς και ΔΕΝ έχει μόνο ηθικές διαστάσεις, ας δούμε ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του διαβόητου πλέον σκανδάλου #dieselgate που τις τελευταίες μέρες συγκλονίζει την παγκόσμια αυτοκινητική σκηνή –και όχι μόνο. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, με την επιβάρυνση που προκάλεσε τα έξι αυτά χρόνια η εσκεμμένη –όπως και επίσημα πλέον παραδέχτηκαν οι ιθύνοντες της VW AG- υιοθέτηση του παράτυπου λογισμικού παραποίησης των αποτελεσμάτων στις πιστοποιημένες μετρήσεις εκπομπών ρύπων σε περισσότερα από 11 εκ. πετρελαιοκίνητα οχήματα της εταιρείας ανά την υφήλιο.

Πολλά έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες τόσο για το ηθικό «σκέλος» του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και για τους λόγους που οδήγησαν την VW AG, έναν από τους βασικότερους ομολογουμένως πυλώνες της πανίσχυρης εξαγωγικής βιομηχανίας της Γερμανίας, να υιοθετήσει, και μάλιστα επί σειρά πολλών ετών, παράτυπες πρακτικές παραποίησης των αποτελεσμάτων στις καθιερωμένες μετρήσεις εκπομπών ρύπων που ξεγελούσαν, όπως αποδεικνύεται σήμερα, τις κατά τόπου περιβαλλοντικές ελεγκτικές αρχές. Τόσο στη ιδιόμορφη και εμπορικά πιο… αυστηρή για τα πετελαιοκίνητα οχήματα «αρένα» της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, από όπου και ξεκίνησε να ξετυλίγεται το εν λόγω… κουβάρι, όσο ενδεχομένως και στην ακμάζουσα αγορά των ντίζελ αυτοκινήτων της γηραιάς ηπείρου, στην οποία πάνω από τα μισά οχήματα που πωλούνται σήμερα εφοδιάζονται με κινητήρες με τον συγκεκριμένο τύπο καυσίμου.

Πολύ λιγότερα –αν όχι ελάχιστα- έχουν γραφτεί τόσο σε εγχώρια, όσο και σε διεθνή ΜΜΕ, για το ποιες μπορεί να είναι οι ακριβείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρακτικής που, ως γνωστόν, υιοθετήθηκε σε ουκ ολίγα πετρελαιοκίνητα μοντέλα του VW Group. Το πρώτο και αρκούντως αποκαλυπτικό… φως στο ζήτημα αυτό ρίχνουν οι Βρετανοί, οι οποίοι υποστηρίζουν με σχετικές τους έρευνες πως μόνο στην αγορά των ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκαν 482.000 «πειραγμένα» αυτοκίνητα του γερμανικού Ομίλου, με τη χρήση του εν λόγω λογισμικού, η VW AG κατάφερε να αποκρύψει πραγματικές εκπομπές ρύπων (NOx) που κυμαίνονται από 10.392 έως και 41.571 τόνους ανά χρόνο(!). Τα διόλου ευκαταφρόνητα αυτά ποσά ρύπων υπολογίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο των διανυθέντων χιλιομέτρων σε ετήσια βάση στη χώρα, όσο και την απόκλιση που εντοπίστηκε από τους ιθύνοντες της EPA ανάμεσα στις εργοστασιακές μετρήσεις και τις πραγματικές εκπομπές NOx στο δρόμο, με τις τελευταίες να υπολογίζονται από 10 έως και 40 φορές παραπάνω από τις πρώτες.

Οι αριθμοί αυτοί αποκτούν… τρομακτικές  διαστάσεις αν με τα ίδια ακριβώς δεδομένα πραγματοποιήσει κανείς τον υπολογισμό για τα 11 εκ. «παραποιημένα» αυτοκίνητα του Ομίλου VW που κυκλοφόρησαν στους δρόμους σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου την τελευταία 6ετία. Ήτοι, από 237.161 έως και σχεδόν 1.000.000 τόνους «παραπανήσιων» NOx κάθε χρόνο. Και για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να προσθέσουμε πως συνδυαστικά οι ετήσιες εκπομπές ΝΟx στο σύνολο της βρετανικής επικράτειας, οι οποίες αφορούν στην γεωργική της δραστηριότητα, σε όλη την κατασκευαστική της βιομηχανία, στο σύνολο των κυκλοφορούντων οχημάτων στους δρόμους της, αλλά και σε εκείνες κάθε σταθμού παραγωγής ενέργειας, δεν υπερβαίνουν τους 1 εκ. τόνους…

Ας μην εθελοτυφλούν λοιπόν (εσκεμμένα ή από άγνοια) όλοι όσοι περιορίζουν τη σκέψη τους στην ηθική μόνο πλευρά του σκανδάλου #dieselgate. Γιατί, προφανώς, πέρα από τη διάσταση αυτή, υπάρχει και η περιβαλλοντική, την οποία κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει._X.A.

VW AG: Οσμές σκανδάλου με επίκεντρο τις εκπομπές

Η VW παραδέχεται το «σκάνδαλο ρύπων»

VW #dieselgate: Αρμαγεδδών…

VW #dieselgate: Τέλος εποχής για τον Martin Winterkorn

Πως λειτουργεί το παράνομο λογισμικό της VW

VW #dieselgate: Η θύελλα συνεχίζεται

VW #dieselgate: Αλλαγή φρουράς

EPA: Μετρήσεις ρύπων σε πραγματικές συνθήκες

Ελβετία: Απαγόρευση πωλήσεων για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα προδιαγραφών Euro 5 του VW Group!

VW #dieselgate: Διορία μέχρι 7 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ