top icon
Επικαιρότητα

VW Group: Νέο 10ετές πλάνο με πιθανές συνέργειες και συνεργασίες με τη Ford

Ο CEO του VW Group, Herbert Diess, θα παρουσιάσει ένα 10ετές πλάνο στις 16 Νοεμβρίου που στοχεύει τόσο στη μείωση του κόστος έρευνας, όσο και σε πιθανές συνεργασίες με τη Ford στον τομέα των αυτόνομων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κίνηση που θα μειώσει στους κόλπους του ομίλου το ρόλο της Audi ως της ηγέτιδας μάρκας στον τομέα της εξέλιξης.

Την είδηση ότι ο Herbert Diess έχει καταρτίσει ένα 10ετές πλάνο το οποίο και θα παρουσιάσει προς έγκριση στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του Ομίλου VW που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου, μετέδωσε πριν λίγες ώρες μέσω σχετικής ανάρτησής του το Reuters. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η γερμανική εταιρεία θα διερευνήσει άμεσα πιθανές συμμαχίες με τη Ford, καθώς και με άλλες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, για την ανάπτυξη αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, το 10ετές αυτό πλάνο θα σηματοδοτήσει μία σημαντική στροφή σε σχέση με τις «αυτοτελείς» έως τώρα προσπάθειες του VW Group στους τομείς των αυτόνομων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Που – σημειωτέον – είχαν έως τώρα ως αιχμή του δόρατος τις «υπηρεσίες» που παρείχε σε ολόκληρο το γκρουπ η Audi.

Ως γνωστόν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο διερευνούν αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να συνεργαστούν για να εξοικονομήσουν κεφάλια για την ανάπτυξη των νέων αυτών τεχνολογιών. Πολλώ δε μάλλον, η VW, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει μετά το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

«Το σχέδιο του Diess δεν καλύπτει μόνο τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά φαίνεται πως αφορά τουλάχιστον για μία δεκαετία μπροστά», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο διεθνή Τύπο μη κατονομαζόμενες πηγές που φέρονται να βρίσκονται κοντά στα κέντα λήψης των αποφάσεων του Ομίλου VW.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος της Audi, Peter Oberndorfer, δήλωσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί επίσημα αποφάσεις σχετικά με την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων της Audi εντός της ομάδας εταιρειών του ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Herbert Diess επιδιώκει να αποφύγει την αλληλοκάλυψη στην ανάπτυξη των τεχνολογιών μεταξύ των διαφορετικών εμπορικών σημάτων του Ομίλου VW με οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν μέσω συνεργασιών και συνεργιών με εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστές μπαταριών.

Ακόμα πιο κοντά στη Ford

Τα νέο πλάνο που έχει καταρτίσει ο Herbert Diess φέρεται να προβλέπει ισχυρότερους δεσμούς με τη Ford – πέραν εκείνων που ήδη έχουν ανακοινωθεί στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων. Κάτι που θα μπορούσε να περιλάβει την παροχή από το στρατόπεδο της Ford μιας πλατφόρμας για pick-up μοντέλα καθώς και κινητήρων προς τη VW. Από τη μεριά της, η τελευταία θα μπορούσε να αγοράσει ένα σημαντικό μερίδιο στο πρόγραμμα εξέλιξης αυτόνομων αυτοκινήτων της Ford παρέχοντας συγχρόνως στην αμερικάνικη εταιρεία πρόσβαση στη δική της πλατφόρμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τη γνωστή ΜΕΒ.

Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα, για να μειώσει το κόστος ανάπτυξης μιας πλατφόρμας ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα είναι κατάλληλη για τα premium οχήματά της, το VW Group έχει αναθέσει την ανάπτυξη της τελευταίας στις Porsche και της Audi. Η τελευταία είναι επίσης αυτή που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έρευνα στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης για λογαριασμό των VW και Porsche. Εντούτοις, τις προσπάθειες που έχει κάνει η Audi με το νέο Α8, ένα αυτοκίνητο με προηγμένα «πιλοτικά» χαρακτηριστικά, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα φαίνεται να υπολείπεται αρκετά εκείνων των αντίπαλων εταιρειών, όπως η Waymo. Κάτι που δεν δίστασε να ομολογήσει ο ο επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της εταιρείας, Frank Witter, μιλώντας με δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη

«Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και μιλάμε με πολλούς συναφείς παίκτες στο είδος. Είναι πολύ δαπανηρό να αναπτύξει κανείς μια τέτοια τεχνολογία ενώ άλλοι έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά. Ο Waymo είναι ένας από αυτούς»._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ