top icon
Επικαιρότητα

VW Group: Piech και Winterkorn διασταυρώνουν τα ξίφη τους!

Αμφισβητήσεις, ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας είναι μόνο μερικά από όσο εκτιλύσσονται σήμερα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αμφισβητήσεις, ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας είναι μόνο μερικά από όσο εκτιλύσσονται σήμερα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Την ώρα που η VW, ο βασικός με άλλα λόγια «κορμός» του VW Group, αγωνίζεται με κάθε μέσο και τρόπο να βελτιώσει όχι μόνο την κερδοφορία της, προβαίνοντας σε περικοπές ακόμα και στο πλήθος των διαθέσιμων μοντέλων της γκάμας της, αλλά συγχρόνως και συνολικά τη θέση ολόκληρου του VW Group σε επίπεδο πωλήσεων, με στόχο να ξεπεραστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο… ύφαλος του ιαπωνικού γίγαντα της Toyota, τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια του υπερ-ομίλου δίνουν τη δική τους μάχη εντός αλλά και εκτός…. χαρακωμάτων. Επίκεντρο των εν λόγω διαξιφισμών -τι άλλο;- το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του αμέσως μετά τη λήξη της θητείας, ή πιο σωστά τη συνταξιοδότηση, του F. Piech. Η όλη ένταση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν με δηλώσεις του στο διεθνή Τύπο ο νυν Πρόεδρος του VW Group απέσυρε και εμπράκτως την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπο του Διεθύνοντος Συμβούλου του, M. Winterkorn, που είναι, μέχρι και σήμερα, ο επικρατέστερος υπόψηφιος για τη θέση του Προέδρου του Ομίλου από το 2016 και εξής. Το δριμύ, όπως αποδεικνύεται, κατηγορώ του 78χρονου F. Piech εστιάζεται στο πρόσωπο του M. Winterkorn σε δύο κυρίως τομείς των καθηκόντων του: αφενός στα όχι και τόσο ενθαρυντικά αποτελέσματα της VW αλλά και στην… ελλειπή στρατηγική που ακολουθήθηκε από την τελευταία στην αγορά των Η.Π.Α., αφετέρου στα προβλήματα κερδοφορίας που αντιμετωπίζει ο Όμιλος VW των δώδεκα, πλέον, εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Επιπρόσθετα, ο F. Piech φαίνεται να «χρεώνει» στον M. Winterkorn, τον άνθρωπο που ηγείται του VW Group από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου από το 2007 έως και σήμερα, την αναποτελεσματικότητα της VW να εξελίξει ένα ανταγωνιστικό μοντέλο χαμηλού κόστους στα πλαίσια της μικρής κατηγορίας.

Απέναντι στα εμφανή πλέον… πυρά του F. Piech, ο M. Winterkorn «απαντά» με την πολύ καλή πορεία των πωλήσεων του Ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και με τις γενικότερες επιδόσεις του σε ότι αφορά στην «απορρόφηση» όλο και περισσότερων εταιρειών. Από εκεί και πέρα, σε ότι έχει να κάνει με τις αμφισβητήσεις στο… εσωτερικό μέτωπο, καθοριστική στην κούρσα της διαδοχής αναμένεται να αποδειχθεί τόσο η δεδηλωμένη εδώ και χρόνια εμπιστοσύνη του συνόλου των σωματείων των εργαζομένων στο πρόσωπο του 67χρονου μάνατζερ, όσο και εκείνη του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, το οποίο και κατέχει πάνω από το ένα πέμπτο των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο του VW Group. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του F. Piech να πλήξει και μάλιστα δημοσίως το προφίλ του M. Winterkorn και να μην στηρίξει τα μελλοντικά του σχέδια για την ανάληψη της Νο1 θέσης στην ηγεσία του Ομίλου, κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Και αυτό, γιατί ο 78χρονος πρέπει να πείσει το Σύμβούλιο των Μετόχων γις τις «κακές» υπηρεσίες του νύν CEO της. Κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί σήμερα και τον σημαντικότερο πονοκέφαλο του F. Piech. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, με δεδομένες τις πολύ ισχυρές, όπως όλα δείχνουν, «συμμαχίες» του M. Winterkorn στο εσωτερικό του VW Group._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ