top icon
Κόσμος

VW Group: Power games από τις οικογένειες Piech και Porsche

Οι οικογένειες Piech και Porsche θα επιδιώξουν να έχουν περισσότερο λόγο και έλεγχο σε στρατηγικά ζητήματα του VW Group σηματοδοτώντας έτσι ένα νέο παιχνίδι ισχύος ενόψει της προγραμματισμένης εισαγωγής της Porsche στο χρηματιστήριο.

Οι οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν την Porsche SE, η οποία κατέχει με τη σειρά της τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου στο ΔΣ του VW Group, ελπίζουν να επιστρέψουν τον όμιλο σε πιο… ήρεμα και ελεγχόμενα για τις ίδιες νερά μετά από μια ταραγμένη περίοδο υπό τον Herbert Diess.

«Θέλουν να παρακολουθούν στενότερα την εφαρμογή των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών», δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση των προθέσεων των δύο οικογενειών και βασικών μετόχων του γερμανικού ομίλου.

Υπό τον Herbert Diess, το VW Group έκανε σημαντικά βήματα προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά το στυλ του ως επικεφαλής του ομίλου και συγχά πυκνά οι δημόσιες τοποθετήσεις του προκάλεσαν αντιδράσεις που μερικές φορές επισκίαζε τα επιτεύγματά του.

Σύμφωνα με πολλούς η πρόθεση των δύο οικογενειών να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στα τεκταινόμενα εντός του ομίλου αντικατοπτρίζεται ήδη από τον διορισμό του Oliver Blume ως του επόμενου Διευθύνοντος Συμβούλου του VW Group, κίνηση που έχει προκαλέσει τα πυρά αρκετών επενδυτών λόγο του διττού του ρόλου και ως CEO στην Porsche ακόμα και μετά την επικείμενη είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Porsche - VW Group

Η τελευταία αποτελεί μια κρίσιμη κίνηση για τις οικογένειες Piech και Porsche, καθώς μέσω της εισόδου της μάρκας στις διεθνείς χρηματαγορές αμφότερες θα καταστούν ξανά άμεσοι μέτοχοι της Porsche μετά την εξαγορά της το 2009 από το VW Group, η οποία ακολούθησε την αποτυχημένη προσπάθεια της… πρώτης να αγοράσει τη VW.

Διαβάστε επίσης: Η απομάκρυνση του Herbert Diess και οι εσωτερικές τριβές στη VW

«Η δομή της δημόσιας εγγραφής εκπληρώνει πρωτίστως το ενδιαφέρον των οικογενειών να ενισχύσουν περαιτέρω την επιρροή τους στην Porsche και δεν θα αποθαρρυνθούν από αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο Hendrik Schmidt, ειδικός σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στην DWS, η οποία κατέχει μετοχές τόσο στη VW όσο και στην Porsche SE.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ