Επικαιρότητα Κόσμος

VW I.D.: Με τιμή ενός Golf diesel και αυτονομία από 330 έως και 500+ χλμ. [+video]

Το ηλεκτρικό VW I.D. μπαίνει στην παραγωγή σε λιγότερο από 12 μήνες από σήμερα και υπόσχεται αυτονομία από 330 έως και 500+ χλμ. και τιμή στα επίπεδα ενός πετρελαιοκίνητου Golf.

Η VW έδωσε προ ολίγων ημερών τη δυνατότητα σε συγκεκριμένους εκπροσώπους του αυτοκινητικού Τύπου την ευκαιρία να δουν από κοντά, αλλά και να οδηγήσουν, τα πρώτα δύο πρωτότυπα μοντέλα του νέου I.D., του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της εταιρείας, το οποίο θα αποτελέσει το άρμα της ολομέτωπης επίθεσης Γερμανών του VW Group στην κατηγορία των Zero Emission Vehicles. Επί της ουσίας, πρόκειται για το πρώτο «λαϊκό» ηλεκτροκίνητο μοντέλο, που από τα τέλη του 2019 θα πωλείται ως κανονικό μοντέλο της γκάμας VW σε τιμές που θα κυμαίνονται - όπως υπόσχονται οι δημιουργοί του μέσω επίσημων πλέον ανακοινώσεών τους - στα επίπεδα ενός σύγχρονου πετρελαιοκίνητου Golf. Κι αυτό, εφόσον επαληθευτεί στην πράξη, θα αποτελέσει για την VW το μεγαλύτερο άσσο στο μανίκι της.

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει με δηλώσεις του ο επικεφαλής του προγράμματος προϊοντικής ανάπτυξης του E-Mobility της VW, Christian Senger, το νέο I.D. Hatchback θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις με κάθε μια από αυτές να εξασφαλίζει, χάρη στο διαφορετικό μέγεθος των μπαταριών της, τρία επίπεδα αυτονομίας.

«Έχουμε τρεις διαφορετικές αυτονομίες στο I.D. Hatchback ώστε να απευθυνθούμε σε ένα κοινό με διαφορετικό μπάτζετ. Η έκδοση εισαγωγής της γκάμας θα έχει αυτονομία σύμφωνα με τον WLTP στα 330 χλμ.».

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες προς το παρόν πληροφορίες, η μπαταρία που θα εξοπλίζει την ως άνω έκδοση θα έχει ενεργειακή δυναμική της τάξης των 48 kWh με τον ηλεκτροκινητήρα να αποδίδει ροπή 300 Nm.

 «Για την mid-spec έκδοση, έχουμε ξεπεράσει πραγματικά το στόχο μας, ο οποίος ήταν 400 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά στα 450. Και μέχρι και αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να καθορίζουμε ποια θα είναι ακριβώς η χωρητικότητα της μπαταρίας που την κινεί».

Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του, ο Christian Senger διαβεβαίωσε πως η κορυφαία έκδοση του μοντέλου θα ξεπερνά σε αυτονομία τα 500 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, το γερμανικό μοντέλο θα προσφέρει δύο μορφές φόρτισης AC στα 7,2 kW και 11 kW και μία DC έως τα 125 kW, τιμή που είναι και η μέγιστη που μπορεί να επιτευχθεί με τα 400βολτα ηλεκτρικά συστήματα του αυτοκινήτου.

Ο Christian Senger αναφέρθηκε επίσης στις ίδιες δηλώσεις του και στον τρόπο διάρθρωσης της γκάμας του I.D. Hatchback σε σχέση με τα επίπεδα εξοπλισμού του.

«Θα υπάρχουν αρκετές εκδόσεις του I.D., αλλά θα είναι πολύ λιγότερο περίπλοκες, το μόνο σίγουρο. Θα μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετικά χρώματα και προδιαγραφές καθισμάτων, αλλά δεν θα υπάρχουν οι χιλιάδες παραλλαγές που έρχονται με ένα Golf, για παράδειγμα. Το κόστος της πολυπλοκότητας είναι υψηλό, για αυτό πρέπει να θυμάστε ότι ο στόχος μας με το νέο I.D. είναι ένα ηλεκτρικό για όλους».

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το I.D. Hatchback θα κατασκευάζεται στη μονάδα παραγωγής του Zwickau, στο οποίο θα επενδυθούν μέχρι τα τέλη του 2019 περί τα 1,2 δις €. Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις της VW, η παραγωγή του εκεί θα είναι 1.500 μονάδες την ημέρα, με την πλήρη όμως κατασκευαστική δυναμική του εργοστασίου να επιτυγχάνεται όχι νωρίτερα από το 2021.

Θυμίζουμε πως το νέο και «φουλ» ηλεκτρικό I.D. Hatchback θα μπει στην παραγωγή τον Νοέμβριο του 2019. Από αυτό θα «προκύψουν» τουλάχιστον δύο ηλεκτρικά μοντέλα για λογαριασμό της VW, ένα crossover και ένα που θα ακολουθεί τα σχεδιαστικά χνάρια το εμβληματικού Type 2._X.A.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου