top icon
Επικαιρότητα

VW και Ford – μια νέα συμμαχία γεννιέται

Οι δύο εταιρείες είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας – που δεν θα περιορίζεται μόνο στα επαγγελματικά οχήματα αλλά θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς – άμεσα ή το αργότερο στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ την προσεχή κιόλας εβδομάδα.

Η Ford και η VW έχουν καιρό τώρα ξεκινήσει συζητήσεις για μια ευρύτερη συνεργασία που δεν θα περιορίζεται μόνο στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων – κάτι που είχε ήδη προαναγγελθεί – αλλά θα επεκτείνεται τόσο στον κατασκευαστικό, όσο και στον τεχνολογικό τομέα.

Βλέπετε, ο έντονος ανταγωνισμός, οι νέοι κανόνες του «παιχνιδιού» στον κόσμο των τεσσάρων τροχών, αλλά και η ανάγκη μείωσης του κόστους εξέλιξης τεχνολογιών, όπως η αυτόνομη οδήγηση και η ηλεκτροκίνηση, αναγκάζουν τους κατασκευαστές να επανεξετάσουν του που αλλά και το πως θα κατασκευάζουν πλέον τα οχήματά τους που προορίζονται για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Μια παγκόσμια συμμαχία αναμένεται να ανακοινωθεί», δήλωσε μία μη κατονομαζόμενη πηγή σήμερα στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα παρουσιαστούν άμεσα ή το αργότερο την προσεχή Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ.

Το ακριβές ωστόσο πεδίο εφαρμογής της συμμαχίας των δύο εταιρειών εξακολουθεί να βρίσκεται υπό διαμόρφωση, καθώς οι συνομιλίες για συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η VW σκοπεύει να επενδύει στην ήδη υπάρχουσα επιχείρηση της Ford που ήδη ασχολείται με τον τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων (Ford Autonomous Vehicles LLC) και τη Ford να παίρνει με τη σειρά της από τους Γερμανούς την άδεια χρήσης της πλατφόρμας ηλεκτρικών οχημάτων MEB της VW.

Στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, η VW επιδιώκει – σε πρώτη φάση – να αποκτήσει πρόσβαση στις τεχνολογίες και το δάπεδο του επαγγελματικού Ford Transit, καθώς και σε εκείνο του Ranger.

Εντούτοις, ακόμα πιο σημαντικό για τους Γερμανούς της VW είναι να εξασφαλίσουν μέσα από την εν λόγω συμμαχία τη δυνατότητα κατασκευής μοντέλων τους στις ΗΠΑ σε εργοστάσια της Ford τα οποία δεν λειτουργούν σήμερα στο 100% της παραγωγικής τους δυναμικής.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Herbert Diess, είχε δηλώσει πως «είμαστε σε αρκετά προχωρημένες διαπραγματεύσεις και διάλογο με τη Ford για να οικοδομήσουμε πραγματικά μια παγκόσμια συμμαχία, η οποία θα ενισχύσει επίσης την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Η Herbert Diess έχει επίσης μιλήσει ανοιχτά στο πρόσφατο παρελθόν για την εξοικονόμηση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας την οποία η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ελπίζει να επιτύχει μέσω μιας πιθανής συμμαχίας με την Ford. Αξιωματούχοι δε της VW έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ένα προϊόν «μαζικής χρήσης» είναι μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας που θα μειώσουν το κόστος τους στα επίπεδα των συμβατικών οχημάτων.

Εκείνη την εποχή, ο πρόεδρος της Ford, Bill Ford, είχε πει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες με τη VW σχετικά με μια συμμαχία «πηγαίνουν πολύ καλά».

Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι εταιρείες έχουν δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμμαχία ή συνεργασία δεν συνεπάγεται συγχώνευση ή συμμετοχή της μιας στο μετοχικό σχήμα της άλλης._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ