top icon
Επικαιρότητα

XRAY: Το crossover της Lada που ξεκινά από 8.845 ευρώ

Το Lada XRAY, η ρώσικη εκδοχή του Dacia Sandero Stepway, εμφανίστηκε στην αγορά πριν από δύο χρόνια και έχει γίνει ανάρπαστο στη ρώσικη αγορά.

Το Lada XRAY άρχισε τις πωλήσεις στην Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2016. Το υψηλό hatchback είναι βασισμένο στο Dacia Sandero Stepway, αλλά είναι τελείως διαφορετικό τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του, ενώ εξοπλίζεται και με διαφορετικούς κινητήρες. Εκτός από το Lada Vesta SW Cross, αυτό είναι το πιο ακριβό μοντέλο από το Togliatti. Στο τέλος του 2017 είχαν πουληθεί στη Ρωσία 33.139 αντίτυπα του Lada XRAY και 30.210 Dacia Sandero. Για τους τέσσερις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, παρέμεινε το πλεονέκτημα του εγχώριου μοντέλου: 11.095 αυτοκίνητα έναντι 9.894 του Dacia.

Ακόμη και κι εκείνοι που δεν εκτιμούν τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία, θεωρούν πως το XRAY δείχνει πιο μοντέρνο από το Sandero. Οι Ρώσοι αγοραστές έχουν μάθει να εκτιμούν την ξεχωριστή εμφάνιση, ακόμη και όταν επιλέγουν φθηνά αυτοκίνητα. Το XRAY αξιοποίησε αυτή την τάση, συνδυάζοντας ένα μοντέρνο αμάξωμα με φωτιστικά σώματα LED και μια πολύπλοκη διαμόρφωση στις πλευρικές επιφάνειες του αμαξώματος.

Με απόσταση από το έδαφος 195 χλστ. το XRAY δικαιολογεί τον τίτλο του crossover, παρά την έλλειψη 4κίνητης εκδοχής. Στους επόμενους μήνες, στην αγορά αναμένεται να εμφανιστεί το XRAY Cross με αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Πλούτος επιλογής
Ο τιμοκατάλογος του XRAY περιλαμβάνει 15 διαφορετικές παραλλαγές. Ο κινητήρας 1.6 (106 PS) συνδυάζεται μόνο με ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ ο κινητήρας των 1,8 λίτρων (122 PS) μπορεί να συνδυαστεί και με αυτόματο (ρομποτικό) κιβώτιο ταχυτήτων. Στη βασική έκδοση δεν προσφέρεται σύστημα κλιματισμού, εντούτοις όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας o εξοπλισμός περιλαμβάνει ESP και δύο αερόσακους. Στις πιο πλούσιες συναντάμε αυτόματο κλιματισμό, cruise control, τροχούς 17”, ατμοσφαιρικό φωτισμό και καθίσματα με επένδυση από δέρμα και αλκαντάρα.

Παρά το γεγονός ότι το Lada XRAY είναι σχεδόν το πιο ακριβό στη γκάμα της Lada, έχει διατηρήσει το πλεονέκτημα της τιμής σε σύγκριση με τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Η πιο απλή επιλογή με κλιματισμό ξεκινά από τα 654.900 ρούβλια (8.845 ευρώ)., ενώ στο άνω άκρο της γκάμας, το πιο ακριβό XRAY με κινητήρα 122 ίππων και το ημιαυτόματο κιβώτιο κοστίζει 828.900 ρούβλια (11.195 ευρώ).

Το βασικό μειονέκτημα
Το XRAY μοιάζει με καταπληκτική ευκαιρία για τα λεφτά του, παρότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν σημεία για βελτίωση. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες από τις ελλείψεις αυτού του μοντέλου είναι είναι ανεκτές, εκτός από μια: το ρομποτικό κιβώτιο ταχυτήτων. Πρόκειται για ένα αντικείμενο συνεχούς κριτικής. Η AVTOVAZ το εκσυγχρονίζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα μπορεί ποτέ να ανταγωνιστεί ένα κλασικό αυτόματο κιβώτιο. Οι αλλαγές ταχυτήτων πραγματοποιούνται με μεγάλη υστέρηση, ιδίως στις μεταβάσεις από την πρώτη προς τη δεύτερη και από τη δεύτερη στην τρίτη ταχύτητα. Πρόσφατα το Togliatti ανακοίνωσε το λανσάρισμα μιας βελτιωμένης εκδοχής του κιβωτίου που περιορίζει τους χρόνους των αλλαγών κατά 30%, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη. Ως τότε το μηχανικό κιβώτιο θα αποτελεί μονόδρομο για τους υποψήφιους αγοραστές, ενώ όσοι θα επιθυμούσαν μια αυτόματη εκδοχή, θα καταφύγουν στον ανταγωνισμό._Νικόλαος Σκόρδος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΟΥ XRAY ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ