Επικαιρότητα Κόσμος

Υποκαθίσταται αλλά δεν φεύγει από τη Renault ο Carlos Ghosn

Η γαλλική εταιρεία αποφάσισε αργά χθες το βράδυ να ορίσει μία «προσωρινή διακυβέρνηση» στο Groupe Renault, με την πέτρα του φερόμενου σκανδάλου, τον γαλλο-λιβανέζο Carlos Ghosn, να παραμένει στο θώκο του, παρά την προχθεσινή σύλληψή του στην Ιαπωνία.

Αναγνωρίζοντας το τεκμήριο της αθωότητας, το Groupe Renault βρήκε αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών του ΔΣ τη… σολομώντεια - θα έλεγε κανείς - λύση ορίζοντας ένα «προσωρινό διοικητικό σχήμα» στη γαλλική εταιρεία, χωρίς παράλληλα να αποπέμπει από τους κόλπους της τον συλληφθέντα από την περασμένη ήδη Δευτέρα Πρόεδρο και Διευθυντά Σύμβουλο της.

Θυμίζουμε πως ο 64χρονος Carlos Ghosn φέρεται να βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν στην υποεκτίμηση των αμοιβών του σε σχέση με τις πραγματικές, για ύποπτες παραβιάσεις του Νόμου περί Χρηματοοικονομικών Μέσων και Χρηματιστηρίου που σχετίζονται σε ψευδείς καταχωρίσεις στις εταιρικές οικονομικές αναλύσεις, καθώς και για προσωπική χρήση περιουσιακών στοιχείων της Nissan.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault που πραγματοποιήθηκε σήμερα [χθες το βράδυ, δηλαδή] υιοθέτησε μεταβατικά μέτρα διακυβέρνησης για τη διατήρηση των συμφερόντων του ομίλου και τη συνέχιση των εργασιών του», αναφέρει χαρακτηριστικά στο δ.Τ. που εξεδόθη.

Και συνεχίζει:

«Προεδρεύον του Συμβουλίου ήταν ο επικεφαλής των ανεξάρτητων Διευθυντών, Philippe Lagayette, μετά την κίνηση δικαστικής διαδικασίας κατά του Carlos Ghosn».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται με έμφαση πως «ο Carlos Ghosn, που προσωρινά δεν είναι ικανός, παραμένει Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος».

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το ΔΣ της Groupe Renault διόρισε τον Thierry Bollore «σε προσωρινή βάση ως Αναπληρωτή CEO έχοντας τις ίδιες εξουσίες με τον Carlos Ghosn».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μία ακόμα επισήμανση της γαλλικής εταιρείας στο τέλος του χθεσινοβραδινού δ.Τ.:

«Το συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τη Nissan, βάσει των αρχών διαφάνειας, να παράσχει όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, οι οποίες προέκυψαν από τις εσωτερικές έρευνες που αφορούσαν τον κ Carlos Ghosn».

Ποιος είναι ο Thierry Bollore

O 55χρονος σήμερα Thierry Bollore εκτελούσε από τον περασμένο Φεβρουάριο χρέη COO στη γαλλική εταιρεία αποτελώντας το Νο 1 υποψήφιο για τη διαδοχή του Ghosn, εφόσον αυτή πραγματοποιούνταν υπό... κανονικές συνθήκες. Ο Bollore εντάχθηκε στους κόλπους της Renault το 2012, μετά τη μεταγραφή του από την Faurecia. Στα πρώιμα στάδια της καριέρας του «θήτευσε» δίπλα στον Carlos Ghosn σε μία άλλη γαλλική εταιρεία: τη Michelin._X.A.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου