Επικαιρότητα Κόσμος

ΖΕROe – τα σχέδια της Αirbus για αεροσκάφη μηδενικών ρύπων

Μετά τα αυτοκίνητα, πλησιάζει και η σειρά των αεροπλάνων να αποκτήσουν τεχνολογία μηδενικών ρύπων. Στα πλαίσια αυτά, η Airbus σχεδιάζει ένα αεροσκάφος που θα κινείται με υδρογόνο.

Στις ημέρες μας, τα αεροπλάνα φέρουν την ευθύνη για το 2,4% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Ωστόσο, αυτά τα νούμερα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, καθώς αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των πτήσεων (τουλάχιστον αυτό γινόταν προ κορονοϊού). Πρόσφατα, η Airbus παρουσίασε τα σχέδια για τις δικές της τεχνολογικές λύσεις, που θα βασίζονται στο υδρογόνο ως καύσιμο, με στόχο αν όλα πάνε καλά οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις να ξεκινήσουν το 2035.

Airbus-zero-emissions-aircraft

Το αεροπλάνο που σχεδιάζεται έχει την αρχική ονομασία ZEROe και θα μεταφέρει από 100 ως 200 επιβάτες, ανάλογα με τον τύπο που θα φτάσει στην τελική επιλογή. Τα τρία διαφορετικά σχέδια της Αirbus περιλαμβάνουν κινητήρες turbo που εργάζονται με υγρό υδρογόνο αποθηκευμένο σε δεξαμενές και επιτρέπουν στο αεροπλάνο μια ανώτατη αυτονομία της τάξης των 3.700 χιλιομέτρων. Μέχρι το 2025 η αεροπορική εταιρεία θα έχει επιλέξει την τεχνολογία που θα ακολουθήσει, όμως υπάρχουν και πιο επιφυλακτικές απόψεις, που αναφέρουν πως το όλο project δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις με επιβάτες πριν το 2040.

Για να λειτουργήσει το υδρογόνο η Airbus θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές στο έδαφος για την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση του υδρογόνου, θα χρειαστεί όμως και η συνδρομή άλλων επιχειρήσεων, όπως και κυβερνήσεων. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί...

 

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου