top icon
Επικαιρότητα

KTEO – η εγκύκλιος που καθορίζει τη λειτουργία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα

Ενημερωτική εγκύκλιο με θέμα την επαναλειτουργία όλων των Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), μετά την άρση των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς και εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID 19 στη χώρα μας, απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες το υπουργείο Μεταφορών.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών επιβάλει τα ακόλουθα αρχής γενομένης από 4 Μαΐου 2020 (που θα τα βρείτε και σε μορφή pdf στα επισυναπτόμενα αρχεία, στο τέλος του αρθρου, αν θέλετε να τα κατεβάσετε και στον υπολογιστή σας): Η άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ ισχύει αναλογικά και για τα Δημόσια ΚΤΕΟ. Όπου παρακάτω αναφέρεται η ημερομηνία λήξης της ισχύος Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ), λογίζεται η αναγραφόμενη επί αυτού δίπλα στον ενωσιακό κωδικό 8. ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ δηλ. δεν λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα της μίας (1) επιπλέον εβδομάδας. Τα οχήματα υποχρεούνται να προσέλθουν στα ΚΤΕΟ για έλεγχο το αργότερο μέχρι τις κατωτέρω οριζόμενες καταληκτικές ημερομηνίες, χωρίς να προστίθεται σε αυτές η μία (1) επιπλέον εβδομάδα. Τα οχήματα μπορούν να προσκομίζονται για έλεγχο και νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, μετά όμως από ραντεβού ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του ΚΤΕΟ.

3. α) Παρατείνεται κατά εβδομήντα (70) ημερολογιακές ημέρες η διάρκεια ισχύος των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) χωρίς σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις, όλων των κατηγοριών οχημάτων, εφόσον η ημερομηνία λήξης της ισχύος τους είναι εντός της χρονικής περιόδου από Σάββατο 14-3-2020 έως και Κυριακή 3-5-2020. Ήτοι για παράδειγμα:

– Όχημα με ημερομηνία ισχύος επί του ΔΤΕ το Σάββατο 14-3-2020 μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα, χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 όπως ισχύει, μέχρι τη Δευτέρα 25-5-2020.

– Όχημα με ημερομηνία ισχύος επί του ΔΤΕ την Κυριακή 15-3-2020 μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα, χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 όπως ισχύει, μέχρι τη Δευτέρα 25-5-2020, κ.ο.κ. και

– Όχημα με ημερομηνία ισχύος επί του ΔΤΕ την Κυριακή 3-5-2020 μπορεί να ελεγχθεί εμπρόθεσμα, χωρίς την καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους του άρθρου 5 του ν. 1350/1983 όπως ισχύει, μέχρι τη Δευτέρα 13-7-2020.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση επίσημων αργιών του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών εορτών, ή Σαββάτου, η προθεσμία για εμπρόθεσμο έλεγχο μετατίθεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

β1) Κατά τον εμπρόθεσμο έλεγχο των ως άνω οχημάτων μετά την επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ, ο υπολογισμός της ημερομηνίας λήξης του εκδιδόμενου ΔΤΕ, εφόσον δεν διαπιστώνονται σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις, θα ξεκινά από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του προηγούμενου ΔΤΕ (και όχι την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου). Ήτοι για παράδειγμα: Επιβατηγό Ι.Χ. όχημα με συχνότητα ελέγχου ανά διετία, το οποίο είχε εφοδιαστεί με ΔΤΕ που έληξε την 14-3-2020, όταν προσκομιστεί εμπρόθεσμα στο ΚΤΕΟ για έλεγχο (μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της παράτασης ισχύος που αναφέρεται παραπάνω, δηλ. μέχρι 25-5-2020) και εφόσον δεν διαπιστωθούν σοβαρές ή επικίνδυνες ελλείψεις, θα εφοδιαστεί με ΔΤΕ στο οποίο ως ημερομηνία ισχύος θα αναγραφεί η 14-3-2022.

β2) Σε περίπτωση που σε όχημα διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις, τότε στο χορηγούμενο ΔΤΕ, ο υπολογισμός της ημερομηνίας λήξης της ισχύος του θα ξεκινά από την ημερομηνία διενέργειας του τεχνικού ελέγχου. Ήτοι για παράδειγμα:

Επιβατηγό Ι.Χ. όχημα με συχνότητα ελέγχου ανά διετία, το οποίο είχε εφοδιαστεί με ΔΤΕ που έληξε την 14-3-2020, όταν προσκομιστεί στο ΚΤΕΟ για έλεγχο την 11-5-2020 (ήτοι εντός της καταληκτικής ημερομηνίας της παράτασης ισχύος που αναφέρεται παραπάνω, δηλ. μέχρι 25-5- 2020) και εφόσον διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις, τότε θα εφοδιαστεί με ΔΤΕ στο οποίο ως ημερομηνία ισχύος θα αναγραφεί η 10-6-2020 (δηλ. 30 ημέρες από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου).

4. α) Ομοίως παρατείνεται κατά εβδομήντα (70) ημερολογιακές ημέρες η ημερομηνία διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου για πρώτη φορά των οχημάτων όλων των κατηγοριών που ταξινομήθηκαν στη χώρα ως καινούργια, εφόσον αυτή είναι εντός της χρονικής περιόδου από 14-3-2020 έως και 3-5-2020 [χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα της μίας (1) επιπλέον εβδομάδας από την ημερομηνία ταξινόμησης του οχήματος]. _Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ