top icon
Επικαιρότητα

Νέο Kia EV6: Με ισχύ έως 585 ίππους και πολλές επιλογές αυτονομίας (+video)

Η Kia έδωσε στη δημοσιότητα τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου και αμιγώς ηλεκτροκίνητου EV6, το οποίο διαθέτει τεχνολογία τελευταίας γενιάς και στην ισχυρότερη έκδοση GT, αποδίδει συνδυασμένη ισχύ 585 ίππων.

Το νέο Kia EV6 έχει ιδιάζουσα σημασία, καθώς είναι το πρώτο από μια σειρά 11 οχημάτων BEVs (Battery Electric Vehicles) που θα παρουσιαστούν από την κορεατική μάρκα έως το 2026 και ακόμη 6 μοντέλων, τα οποία βασίζονται στη νέα πλατφόρμα E-GMP του Hyundai Motor Group , που αποτελεί τη βάση και για το νέο Hyundai Ioniq 5.

Παράλληλα, το EV6 συνιστά το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Kia, με βάση την οποία τα υβριδικά plug-in (PHEV) και υβριδικά ηλεκτρικά (HEV) οχήματα της μάρκας θα αποτελούν το 40% των πωλήσεών της έως το 2030, φτάνοντας τον αριθμό των 1,6 εκατομμυρίων μονάδων ετησίως. Στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, η Kia θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις των BEV (Battery Electric Vehicle) στις 880.000 μονάδες.

Kia EV6

Μετά από τα πρώτα αποκαλυπτήρια, που “πρόδωσαν” την εμφάνιση και το εσωτερικό, η Kia δημοσίευσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις επιμέρους εκδόσεις του νέου της ηλεκτρικού crossover, το οποίο χαρακτηρίζεται από προηγμένες τεχνολογικά λύσεις και υψηλές επιδόσεις.

Με το νέο EV6 (τα αρχικά EV προδίδουν ότι πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα και ο αριθμός 6 δείχνει το μέγεθος του αυτοκινήτου με βαθμονόμηση από 1 έως 10), είναι σαφές πως η Kia κάνει ακόμη ένα βήμα για το προφίλ της, αφού η ισχυρή έκδοση GT θα διαθέτει επιδόσεις που το καθιστούν ταχύτερο από την Porsche Taycan 4S. Επιπλέον, η ίδια γκάμα ηλεκτροκινητήρων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στο σεντάν Hyundai Ioniq 6, το οποίο θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στη χρονιά, στοχεύοντας να αποτελέσει αντίπαλο για τα Mercedes-Benz EQS and Audi E-tron GT.

Kia EV6

Το ταχύτερο μοντέλο της Kia

Το νέο Kia EV6 λοιπόν, θα προσφέρεται σε απλές, GT-Line και GT εκδόσεις. Το κορυφαίο EV6 GT, που εφοδιάζεται με ηλεκτροκινητήρες στον εμπρός και πίσω άξονα, είναι τετρακίνητο και διαθέτει τη μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 77,4 kWh, αποδίδοντας συνδυαζόμενη ισχύ 430 kW (585 ίπποι) και αντίστοιχη ροπή 740 Nm και στους δύο άξονες. Χάρη στην επιτάχυνση 0-100 σε 3,5” και την τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα, το Kia EV6 GT είναι το ταχύτερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει η κορεατική μάρκα, ενώ στο πλαίσιο του σπορ χαρακτήρα, εφοδιάζεται και με λογισμικό διαφορικού ηλεκτρονικά περιορισμένης ολίσθησης.

Από εκεί και έπειτα, το “απλό” Kia EV6 και η έκδοση GT-Line διαθέτουν τόσο δικίνητες, όσο και τετρακίνητες εκδοχές, δυνατότητα που υφίσταται για πρώτη φορά σε ηλεκτρικό μοντέλο των Κορεατών. Το δικίνητο EV6, που εφοδιάζεται με την μπαταρία 77,4 kWh, κινείται χάρη στον πίσω ηλεκτροκινητήρα, αποδίδοντας ισχύ 168 kW (229 ίπποι) και ροπή 350 Nm, με τη μέγιστη αυτονομία σε κύκλο WLTP να φτάνει στα 510 χιλιόμετρα. Εφόσον στην εξίσωση μπει και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας, οπότε το αυτοκίνητο γίνει τετρακίνητο, το κινητήριο σύνολο αποκτά συνδυασμένη ισχύ 239 kW (325 ίπποι) και ροπή 605 Nm, ενώ επιταχύνει 0-100 χλμ. σε 5,2”.

Kia EV6 GT-Line

Η έκδοση GT-Line θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “βασική” έκδοση του μοντέλου, αφού μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί τη μικρή μπαταρία χωρητικότητας 58 kWh, ενώ εφοδιάζεται με δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Στην πρώτη περίπτωση, ο πίσω ηλεκτροκινητήρας αποδίδει ισχύ 125 kW (170 ίπποι) και ροπή 350 Nm, την ώρα που η συνεργασία τον ηλεκτροκινητήρων εμπρός και πίσω (τετρακίνηση), διαμορφώνει συνολική ισχύ 173 kW (235 ίπποι) και ροπή 605 Nm.

Φόρτιση και ανάκτηση ενέργειας

Το νέο Kia EV6 προσφέρει δυνατότητες φόρτισης σε 800V και 400V, χωρίς την ανάγκη επιπλέον εξαρτημάτων ή προσαρμογέων. Σύμφωνα με την Kia, το EV6 έχει τη δυνατότητα ταχείας φόρτισης 10-80% σε μόλις 18%, ενώ στην περίπτωση της “απλής” δικίνητης έκδοσης με την μπαταρία χωρητικότητας 77,4 kWh, η αυτονομία 100 χλμ. μπορεί να επιτευχθεί έπειτα από φόρτιση διάρκειας μόλις 4,5 λεπτών.

Kia EV6

Χάρη στο εξελιγμένο σύστημα ICCU (Integrated Charging Control Unit), το Kia EV6 διαθέτει τη λειτουργία Vehicle-to-load (V2L). Η συγκεκριμένη, επιτρέπει τη μεταφορά ενέργειας ισχύος έως 3,6 kW (4,8 ίπποι) από τη μπαταρία του αυτοκινήτου, η οποία είναι επαρκής για συνεχή χρήση μιας τηλεόρασης 55 ιντσών ή ενός air condition για περισσότερες από 24 ώρες. Σημειωτέον, πως το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα φόρτισης άλλου ηλεκτρικού οχήματος, ενώ αν η φόρτιση της μπαταρίας ξεπερνά το 35%, το EV6 μπορεί να τραβήξει βάρος έως 1.600 κιλών και όλα αυτά, με μηδενική εκπομπή ρύπων.

Από εκεί και έπειτα, το νέο Kia EV6 χαρακτηρίζεται από τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας τελευταίας εξέλιξης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια τελευταίας γενιάς αποδοτική αντλία θερμότητας, η οποία λαμβάνει περισσευούμενη θερμότητα από το σύστημα ψύξης του αυτοκινήτου. Αυτό εξασφαλίζει ότι σε θερμοκρασία -7 βαθμών Κελσίου, το EV6 μπορεί να έχει το 80% της αυτονομίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί Κελσίου.

Kia EV6

Ακόμη, το Kia EV6 εφοδιάζεται με ένα έξυπνο σύστημα αναγεννητικής πέδησης, το οποίο λειτουργεί μέσω paddles στο τιμόνι, ώστε οι οδηγοί να ρυθμίζουν γρήγορα την επιβράδυνση και άρα την ανάκτηση κινητικής ενέργειας που επιθυμούν, ώστε να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία και αποδοτικότητα του αυτοκινήτου. Αναλυτικά, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής 6 επιπέδων ανάκτησης (καθόλου, auto, επίπεδο 1 έως 3, i-PEDAL), με το τελευταίο να επιτρέπει στο αυτοκίνητο να συλλέξει τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας από τα φρένα, επιτρέποντας στον οδηγό να ακινητοποιήσει “ευγενικά” το αυτοκίνητο, χωρίς να πατήσει το πεντάλ του φρένου.

Από πλευράς διαστάσεων, το νέο Kia EV6 έχει μήκος 4.680 (4.695 για τις εκδόσεις GT-Line και GT) χιλιοστών, πλάτος 1.880 (1.890 για τις εκδόσεις GT-Line και GT) χιλιοστών και ύψος 1.550 χιλιοστών, ενώ το μεταξόνιο είναι σε κάθε περίπτωση, 2.900 χιλιοστά. Η χωρητικότητα αποσκευών είναι 520 λίτρα, που φτάνουν στα 1.300 λίτρα αν πέσουν τα καθίσματα.

Kia EV6

Η καμπίνα χαρακτηρίζεται από διπλές οθόνες 12 ιντσών, τη στιγμή που το Kia EV6 διαθέτει αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού τελευταίας γενιάς. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα Safe Exit Assist (SEA), Lane Following Assist (LFA), Highway Driving Assist 2 (HDA 2) και Remote Smart Parking Assist (RSPA), το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να κάνει τη διαδικασία παρκαρίσματος έχοντας βγει από το αυτοκίνητο.

Τo Kia EV6 θα παράγεται στην Νότιο Κορέα και οι πωλήσεις του σε συγκεκριμένες αγορές, θα ξεκινήσουν κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς που διανύουμε.

Video από την παγκόσμια παρουσίαση του Kia EV6

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ