top icon
Επικαιρότητα

Nissan IDS Concept: Είναι το επόμενο Leaf; (video)

Ένα πρωτότυπο μηδενικών εκπομπών ρύπων, με φουτουριστικό ντιζάιν και τεχνολογία αιχμής που εστιάζει στην «πιλοτική» οδήγηση που από το 2020 και εξής θα αποτελεί μια ακόμα απτή κατάκτηση της Nissan. Και όχι μόνο.

Η ιαπωνική εταιρεία τραβά τα βλέμματα στο Τόκιο με ένα πρωτότυπο που βάζει στο στόχαστρο του τον σχεδιασμό και την τεχνολογία. Σε ότι αφορά στην τελευταία, αιχμή του δόρατος αποτελεί το σύστημα πιλοτικής οδήγησης, το οποίο διαθέτει δύο προγράμματα λειτουργίας. Στο Manual Drive, ο οδηγός έχει ο ίδιος τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με τα ηλεκτρονικά ωστόσο συστήματα, και κυρίως με το γνωστό Intelligent Driving, να «συμβουλεύουν» μέσω των αναρίθμητων αισθητήρων τους για επικείμενους κινδύνους  στο δρόμο αναλαμβάνοντας, εφ όσον κριθεί αναγκαίο, την απαιτούμενη δράση. Στο πρόγραμμα Piloted Drive, το αυτοκίνητο κινείται αυτοβούλως λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη του το στιλ και τις… συνήθειες του οδηγού του όταν ο τελευταίος έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, το σύστημα «αυτόνομης» οδήγησης του πρωτοτύπου IDS θα έχει πλήρως εξελιχθεί έως το 2020, ούτως ώστε να μπορεί από τη χρονιά εκείνη και εξής να τοποθετηθεί στα μοντέλα παραγωγής της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο σχεδιασμός του Nissan IS Concept. Και ειδικότερα, ο εσωτερικός, ο οποίος «προσαρμόζεται» στα προγράμματα Manual Drive και Piloted Drive. Στο τελευταίο, το τιμόνι υποχωρεί στο κέντρο της κονσόλα, όπου… ξεπροβάλλει μια ευμεγέθης οθόνη, ενώ, την ίδια στιγμή, τα καθίσματα μπορούν να περιστραφούν προς το κέντρο της καμπίνας, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευρυχωρίας. Στο Manual, σε αντίθεση, τα καθίσματα «κοιτούν» προς τα εμπρός, με το σύστημα head-up display να προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό.

Εξωτερικά, όλη η προσπάθεια των σχεδιαστών επικεντρώθηκε στην αεροδυναμική. Το αμάξωμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει ιδιαίτερα χαμηλό ύψος (1,38 μ.), ενώ οι τροχοί έχουν πλάτος μόλις 175 χλστ., ούτως ώστε να συμβάλλουν και αυτοί με τη σειρά τους στις χαμηλές αεροδυναμικές αντιστάσεις του συνόλου της κατασκευής.

Το IDS Concept φέρει, σύμφωνα με την Nissan, ένα… φουλ ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το οποίο συνδυάζεται με συστοιχία μπαταριών 60 kWh, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλή αυτονομία. Φυσικά, η φόρτισή τους θα μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεσή τους μέσω καλωδίου. Από εκεί και πέρα, όμως, άγνωστη παραμένει η μέγιστη απόδοση, αλλά και οι επιδόσεις που εξασφαλίζει στο εντυπωσιακό IDS Concept, ο προηγμένος ηλεκτροκινητήρας του, ο οποίος θα αποτελέσει την «αφετηρία» εκείνου που θα δούμε στον αντικαταστάτη του Leaf._X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ