top icon
Επικαιρότητα

O πλήρης τεχνικός φάκελος της Ferrari Roma (+video)

Η ιταλική εταιρεία αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια τις τεχνολογικές περγαμηνές της Ferrari Roma – του νέου Grand Tourer μοντέλου του cavallino rampante.

Ένας σχεδόν μήνας έχει περάσει από τα επίσημα διαδικτυακά αποκαλυπτήρια της νέας Ferari Roma και σήμερα η ιταλική εταιρεία έρχεται να «ξεδιπλώσει» με κάθε λεπτομέρεια τις τεχνολογικές περγαμηνές του νέου Grand Tourer μοντέλου της.

Ferrari Roma

Την κίνηση στο ιταλικό κουπέ παρέχει ο γνωστός «Κινητήρας της Χρονιάς» για τέσσερα για διαδοχικά χρόνια – V8 των 3,9 λίτρων της Ferrari, ο οποίος είναι ρυθμισμένος για την περίσταση προκειμένου να αποδίδει ισχύ 620 ίππων σταθερά από τις 5.750 έως και τις 7.500 σ.α.λ. και ροπή 760 Nm από τις 3.000 έως και τις 5.750 σ.α.λ. Οι κύριες καινοτομίες της εν λόγω εκδοχής του είναι το διαφορετικό προφίλ των εκκεντροφόρων του, ο αισθητήρας ταχύτητας που μετράει τις στροφές του στροβίλου επιτρέποντας την αύξηση των μέγιστων στροφών του κατά 5.000 σ.α.λ. και η ενσωμάτωση ενός φίλτρου σωματιδίων προκειμένου η μονάδα να συμμορφώνεται με τα αυστηρότερα όρια εκπομπών Euro 6d.

Ferrari Roma

Όπως όλες οι υπερτροφοδοτούμενες Ferrari, έτσι και ο V8 της νέας Roma προσφέρει άμεση απόκριση στο γκάζι – κυρίως χάρη στον στροφαλοφόρο επίπεδης επιφάνειας, ο οποίος είναι πιο συμπαγής σε μέγεθος και με μικρότερη περιστρεφόμενη μάζα, αλλά και τους πιο «κόμπακτ» στροβίλους, οι οποίοι εμφανίζουν χαμηλότερη ροπή αδράνειας σε σχέση με το παρελθόν. Καθοριστική εδώ είναι η συμβολή της τεχνολογίας twin-scroll, αλλά και εκείνης που υιοθετείται στη μονοκόμματη πολλαπλή εξαγωγής με τους αυλούς ίσου μήκους. Επίσης, ο κινητήρας της Ferrari Roma διαθέτει το σύστημα Variable Boost Management, το οποίο διαθέτει ένα λογισμικό που αναπτύχθηκε από τη Ferrari, το οποίο ρυθμίζει ώστε η διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή ροπή να ταιριάζει με την επιλεγμένη σχέση στο κιβώτιο παρέχοντας ομαλή ροή και βελτιστοποιημένη κατανάλωση καυσίμου.

Ferrari Roma

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση των κατασκευών από το Μαρανέλο της Ιταλίας, ο V8 υπόσχεται στους επιβάτες της Roma μία θεσπέσια ηχητική απόδοση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το σύστημα εξαγωγής έχει επανασχεδιαστεί, με νέα βαλβίδα παράκαμψης και την εξάλειψη των δύο πίσω σιλανσιέ, γεγονός που μειώνει σημαντικά το back-pressure στην εξάτμιση.

Ferrari Roma

Ο V8 συνοδεύεται από νέο κιβώτιο ταχυτήτων με ξηρό κάρτερ, 8 σχέσεις και διπλό συμπλέκτη, το οποίο είναι πιο συμπαγές σε μέγεθος, αλλά και ελαφρύτερο συγχρόνως κατά 6 κιλά σε σχέση με τον προκάτοχό του με τις 7 σχέσεις. Εκτός από το γεγονός ότι συμβάλει, χάρη στις μακρύτερες σχέσεις του, στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, οι αλλαγές των τελευταίων πραγματοποιούνται για την περίσταση πιο γρήγορα και πιο ομαλά, χάρη και στη χρήση λιπαντικού μέσου χαμηλού ιξώδους. Επί της ουσίας, πρόκειται για το κιβώτιο που είδαμε για πρώτη φορά στην υβριδική SF90 Stradale, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της Roma διαθέτει μία ακόμα σχέση για την κίνηση του οχήματος προς τα πίσω (σ.σ.: στην SF90 Stradale η εν λόγω διαδικασία διεκπεραιώνεται από το ηλεκτρικό μοτέρ). Σύμφωνα με την Ferrari, παρά το γεγονός ότι η μονάδα του συμπλέκτη είναι κατά 20% μικρότερη σε μέγεθος, ωστόσο είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγαλύτερη έως και 35% ροπή από αυτή της 7τάχυτης παραλλαγής του εν λόγω κιβωτίου.

Ferrari Roma

Η Ferrari Roma υιοθετεί την 6η κατά σειρά εκδοχή του πολύ-συστήματος Side Slip Control, το οποίο ενσωματώνει τα συστήματα E-Diff, F1-Trac, SCM-E Frs και Ferrari Dynamic Enhancer. Το τελευταίο  είναι ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα ελέγχου των δυναμικών χαρακτηριστικών του αμαξώματος κατά τον πλευρικό άξονα, το οποίο ρυθμίζει την πίεση των φρένων σε έναν ή περισσότερους τροχούς, ανάλογα με την κατάσταση, αποκλειστικά στη ρύθμιση Race του manettino – οι υπόλοιπες είναι οι Wet, Comfort, Sport και ESC-off.

Ferrari Roma

Σύμφωνα με την Ferrari, η νέα Roma αναπτύσσει 95 κιλά περισσότερη κάθετη δύναμη στα 250 χλμ./ώρα σε σχέση με την Portofino, χάρη στη «ψαγμένη» διαμόρφωση του κάτω μέρους του αμαξώματος και την «ενεργή αεροδυναμική» στο πίσω μέρος. Εδώ, συναντάται μια αεροτομή, η οποία «αναπτύσσεται» σε τρεις διαφορετικές θέσεις (Low Drag, Medium Downforce και High Downforce). Στη θέση LD, το κινητό στοιχείο της αεροτομής παίρνει «ομοιόμορφη» θέση με την ουρά του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στον αέρα να ρέει ομαλότερα. Όταν το κινητό στοιχείο της αεροτομής αναπτύσσεται στο μέγιστο ύψος (HD), δημιουργεί μια γωνία 135 μοιρών με την επιφάνεια του πίσω μέρους αυξάνοντας στο μέγιστο την κάθετα παραγόμενη δύναμη (στην περίπτωση αυτή η οπισθέλκουσα επιδεινώνεται μόλις κατά 4%). Τέλος, στη θέση MD η αεροτομή παράγει περίπου το 30% της μέγιστης παραγόμενης δύναμης, με αύξηση της οπισθέλκουσας κάτω του 1%.

Ferrari Roma

Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητες έως 100 χλμ./ώρα, η αεροτομή παίρνει by default της θέση Low Drag, ενώ πάνω από τα 300 χλμ./ώρα την Medium Downforce. Γενικά, σε ταχύτητες στις οποίες τα ποσά της κάθετης δύναμης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην απόδοση, η αεροτομή παίρνει τη θέση MD, με την μετακίνησή της να εξαρτάται από τη διαμήκη και πλευρική επιτάχυνση του αυτοκινήτου. Αξίζει να σημειωθεί πως η θέση της αεροτομής δεν μπορεί να επιλεχθεί χειροκίνητα, καθώς το «κατώφλι» για την ενεργοποίησή της είναι μεταβλητό και συνδέεται με τη θέση του manettino. Σε κάθε περίπτωση, κατά την οδήγηση στην πίστα ή στο φρενάρισμα, το κινητό στοιχείο της αεροτομής παίρνει αυτόματα την διαμόρφωση HD, για μέγιστη κάθετη δύναμη πιο ισορροπημένη αεροδυναμική συμπεριφορά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας

Τύπος > V8 Turbo με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών Κυβισμός > 3.855 κ.εκ. Διάμετρος x Διαδρομή > 86,5 x 82 χλστ. Μέγιστη ισχύς > 620 ίπποι/5.750-7.500 σ.α.λ. Μέγιστη ροπή > 760 Nm/3.000-5.750 σ.α.λ. Μέγιστες στροφές περιστροφής > 7.500 σ.α.λ. Σχέση συμπίεσης > 9,45:1

Επιδόσεις

0-100 χλμ./ώρα > 3,4 δλ. 0-200 χλμ./ώρα > 9,3 δλ. Τελική ταχύτητα > >320 χλμ./ώρα

Διαστάσεις-Βάρη

Μήκος > 4.656 χλστ. Πλάτος > 1.974 χλστ. Ύψος > 1.301 χλστ. Μεταξόνιο > 2.670 χλστ. Εμπρός μετατρόχιο > 1.652 χλστ. Πίσω μετατρόχιο > 1.679 χλστ. Βάρος > 1.570 κιλά Βάρος (χωρίς υγρά) > 1.472 κιλά Χώρος αποσκευών > 272/345 λίτρα Ρεζερβουάρ > 80 λίτρα

Τροχοί-Ελαστικά-Φρένα

Εμπρός > 245/35 ZR20, 8Jx20, 390×34 χλστ. Πίσω > 285/35 ΖR20, 10Jx20, 360×32 χλστ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ