top icon
Επικαιρότητα

Oδηγίες για την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας

Πέντε κινήσεις είναι αρκετές για να γίνει η ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων και η θέση σε ακινησία των οχημάτων όσων δεν έχουν την πρόθεση να τα κυκλοφορήσουν το 2021 και παράλληλα να απαλλαχτούν από τα σχετικά τέλη κυκλοφορίας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR, που θα τα κανονίζει όλα αυτά, θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία (όπως είναι ήδη γνωστό, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχει παραταθεί ως τις 26 Φεβρουαρίου 2021). Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, αφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr, και βάλουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, πάνε στην αρχική σελίδα των τελών κυκλοφορίας, όπου μπορούν να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, στο ενδεχόμενο να θέλουν να μεταβιβάσουν το όχημά τους.

Επιλέγοντας «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», φτάνουν στη σελίδα όπου εμφανίζονται αυτόματα ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματός τους και η τρέχουσα ημερομηνία. Αν έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από ένα οχήματα, τότε, κάνοντας κλικ στον αριθμό κυκλοφορίας, εμφανίζονται οι πινακίδες όλων των οχημάτων, για να επιλέξουν για ποιο επιθυμούν να καταθέσουν ψηφιακά πινακίδες. Κατόπιν, εμφανίζεται η κατάσταση του οχήματος (ΚΙΝΗΣΗ/ΑΚΙΝΗΣΙΑ). Εκεί επιλέγουν «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων».

Μετά οδηγούνται στη σελίδα, όπου αναγράφονται αυτόματα τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματός του (Αριθμός Κυκλοφορίας, ΑΦΜ, Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία, Διεύθυνση Κατοικίας ή Έδρας, ΔΟΥ). Στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο σχετικό λήμμα, ώστε να δηλώσουν υπεύθυνα ότι το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο και δεν θα το κυκλοφορήσουν μετά την θέση του σε ακινησία (οι ιδιοκτήτες γράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία). Oι πινακίδες αφαιρούνται από τον κάτοχο και διατηρούνται από τον ίδιο. Δεν απαιτείται πλέον η κατάθεσή τους στην ΔΟΥ.

Αν διαπιστωθεί ότι το κυκλοφορούν ή ότι είναι σταθμευμένο με τις πινακίδες βιδωμένες επάνω του, τότε εκτός των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου εκπρόθεσμης πληρωμής επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ. Αν ξανασυμβεί, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ