top icon
Επικαιρότητα

Οδήγηση στον πάγο: Απλές συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» μας αφήνει σιγά-σιγά, ακόμη όμως δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, ο πάγος ενδέχεται να δυσκολέψει τους χρήστες του οδικού δικτύου τις επόμενες ημέρες. Μέσα από απλές συμβουλές σας δίνουμε τη λύση ώστε να μείνετε ασφαλείς.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα»  μας αφήνει σιγά-σιγά, μαζί με τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στο πέρασμα της. Τα χιόνια τα οποία λιώνουν με αργό ρυθμό, κρύβουν αρκετές παγίδες για τους χρήστες των οχημάτων καθώς αρκετά σημεία του οδοστρώματος παγώνουν, με συνέπεια να μετατρέπουν την οδήγηση σε μία επικίνδυνη διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό μέσα από απλές συμβουλές θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε το εν λόγω φαινόμενο, να αντιδράσετε με ψυχραιμία και να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια.

Οδήγηση στον πάγο

Απλές συμβουλές για οδήγηση στον πάγο

Ο πρώτος και σημαντικότερος κανόνας είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς σε τόσο δύσκολες συνθήκες το μόνο που επιφέρουν είναι προβλήματα και απρόοπτα.

Οδήγηση στον πάγο

Εφόσον χρειαστεί να κινηθούμε τότε σημαντικό θα είναι να καθαρίσουμε το όχημα μας από το χιόνι ή τον πάγο που ενδεχομένως να υπάρχει σε διάφορα σημεία. Μια ξύστρα πάγου για αυτοκίνητα θα επιταχύνει την απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου. Επίσης, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τα αντιπαγωτικά αυτοκινήτου ειδικά για το παρμπρίζ.

Οδήγηση στον πάγο

Σημαντικό είναι το όχημα μας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από μηχανικής πλευράς, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα κατά την οδήγηση μας. Φροντίζουμε τα ελαστικά μας να έχουν φρέσκο πέλμα που να έχει φαρδιές και βαθιές αυλακώσεις. Να σημειώσουμε ότι τα στενά λάστιχα με το ψηλό προφίλ πλεονεκτούν αισθητά έναντι των φαρδιών και αυτών με χαμηλό προφίλ.

Οδήγηση στον πάγο

Αγαπημένη συνήθεια κατά την οδήγηση είναι, το να ακούμε μουσική η ραδιόφωνο. Καθώς χρειάζεται η απόλυτη προσοχή μας σε αυτές τις συνθήκες, θεμιτό θα ήταν να απενεργοποιήσουμε το ραδιόφωνο και το κινητό και να συγκεντρωθούμε στον τρόπο οδήγησης μας, διότι αν χάσουμε την συγκέντρωση μας μπορεί να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα.

Οδήγηση στον πάγο

Ο σημαντικότερος σύμμαχος μας είναι το να κρατάμε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα διότι κατά το φρενάρισμα, θα χρειαστούμε απόσταση μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερη από την κανονική. Δεν κινούμαστε με μεγάλες ταχύτητες καθώς ακόμη και μερικά παραπάνω χιλιόμετρα μπορεί να μας φέρουν σε δύσκολη θέση.

Χρησιμοποιούμε κατά την εκκίνηση μία σχέση μεγαλύτερη στο κιβώτιο για να αποτρέψουμε το σπινιάρισμα των τροχών και την εκτροπή του οχήματος μας.

Οδήγηση στον πάγο

Με γεγονός πως θα χρειαστεί και να φρενάρουμε στον πάγο, αρχικά κατεβάζουμε ταχύτητα στο κιβώτιο νωρίτερα από το κανονικό με προοδευτική αποσύμπλεξη, έτσι ώστε να ελαττωθεί η ταχύτητα σταδιακά και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε τα φρένα μαλακά.

Όλοι μας απολαμβάνουμε στα οχήματα μας μια σειρά από σύγχρονα συστήμα ασφαλείας που μας βοηθούν σε δύσκολες συνθήκες κατά την οδήγηση. Δεν απενεργοποιούμε κανένα από αυτά και τα εμπιστευόμαστε καθώς θα μας “ξελασπώσουν” στα δύσκολα.

Επιλέγουμε να κινηθούμε σε δρόμους που είναι καθαροί και δεν κρύβουν παγίδες, αποφεύγουμε ανηφόρες ή κατηφόρες καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εκτροπής του οχήματος μας.

Αν πάλι το όχημα μας γλιστρήσει, προσπαθούμε να το κατευθύνουμε προς το πιο ασφαλές σημείο του δρόμου, δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση το τιμόνι και προσπαθούμε με μαλακές κινήσεις να επαναφέρουμε το όχημα μας στην επιθυμητή πορεία.

Οδήγηση στον πάγο

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί το φαινόμενο του μαύρου πάγου, που στην ουσία είναι ένα πολύ λεπτό φιλμ παγωμένης υγρασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο οδηγός δεν μπορεί να διακρίνει την ύπαρξη του, αν όμως αντιληφθούμε πως υπάρχει μαύρος πάγος, ελαττώνουμε δραστικά την ταχύτητα μας. Ιδανικά προσπαθούμε όσο το δυνατόν να κρατήσουμε σε ευθεία το τιμόνι μας.

Θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στους πεζούς που μπορεί να βρίσκονται εντός του οδικού δικτύου καθώς τα πεζοδρόμια μπορεί να έχουν χιόνια η και πάγο.

Οδήγηση στον πάγο

Τέλος καλό θα ήταν να είμαστε ενημερωμένοι για τις καιρικές που επικρατούν, Η πρόληψη του καθενός είναι το καλύτερο “όπλο” ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Με δεδομένο πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να δυσκολέψουν την οδήγηση κατά την καθημερινότητα μας, με τις απλές και κατανοητές συμβουλές που σας δώσαμε, θα αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα και θα φτάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας._ Γ. Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ice
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ