top icon
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ απειλούν εκ νέου με επιβολή φόρου 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ

Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, φέρεται να αποκάλυψε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ότι επιθυμεί να αυξήσει το φόρο στα εισαγόμενα από την ΕΕ αυτοκίνητα στο 25% «εξαφανίζοντας» έτσι ουσιαστικά στη χώρα τις πωλήσεις πολυτελών μοντέλων από τη γηραιά ήπειρο.

Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Wirtschaftswoche το οποίο, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ ότι ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου δήλωσε τον Απρίλιο που μας πέρασε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι επιθυμεί να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό ώστε να βγάλει εκτός αγοράς τους Γερμανούς κατασκευαστές.

Μάλιστα, το περιοδικό αναφέρει πως ο Donald Trump είπε χαρακτηριστικά στον Emmanuel Macron ότι θα παραμείνει πιστός στην πολιτική αυτή έως ότου τα μοντέλα της Mercedes να μην κυκλοφορούν πλέον στην 5η Λεωφόρο της Ν. Υόρκης!

Προς το παρόν, πάντως, τόσο η γαλλική προεδρία, όσο και ο Λευκός Οίκος δεν έχουν σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα. Από τη μεριά του, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο φέρεται να υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις επί του θέματος στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: Οι εισαγωγές αυτοκινήτων μπορεί να είναι απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δηλώνει ο Trump

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την ΕΕ φόρο 2,5%, τη στιγμή που ο αντίστοιχος δασμός από τις χώρες της γηραιάς ηπείρου στα αμερικανικά οχήματα ανέρχεται στο 10%.

Δεδομένο είναι επίσης πως η αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων «ελέγχεται» ποσοτικά αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ από Γερμανούς κατασκευαστές, οι οποίοι κατέχουν μερίδιο άνω του 90% επί των συνολικών πωλήσεων των αυτοκινήτων του είδους.

Σύμφωνα με τον ACEA, το 2017 η ΕΕ εξήγαγε στις ΗΠΑ 657.000 αυτοκίνητα συνολικής αξίας 37 δις ευρώ, με τις εισαγωγές αμερικανικών οχημάτων προς αυτή να ανέρχονται στα μόλις 6,2 δις ευρώ. Το 2016 δε, οι εξαγωγές μεταχειρισμένων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών καινούργιων οχημάτων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ ανήλθαν στα 31,2 δις ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το 2017 οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκεύασαν στις ΗΠΑ 804.000 οχήματά τους._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ