top icon
Επικαιρότητα

Πετρέλαιο – όλοι πουλάνε, οι Κινέζοι αγοράζουν

Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου τους αναγκάζει όλους να το «ξεφορτωθούν» όπως-όπως, με τους Κινέζους μόνο να αγοράζουν, κερδίζοντας διπλά.

Ο πόλεμος τιμών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία που οδήγησε σε υπερπροσφορά πετρελαίου, σε συνδυασμό με το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχεται ο πλανήτης εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, αναγκάζει τις αμερικανικές κυρίως εταιρείες να το πουλάνε όπως-όπως για να γλυτώσουν την καταστροφή (ήδη μία από αυτές, παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου, αναγκάστηκε να βάλει οριστικό λουκέτο πριν από λίγες ημέρες). Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι Κινέζοι, που ανακάμπτουν από την αναγκαστική οικονομική αδράνεια της πανδημίας και το αγοράζουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Chinese petrol

Έτσι αποκτούν μεγάλο όγκο «μαύρου χρυσού» αλλά και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, σε μια χρονική στιγμή που η παγκόσμια αγορά κατακλύζεται από ένα πλεόνασμα προσφοράς. Το όφελος είναι διπλό για τους Κινέζους, αφού εκτός από τις χαμηλές τιμές συμμορφώνονται με τις προβλέψεις της προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, που ζητά αύξηση των εισαγωγών ενέργειας από τις ΗΠΑ. Τί να τους πει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ;

Κλείνοντας, αναφέρουμε χαρακτηριστικά το σχόλιο ενός διαπραγματευτή συμβολαίων στο πρακτορείο Reuters: «Μόνο οι Κινέζοι αγοράζουν και όλος ο άλλος κόσμος πουλάει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ