top icon
Επικαιρότητα

Ποιος τελικά θα αγοράσει την Ducati;

Οι Γερμανοί πουλούν και οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί. Ακόμα και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Στις 27 Απριλίου είχαμε αναφερθεί εκτενώς με σχετική μας ανάρτηση (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) στην επιχειρούμενη από τον Όμιλο VW κίνηση πώλησης της Ducati σε άλλο κατασκευαστή ή επενδυτικό οίκο ώστε τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την εκποίηση της ιταλικής φόρμας να καλύψουν μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας που προέκυψαν μετά το διαβόητο σκάνδαλο dieselgate. Δύο μήνες μετά τον πρώτο… σάλο γύρω από το όλο θέμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επανέρχεται στο θέμα αναφερόμενο με σημερινή του ανάρτηση στο ενδιαφέρον που φαίνεται να εκδηλώνουν πολλοί κατασκευαστές στο να αποκτήσουν το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εμβληματικός εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών.

Με πρώτη και καλύτερη την αμερικανική Harley-Davidson, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, δείχνει πρόθυμη να καταβάλει τίμημα που φτάνει έως και το 1,5 δις ευρώ προκειμένου να φέρει στην… αγκαλιά της την Ducati. Δεν ξέρουμε αν το ως άνω ποσό είναι «τσιμπημένο» (θυμίζουμε, πάντως, πως το 2012 η Audi είχε καταβάλει για την αγορά της ιταλικής εταιρείας μόλις 840 εκ. ευρώ), αυτό όμως που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως το 2016 η Ducati κατάφερε να καταγράψει τζίρο κοντά στα 600 εκ. ευρώ, με τα κέρδη της, προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, να μην υπερβαίνουν τα μόλις 100 εκ. ευρώ.

Στο εν λόγω δημοσίευμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά πως η αμερικανική εταιρεία από το Milwaukee έχει επιστρατεύσει μέχρι και την Goldman Sachs(!) ώστε η τελευταία να διαπραγματευτεί τους όρους της πιθανής εξαγοράς της Ducati. Της πρώτης, εφόσον το deal πραγματοποιηθεί, «απώλειας» των Γερμανών του Ομίλου VW μετά το ξέσπασμα του διαβόητου σκανδάλου.

Από τη μεριά της, η ιδιοκτήτρια Audi φαίνεται πως έχει αναθέσει το όλο θέμα στον επενδυτικό οίκο Evercore, ο οποίος «αθόρυβα» χειρίζεται αυτή τη στιγμή τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους ώστε η όποια συμφωνία πώλησης να καταστεί συμφέρουσα για τον γερμανικό Όμιλο. Μάλιστα, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες από επίσημα χείλη πηγές, η Evercore έχει προσεγγίσει μέχρι και τους παλαιότερους ιδιοκτήτες της Ducati (βλ. Investindustrial) σε μια προσπάθεια βολιδοσκόπησης των προθέσεών τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα εργατικά συνδικάτα του VW Group που –σημειωτέον- κατέχουν πολλές θέσεις στο 20μελές Εποπτικό του Συμβούλιο, έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους απέναντι στην έκδηλη πλέον πρόθεση των ιθυνόντων του Ομίλου να πουλήσουν την Ducati. Εκπρόσωπος των τελευταίων φέρεται να αναφέρει σε σχετική επιστολή του τα εξής:

«H Ducati είναι ένα κόσμημα. Η πώλησή της δεν υποστηρίζεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Εποπτικό Συμβούλιο του Ομίλου. Όσο για την HarleyDavidson…είναι γνωστό πως βρίσκεται χιλιόμετρα πίσω από την Ducati στον τομέα της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η γερμανική BMW, αλλά και οι Ιαπωνικές Honda και Suzuki, έχουν δηλώσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πως δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν την Ducati._X.A. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ