top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Lucid Air

Αυτή είναι η έκδοση παραγωγής του νέου Lucid Air, ενός ηλεκτρικού σεντάν πολυτελείας που επιχειρεί με… αποδείξεις αμφισβητήσει το κατεστημένο στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη της πρωτότυπης εκδοχής, η Lucid Motors, μία νεοφυής εταιρεία από την Καλιφόρνια των ΗΠA και αποκλειστικός πάροχος των συσσωρευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο πρωτάθλημα των μονοθεσίων της Formula E, προχωρά σήμερα στην πλήρη αποκάλυψη του Air, ενός high tech σεντάν πολυτελείας που φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Lucid Air

Ήδη γνωρίζαμε, και σήμερα επιβεβαιώνεται περίτρανα, ότι το νέο Lucid Air θα είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρικό κύκλωμα που θα λειτουργεί στα 900 Volt (το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο) στοχεύοντας, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η ανεξάρτητη εταιρεία FEV North America, Inc με βάση τον κύκλο δοκιμών και πιστοποίησης της αμερικανικής Environmental Protection Agency (EPA), σε αυτονομία με μία φόρτιση της τάξης των 832 χλμ. (517 μίλια) στην έκδοση Grand Touring. Εξίσου γνωστό είναι ήδη ότι το Air θα μπορεί να φορτίσει την μπαταρία του με μέγιστη ισχύ που μπορεί να φτάσει τα 300 kW – πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε αντίστοιχο ταχυφορτιστή, ο συσσωρευτής ενέργειας θα μπορεί να ανακτήσει ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη 482 χλμ. μέσα σε χρόνο μόλις 20 λεπτών – ή διαφορετικά, 1.448 χλμ. μέσα σε 1 ώρα.

Lucid Air

Γνωστό είναι επίσης ότι η κορυφαία έκδοση του νέου Air με την ονομασία Dream Edition θα εφοδιάζεται με μια μπαταρία με χωρητικότητα 113 kWh. Με δεδομένα την παραπάνω τιμή αλλά και τα 832 χλμ. της (προσδοκώμενης) αυτονομίας, το Lucid Air διεκδικεί με αξιώσεις στην έκδοση Grand Touring τον τίτλο του πιο αποδοτικού EV ευρείας παραγωγής με κατανάλωση ενέργειας 1 kWh ανά 7,37 χλμ. – η αντίστοιχη τιμή για τον άμεσο ανταγωνιστή του, το Tesla Model S, είναι 1 kWh ανά 6,47 χλμ.

Lucid Air

Ωστόσο, η Lucid Motors, θέλοντας να προσφέρει κάτι πιο προσιτό σε επίπεδο κόστους (σ.σ.: στις ΗΠΑ η έκδοση Dream Edition με την μπαταρία των 113 kWh και τους ηλεκτροκινητήρες με τη συνδυαστική ισχύ των 1.080 ίππων θα τιμολογείται στα 160.000 δολάρια) προσφέρει το Air σε τρεις ακόμα εκδόσεις. Η βασική των 80.000 δολαρίων τροφοδοτείται από έναν ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 400 ίππων, ο οποίος αντλεί ενέργεια μέσω μπαταρίας ιόντων λιθίου της Samsung με χωρητικότητα 75 kWh. Η εκτιμώμενη μέγιστη αυτονομία της με μια φόρτιση ανέρχεται, σύμφωνα με την Lucid Motors, στα 386 περίπου χιλιόμετρα. Η έκδοση Touring των 95.000 δολαρίων αποδίδει 620 ίππους και θα προσφέρει αυτονομία της τάξης των 650 χλμ, με μια φόρτιση της μπαταρίας του, ενώ η Grand Touring των 139.000 δολαρίων θα προσφέρει ισχύ 800 ίππων επιτυγχάνοντας τη μέγιστη αυτονομία των 832 χλμ.

Lucid Air

Το νέο Lucid Air με την κυρτή οθόνη 5Κ των 32(!) ιντσών στο εσωτερικό του προσφέρει εντυπωσιακές μεταφορικές δυνατότητες, οι οποίες πηγάζουν πρωτίστως από τον έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας LEAP (Lucid Electric Advanced Platform) και την εγκατάσταση χαμηλά σε αυτή των συσσωρευτών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, το νέο 4θυρο EV της Lucid Motors προσφέρει το μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης στο εμπρός μέρος (γνωστό και ως frunk, το οποίο προκύπτει από την ένωση των λέξεων “front” και “trunk”) με χωρητικότητα που φτάνει τα 280 λίτρα. Επ΄ αυτού, η Lucid Motors δηλώνει ότι η εν συγκεκριμένη επίδοση είναι μεγαλύτερη κατά 89% σε σχέση με εκείνη του μοντέλου που κυριαρχεί στην κατηγορία αυτή (βλ. Tesla Model S) – μαζί με το… παραδοσιακό πορτ-μπαγκάζ, το Lucid Air προσφέρει τη δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών με όγκο 739 λίτρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ