top icon
Επικαιρότητα

Πρεμιέρα για το νέο Fiat 500 Electric 3+1

Μετά την παρουσίαση των εκδόσεων cabrio και hatchback του νέου, αμιγώς ηλεκτροκίνητου Fiat 500, η ιταλική εταιρεία αποκαλύπτει την τρίτη έκδοχη του μοντέλου που φέρει -για προφανείς λόγους- την ονομασία “3+1”.

Οι σχεδιαστές του Centro Stile αναζητούσαν μια έξυπνη λύση που δεν θα άλλαζε τις διαστάσεις σε σχέση με τις εκδόσεις cabrio και hatchback, αλλά θα διέθετε μια μικρή τρίτη πόρτα από την πλευρά του συνοδηγού. Όπως το πρώτο 500 του 1957, του οποίου οι πόρτες άνοιγαν με αντίθετη φορά (προς τα πίσω), η επιστροφή του μοντέλου στις ρίζες του δημιούργησε μια σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα έκδοση που θα είναι διαθέσιμη, τόσο στην hatchback, όσο και στην cabrio εκδοχή, η οποία δεν θα είναι ούτε ένα εκατοστό μεγαλύτερη από της 2θυρες εκδόσεις.

Η τρίτη «μικρή πόρτα» ανοίγει με αντίθετη φορά και λόγω της απουσίας της μεσαίας κολόνας επιτρέπει την ευκολότερη είσοδο στο πίσω κάθισμα, αλλά και την πιο άνετη τοποθέτηση αντικειμένων, όπως το παιδικό κάθισμα. Με το κλείσιμο της πόρτας δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα 500. Το ίδιο στιλ, το ίδιο μέγεθος και με μια αύξηση του βάρους μόλις κατά 30 κιλά που δεν επηρεάζει στο ελάχιστο την οδική συμπεριφορά ή την κατανάλωση ενέργειας. Σε επίπεδο ασφάλειας αξίζει να αναφερθεί ότι η «μικρή τρίτη πόρτα» μπορεί να ανοίξει μόνο όταν έχει ήδη ανοίξει η μπροστά πόρτα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι πίσω επιβάτες δεν θα την ανοίξουν κατά λάθος.

Fiat 500 Electric

Launch edition: Το νέο ηλεκτρικό 500 3+1 “la Prima”

Όπως και οι εκδόσεις cabrio και hatchback, το νέο ηλεκτρικό 500 3+1 ξεκινά την πορεία του με την έκδοση “la Prima”, η οποία ξεχωρίζει για το κορυφαίο στιλ, τεχνολογία και συνδεσιμότητα που διαθέτει. Η συγκεκριμένη έκδοση θα είναι διαθέσιμη σε τρία χρώματα (Rose Gold, Glacier Blue και Onyx Black).

Το νέο ηλεκτρικό 500 3+1 “la Prima” ξεχωρίζει χάρη στα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας full LED, τους δίχρωμους τροχούς των 17” και τις νίκελ λεπτομέρειες στο αμάξωμα. Τα καθίσματα, το ταμπλό και το τιμόνι έχουν επένδυση από οικολογικό δέρμα, ενώ πλήρης είναι ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας που περιλαμβάνει τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS), όπως:

  • Ενεργό σύστημα Cruise Control (iACC) με λειτουργία διατήρησης κίνησης στη λωρίδα κυκλοφορίας
  • Σύστημα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας
  • Σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων
  • Σύστημα πρότασης ιδανικής ταχύτητας
  • Σύστημα ελέγχου κίνησης στη λωρίδα κυκλοφορίας
  • Πίσω κάμερα υψηλής ευκρίνειας με δυναμικές γραμμές κίνησης
  • Σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης 360° και σύστημα επόπτευσης τυφλών σημείων
  • Αυτόματα φώτα και καθαριστήρες
  • Σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης
  • Ηλεκτρικό χειρόφρενο

Τα παραπάνω στοιχεία προσφέρουν -για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο πόλης- δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Παράλληλα η έκδοση εφοδιάζεται με αυτόματο σύστημα κλιματισμού, σύστημα ταχυφόρτισης 85 kW και καλώδιο Mode 3 των 11 kW για φόρτιση στο σπίτι ή σε δημόσιο δίκτυο. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το νέο σύστημα πολυμέσων UConnect 5 περιλαμβάνει: οθόνη 7″ TFT στο ταμπλό, οθόνη αφής 10.25″ με σύστημα πλοήγησης, ψηφιακό ραδιόφωνο, ασύρματη σύνδεση mirroring με CarPlay / Android Auto, ασύρματη φόρτιση και το Uconnect Box (σύστημα τηλεματικών υπηρεσιών).

Το νέο ηλεκτρικό 500 3+1 θα είναι επίσης διαθέσιμο στις εκδόσεις PASSION καιd ICON.

Fiat 500 Electric

Τα επίπεδα εξοπλισμού ACTION, PASSION και ICON 

Στα τρία επίπεδα εξοπλισμού δόθηκαν τα ονόματα ACTION, PASSION και ICON, με το κάθε ένα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική αποστολή, αλλά όλα να περιλαμβάνουν τις καλύτερες λύσεις τεχνολογίας, συνδεσιμότητας και ασφάλειας με περιεχόμενο που είναι μοναδικό για την κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης.

Fiat 500 Electric

Το νέο ηλεκτρικό 500 ACTION: η εκδημοκράτιση της ηλεκτροκίνησης

Η πρώτη έκδοση του νέου ηλεκτρικού 500 είναι το ιδανικό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο στοχεύει εκείνους που ζουν και κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων και τις περιοχές που απαγορεύεται η κίνηση συμβατικών οχημάτων. Για όσους κατά μέσο όρο καλύπτουν καθημερινά περίπου 50 χλμ. και αναζητούν μια σύγχρονη, όμορφη και φιλική προς το περιβάλλον λύση αυτοκίνησης.

Το 500 ACTION εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 70 kW (95 ίπποι) που προσφέρει άμεση επιτάχυνση με τη διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 9,5 δλ. και η τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 135 χλμ./ώρα.

Το 500 ACTION είναι για όσους πραγματοποιούν σύντομες διαδρομές στην πόλη και αναζητούν την πλέον οικολογική λύση, χρειάζονται μικρότερη σχετικά αυτονομία, αλλά και πλήρη κάλυψη από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS). Η τέλεια λύση για τους millennials που αγαπούν ιδιαίτερα τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως είναι για παράδειγμα το car-sharing.

Το νέο ηλεκτρικό 500 ACTION εφοδιάζεται με μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 23.8 kWh, που προσφέρει αυτονομία άνω των 180 χλμ. στον κύκλο WLTP και άνω των 240 χλμ. στην κίνηση στην πόλη. Με μια μέση ημερήσια χρήση των 50 χλμ. ο χρήστης θα χρειάζεται να φορτίζει το αυτοκίνητο του σχεδόν μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Fiat 500 3+1

Η φόρτιση αποτελεί βασική ανησυχία για όσους σκέφτονται να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Για αυτό το λόγο το νέο ηλεκτρικό 500 ACTION μπορεί να φορτιστεί σε ταχυφορτιστή με ισχύ 50 kW που επιτρέπει την πολύ γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας. Για παράδειγμα για την ημερήσια χρήση των 50 χλμ. απαιτούνται λιγότερο από 10 λεπτά φόρτισης. Το σύστημα επιτρέπει τη φόρτιση σε οικιακό δίκτυο με καλώδιο Mode 2 (3 kW), τη φόρτιση σε δημόσιο φορτιστή (συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος), μέσω καλωδίου 11 kW Mode 3 ή μέσω του easyWallbox της Mopar.

Σχεδιασμένο για τους νέους, το νέο ηλεκτρικό 500  ACTION περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό του όλα τα συστήματα ADAS που χρειάζεται κανείς για την κίνηση στην πόλη, όπως σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού, σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος με αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων, σύστημα διατήρησης πορείας στην λωρίδα και σύστημα επόπτευσης τυφλών σημείων. Παράλληλα το σύστημα πολυμέσων του νέου ηλεκτρικού 500 ACTION είναι σχεδιασμένο για όσους θέλουν να είναι πάντα συνδεδεμένοι. Το “smart audio” διαθέτει μια εργονομική βάση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το smartphone κάθετα ή οριζόντια και σύνδεση μέσω Bluetooth με το σύστημα ψυχαγωγία τους αυτοκινήτου, ώστε το κινητό να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι αυτού. Την εικόνα συμπληρώνει ο πίνακας οργάνων με την έγχρωμη οθόνη TFT των 7”, αλλά και τα καθίσματα με επένδυση από το πρωτοποριακό οικολογικό ύφασμα Seaqual. 

Fiat 500 3+1

Το νέο ηλεκτρικό 500 PASSION: η cool πλευρά της ηλεκτροκίνησης

Η μεσαία έκδοση του νέου ηλεκτρικού 500 στοχεύει σε όσους αναζητούν τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Το νέο ηλεκτρικό 500 PASSION προσφέρει κορυφαία αυτονομία, όχι μόνο για ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης, με 320 χλμ. στον κύκλο WLTP που φτάνει έως τα 460 χλμ. στην κίνηση στην πόλη. Εδώ, η ισχύς φόρτισης σε ταχυφορτιστή φτάνει τα 85 kW, γεγονός που επιτρέπει τη φόρτιση της άδειας μπαταρίας στο 80% σε μόλις 35 λεπτά, ενώ η φόρτιση που εξασφαλίζει αυτονομία 50 χλμ. διαρκεί μόλις 5 λεπτά.

Εξαιρετικά γρήγορη είναι και η διαδικασία σύνδεσης του κινητού με το σύστημα πολυμέσων, UConnect 5 με την οθόνη αφής των 7”, για την οποία αρκούν μόλις 5 δλ., ενώ στην κεντρική κονσόλα υπάρχει θέση για την ασύρματη σύνδεση του κινητού.

Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα αυτοκίνητο εφοδιασμένο με κορυφαία τεχνολογία σε επίπεδο ηλεκτροκίνησης και συνδεσιμότητας, αλλά και ένα αυθεντικό 500. Όπως και όλη η γκάμα, η έκδοση  PASSION είναι εφοδιασμένη με τον επιλογέα e-Mode που δίνει τη δυνατότητα τριών διαφορετικών προγραμμάτων οδήγησης, Normal, Range και Sherpa, ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού.

Ο ηλεκτροκινητήρας έχει απόδοση 80 kW (118 ίππων), ενώ οι επιδόσεις είναι 150 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας (με ηλεκτρονικό περιοριστή), 0-100 χλμ./ώρα σε 9 δλ. και 0-50 χλμ.ώρα σε 3,1 δλ.

Fiat 500 3+1

Το νέο ηλεκτρικό 500  ICON: η κορυφαία έκφραση της ηλεκτροκίνησης

Το νέο ηλεκτρικό 500 ICON είναι ένα αυθεντικό πρότυπο στιλ, τεχνολογίας και κορυφαίου φινιρίσματος. Ένα πολυτελές μοντέλο που συνεχίζει την ένδοξη ιστορία αντίστοιχων δημοφιλών εκδόσεων του μοντέλου, όπως το 500 Riva.

Το νέο ηλεκτρικό 500 ICON προσφέρει κορυφαία αυτονομία με 320 χλμ. στον κύκλο WLTP που φτάνει έως τα 460 χλμ. στην κίνηση στην πόλη, ενώ μπορεί να φορτιστεί σε ταχυφορτιστή των 85 kW.

Κορυφαίες είναι και οι επιλογές σε επίπεδο εξοπλισμού και τεχνολογίας. Το νέο σύστημα πολυμέσων Uconnect 5, αξιοποιεί την διάστασης 10.25” ‘cinerama’ οθόνη η οποία είναι ενσωματωμένη στο ταμπλό και τα γραφικά της σχεδιάστηκαν ώστε να μην αποσπούν την προσοχή του οδηγού. Το σύστημα διαθέτει και σύστημα αναγνώρισης φωνής, έτσι ώστε λέγοντας “Hey Fiat”το σύστημα να δέχεται φωνητικές εντολές.

Η κομψότητα και η ραφιναρισμένη πολυτέλεια οδήγησαν τους σχεδιαστές του Centro Stile στην επιλογή πιο φωτεινών χρωμάτων για το εσωτερικό του 500  ICON, με το ταμπλό να είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος και να υπάρχει η επιλογή για την εφαρμογή οικολογικών υλικών, όπως το ξύλο. Το προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον ύφασμα Seaqual ολοκληρώνει την εικόνα του εσωτερικού.

Fiat 500 3+1

Με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Το νέο ηλεκτρικό 500 είναι ιδανικό για τη χρήση στις δύσκολες αστικές κυκλοφοριακές συνθήκες. Εφοδιασμένο με μια πλήρη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) κάνει πιο εύκολη, άνετη, ευχάριστη και ασφαλή την οδήγηση, ενώ είναι το πρώτο αυτοκίνητο πόλης με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2.

Οι μηχανικοί της FCA όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Στόχος τους ήταν να κάνουν πιο ανθρώπινη την τεχνολογία δημιουργώντας λύσεις ειδικά για το 500. Οι αισθητήρες προσφέρουν μια επόπτευση 360ο του περιβάλλοντος γύρω από το αυτοκίνητο, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας εμπόδια και πιθανούς κινδύνους.

Fiat 500 3+1

Η μελωδία του νέου ηλεκτρικού 500

Στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το σύστημα ηχητικής προειδοποίησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (AVAS) είναι σχεδόν ίδιο σε όλα τα αυτοκίνητα. Το νέο ηλεκτρικό 500 όμως έχει τη δική του μοναδική μελωδία, με έμπνευση από την Ιταλική δημιουργικότητα. Η μοναδικότητα του 500 πρέπει να εκφράζεται με κάθε τρόπο και έτσι το AVAS του μοντέλου που απαιτείται για ταχύτητες έως τα 20 χλμ./ώρα βασίζεται στη διάσημη μελωδία του Nino Rota για την ταινία Amarcord.

Fiat 500 Electric

Normal, Range και Sherpa: το ιδανικό πρόγραμμα για κάθε περίσταση

Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί κομβικό σημείο για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά όχι απαραίτητα και για τον τρόπο που οδηγούμε. Το νέο ηλεκτρικό 500 δίνει τη δυνατότητα κάθε οδηγός να επιλέξει τον τρόπο λειτουργίας του αυτοκινήτου σύμφωνα με το οδηγικό του στιλ μέσα από τρία προγράμματα.

Στο πρόγραμμα  Normal, το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγηθεί όπως ένα συμβατικό όχημα. Η υψηλή απόδοση και η άμεσα διαθέσιμη ροπή των 220 Nm προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις, ειδικά όσον αφορά στην επιτάχυνση.

Στο πρόγραμμα Range, το 500, προσφέρει μια νέα οδηγική εμπειρία, με τη λειτουργία one-pedal να επιτρέπει την επιτάχυνση και επιβράδυνση χρησιμοποιώντας μόνο το ένα πεντάλ. Όταν ο οδηγός το αφήνει τελείως πραγματοποιείται η μέγιστη ανάκτηση ενέργειας μέχρι το αυτοκίνητο να σταματήσει τελείως, μια λειτουργία ιδανική για την κίνηση σε αστικό περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο ευκολίας, όσο και σε επίπεδο οικονομίας ενέργειας.

Όταν η διαθέσιμη ενέργεια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το πρόγραμμα Sherpa δίνει τη δυνατότητα για μέγιστη αυτονομία ώστε το αυτοκίνητο να φτάσει στον τελικό προορισμό ή τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης.

Fiat 500 3+1

Το τεχνολογικό και κοινωνικό «οικοσύστημα» του νέου ηλεκτρικού 500

Η FCA, σε συνεργασία με εταιρείες σε διαφόρους τομείς, ανέπτυξε λύσεις που θα κάνουν πιο εύκολη και προσιτή τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Παράδειγμα η συνεργασία με την ENGIE Eps για το πρωτοποριακό σύστημα οικιακής φόρτισης easyWallbox, αλλά και της εφαρμογής My Easy Charge που θα επιτρέπει τη φόρτιση σε ένα δίκτυο δημόσιων σταθμών που αυτή τη στιγμή αγγίζει τους 200.000 φορτιστές σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, η εφαρμογή του προγράμματος Vehicle-to-Grid (V2G), το οποίο χρησιμοποιεί τις μπαταρίες των οχημάτων για την διαχείριση της ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τις ENGIE Eps και Terna, με το εργοστάσιο του Mirafiori να αποτελεί την πρώτη «βάση» που θα προσφέρει σταθερότητα και κορυφαία αποδοτικότητα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η εγκατάσταση στο Mirafiori θα επιτρέπει τη διασύνδεση έως και 700 νέων ηλεκτρικών 500 που σε συνδυασμό με τους 12.000 ηλιακούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή του εργοστασίου θα προσφέρουν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 2.100 τόνους.

Fiat 500 3+1

Sky Drive,  ο κήπος στην οροφή του Lingotto

Το Sky Dive αποτελεί ένα νέο πάρκο της Fiat που θα εγκαινιαστεί στην οροφή του Lingotto την 4η Ιουλίου του 2021, μαζί με το Casa 500. Το παρελθόν με το μέλλον θα συναντηθούν στην εντυπωσιακή οροφή του πρώην εργοστασίου της Fiat όπου μια ομάδα αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Benedetto Camerana, δημιούργησαν ένα οικοσύστημα που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από την βιοποικιλότητα του. Το Sky Dive αναμένεται να είναι ο πιο ψηλός κήπος στην Ευρώπη, ενώ θα χρησιμοποιείται, τόσο για λόγους αναψυχής, όσο και εκπαίδευσης. Φιλοδοξία είναι το Sky Drive να αποτελεί πολλά περισσότερα από έναν κήπο. Στόχος είναι να αυξήσει την ευαισθησία του κοινού για τα περιβαλλοντολογικά θέματα, αλλά και να επικοινωνήσει την υποστήριξη της Fiat στις ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ