top icon
Επικαιρότητα

Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός στις διαδικασίες έκδοσης αδειών – αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης κυριότητας στα επτά χρόνια

Το νέο σχέδιο νόμου που μπήκε σε διαβούλευση προβλέπει ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες οδηγούς, απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης των αδειών, αλλά και αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης κυριότητας μετά την παρέλευση επτά ετών.

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα– Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2018/645 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Απρίλιου 2018. Με την οδηγία αυτή εισάγονται ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες οδηγούς στα πλαίσια ενιαίας ρύθμισης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διαδικασιών που διέπουν τις άδειες οδήγησης.

adeia odigisis

Το τέταρτο σκέλος του σχεδίου νόμου έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού με αυτό εισάγονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία αντικατάστασης των αδειών για λόγους φθοράς, κλοπής, απώλειας ή ανανέωσης, επιτρέποντας σε κάθε πολίτη να διεκπεραιώνει μόνος του όλη τη διαδικασία από τον υπολογιστή του ή από το κινητό του.

Ακόμη, εισάγονται διατάξεις για τη διευκόλυνση της διαδικασίας μεταβίβασης του οχήματος, αφού ορίζει να αίρεται αυτοδίκαια η παρακράτηση κυριότητας μετά την παρέλευση επτά ετών, χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης να επισκέπτεται τις διευθύνσεις περιφερειών για να διευθετήσει το ζήτημα αυτό. Τέλος, καταργούνται οι συμβεβλημένοι γιατροί, στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στις έξι το απόγευμα. Κατόπιν, το τελικό σχέδιο νόμου θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων και η ισχύς του θα ξεκινήσει την ημέρα που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ