top icon
Επικαιρότητα

Skoda: Ταξίδι στο χρόνο με πλαγιολισθήσεις στον πάγο (+video)

Η Skoda Motorsport δημιούργησε ένα ωραίο video κατά το οποίο οι Hans-Joackim Stuck, Andreas Mikkelsen και Jan Kopecky πλαγιολισθαίνουν σε παγωμένη διαδρομή με αυτοκίνητα που σηματοδοτούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μάρκας.

Η αυτοκίνηση αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, άμεσα σχετιζόμενος με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, βρίσκεται επίσης σε φάση ανασυγκρότησης. Έχοντας μακρά παράδοση στους αγώνες, η Skoda Motorsport που φέτος γιορτάζει 120 χρόνια παρουσίας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, δημιούργησε ένα video που εκτός από θεαματικές πλαγιολισθήσεις σε παγωμένη επιφάνεια, φέρνει κοντά το αγωνιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον της.

Καλεσμένες στο Zell am See της Αυστρίας ήταν 3 ξεχωριστές αγωνιστικές κατασκευές: Το ιστορικό Skoda 130 RS, το Fabia Rally2 evo που διαπρέπει σήμερα στους αγώνες ράλλυ ανά τον κόσμο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ενώ το ρόλο της “εικόνας από το μέλλον”, ανέλαβε το αμιγώς ηλεκτρικό Fabia RE-X1, που έχει δημιουργηθεί από την αυστριακή Kreisel Electric, με την υποστήριξη της Skoda.

Από πλευράς οδηγών, την παλιά φρουρά και τις πίστες εκπροσώπησε ο πανύψηλος Γερμανός Hans-Joachim Stuck, πρώην οδηγός σε Formula 1, Le Mans και DTM, ενώ παρόντες ήταν διακεκριμένοι οδηγοί ράλλυ Andreas Mikkelsen και Jan Kopecky, που αμφότεροι έχουν κατακτήσει σειρά τίτλων με την Skoda.

Skoda 130 RS

Skoda 130 RS: Επιστροφή στις ρίζες

Οι τρεις οδηγοί βρέθηκαν στα πηδάλια του ιστορικού Skoda 130 RS της δεκαετίας του ’70, αγωνιστικού με ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,3 λίτρων που αποδίδει 140 ίππους και μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω κιβωτίου 4 ή 5 σχέσεων.

“Μου έφερε πολλές μνήμες”, δήλωσε ο 69χρονος Stuck. “Ήταν σαν να γύρισα στις ρίζες μου: Οι αλλαγές ταχύτητας γίνονται χειροκίνητα, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν ωραίο ατμοσφαιρικό κινητήρα και δεν υπάρχει υδραυλικό τιμόνι ή ηλεκτρονικά συστήματα βοήθειας. Μια λαμπρή εμπειρία, αλλά αυτές τις ημέρες προτιμώ τα σύγχρονα αυτοκίνητα”.

Όπως φαίνεται και από τη δήλωσή του, ο Andreas Mikkelsen το διασκέδασε: “Είναι ωραίο να βλέπουμε πόσο μπροστά έχει πάει το σπορ μας. Τούτου λεχθέντος, το 130 RS είναι διασκεδαστικό και “φρέσκο” αυτοκίνητο, πραγματικά διασκέδασα την οδήγησή του”.

Από την πλευρά του, ο Jan Kopecky έκανε μια αντιπαραβολή του πιο μακρινού, με το εγγύτερο παρελθόν: “Τα 130 RS ήταν εξαιρετικά αυτοκίνητα, πολύ γρήγορα και αξιόπιστα. Το 1977 οι Václav Blahna-Lubislav Hlávka τερμάτισαν πρώτοι στην κλάση τους και 12οι Γενικής στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο. Αισθάνομαι υπερηφάνεια που ο Pavel Dresler και εγώ ακολουθήσαμε αυτή την επιτυχία, κερδίζοντας την κατηγορία WRC2 και τερματίζοντας 10οι Γενικής στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2018, με Skoda Fabia R5”.

Skoda Fabia Rally2 evo

Skoda Fabia Rally2 evo: Το επιτυχημένο παρόν

Έχοντας τη δική του ξεχωριστή θέση στο αγωνιστικό παρόν της μάρκας, το Skoda Fabia Rally2 evo που συμμετέχει αυτή την εποχή στους αγώνες ράλλυ, διαθέτει τούρμπο κινητήρα 1,6 λίτρων που αποδίδει σχεδόν 290 ίππους, ενώ είναι τετρακίνητο και διαθέτει κιβώτιο 5 σχέσεων. “Είχα εμπλοκή στην εξέλιξη του αυτοκινήτου από την αρχή και ήμουν ο πρώτος που έκανε αγώνα με αυτό το αυτοκίνητο. Το Skoda Fabia Rally2 evo είναι από τα ταχύτερα και πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Το έχει αποδείξει από τα αποτελέσματα και τους τίτλους του σε όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Kopecky, που κατέκτησε το WRC2 του 2018 με Skoda Fabia R5.

Ο τιτλούχος του Intercontinental Rally Challenge 2011-2012 και νικητής του WRC2 στο πρόσφατο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, Andreas Mikkelsen, πρόσθεσε: “Η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι καλή, οι αλλαγές ταχυτήτων απαλές και οι στροφές με χειρόφρενο είναι πολύ διασκεδαστικές”.

Skoda Fabia RE-X1

Skoda Fabia RE-X1: Το ηλεκτρικό μέλλον

Μετά από την οδήγηση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ήρθε η στιγμή ενός αμιγώς ηλεκτρικού Fabia, που έχει κατασκευαστεί από την Αυστριακή Kreisel Electric με τις ευλογίες της “μαμάς” εταιρείας. Το Skoda Fabia RE-X1, όπως ονομάζεται, αποδίδει συνολική ισχύ 500 kW (670 ίπποι) και ροπή 880 Nm, ενώ ζυγίζει 1300 κιλά. Είναι τετρακίνητο και η ειδικά διαμορφωμένη μπαταρία του, έχει αυτονομία 135 χιλιομέτρων.

“Είναι γρήγορο. Το κινητήριο σύνολο δίνει τεράστια ισχύ και μεγάλες οδηγικές δυνατότητες. Μου αρέσουν η ισχύς και η επιτάχυνσή του χωρίς αλλαγές ταχυτήτων. Σίγουρα αισθάνεσαι λίγο επιπλέον βάρος όταν οδηγείς, όμως συνολικά εξεπλάγην ευχάριστα”, ανέφερε ο Mikkelsen.

Πώς ήταν αυτό το ταξίδι στο χρόνο για τον “παλιό” της παρέας, Hans-Joackim Stuck; “Φανταστική εμπειρία. Πραγματικά απόλαυσα την οδήγηση των τριών αυτοκινήτων στο χιόνι. Είναι όλα διασκεδαστικά και καθένα έχει τεχνικές προδιαγραφές και επιδόσεις που είναι κορυφαίες για την εποχή του. Το 130 RS είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο από το παρελθόν και το Fabia RE-X1 είναι ένα μοντέρνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οπότε υπήρχε μεγάλη αντίθεση. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι το αγαπημένο μου, δε θα μπορούσα να σας πω”.

Ανεβάστε τον ήχο της συσκευής σας για να μπείτε στο κλίμα και απολαύστε το video

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ