top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Δημήτρης Δαρκούδης

Οι Έλληνες σχεδιαστές αυτοκινήτων συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, και ο Δημήτρης Δαρκούδης είναι πλέον τμήμα αυτής της παράδοσης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δε διαθέτει αυτοκινητοβιομηχανία, πολλοί Έλληνες μηχανικοί και σχεδιαστές διακρίνονται στο εξωτερικό. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Δαρκούδης, Αρχιτέκτονας με MA στη σχεδίαση αυτοκινήτων, ο οποίος είναι από τους κορυφαίους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων για τη Skoda Auto.

Γνωρίζατε ότι ο «υπεύθυνος» για πολλά από τα όμορφα σχέδια των Skoda Superb, Kodiaq, Scala, καθώς και του νέου Fabia είναι συμπατριώτης μας;

Από παιδί ελκυόμουν από αντικείμενα γύρω μου που εξέφραζαν δυναμισμό και, κατά συνέπεια, από τα αυτοκίνητα. Ήταν μια εσωτερική επιθυμία μου να αναπαραγάγω αυτόν το δυναμισμό στη φύση μέσω ενός σχεδιασμένου αντικειμένου. Όταν βλέπω ένα δυναμικό αυτοκίνητο, φαντάζομαι αυτόματα έναν αετό που σχίζει τον αέρα ή έναν καρχαρία που σχίζει το νερό.

Οι σπουδές στην αρχιτεκτονική και η αλληλεπίδραση με τους συμφοιτητές μου με δίδαξαν τις αρχές του σχεδιασμού, ο οποίος δεν είναι απλώς θέμα γούστου, αλλά μελέτη που συνδυάζει λειτουργία, τεχνολογία, οπτική έλξη, επιθυμία.

Στη Skoda Auto εργάζομαι ως Project Manager εσωτερικού σχεδιασμού. Είμαι επικεφαλής από σχεδιαστική άποψη σε διάφορα εσωτερικά, καθώς και των αντίστοιχων ομάδων σχεδιαστών. Συμμετέχω επίσης σε στρατηγικές αποφάσεις που αφορούν το σχεδιασμό στη Skoda Auto.

Ήμουν επικεφαλής του εσωτερικού των Scala/Kamiq και των αντίστοιχων εκθεσιακών πρωτοτύπων (Vision X και RS). Ηγήθηκα επίσης του εσωτερικού του Kushaq (για την αγορά της Ινδίας) και του αντίστοιχου πρωτοτύπου (Vision IN). Είχα μικρότερη συμμετοχή στο εσωτερικό των Superb και Kodiaq, ενώ πιο πρόσφατη δουλειά μου είναι το εσωτερικό της νέας Fabia.

Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, γιατί πολλές μάρκες προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον παράγοντα της κόπωσης που είχε παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία -καθώς τα αυτοκίνητα συνέκλιναν ολοένα και περισσότερο σχεδιαστικά,- με πιο περίπλοκο και έντονο ντιζάιν. Στη Skoda προσπαθούμε να δημιουργούμε εξίσου εκφραστικά αυτοκίνητα, που εξακολουθούν να βασίζονται στις βασικές μας αξίες, αυτές της λειτουργικότητας και της εξαιρετικής σχέσης ποιότητας/τιμής.

Όνειρό μου για το μέλλον είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ψηφιακό μας κόσμο για μια πιο φυσική ζωή.

Info

Δημήτρης Δαρκούδης

Γεννήθηκε: Το 1975 στη Θεσσαλονίκη

Σπούδασε: Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακό στη σχεδίαση οχημάτων στο Royal College of Art στο Λονδίνο

Εργάζεται ως: Διαχειριστής Έργου Σχεδιασμού Εσωτερικών στη Skoda Auto

Εργάστηκε ως: Εξωτερικός στυλίστας στη Honda Europe (2003-2009)

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε όλες τις συνεντεύξεις των συμπατριωτών μας, που διαγράφουν αξιόλογη πορεία στο εξωτερικό με άξονα την αυτοκινητοβιομηχανία και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ