top icon
Συνεντεύξεις

Έλληνες στην αυτοκινητοβιομηχανία: Βασίλης Πασαλής

Όλοι καταλαβαίνουν πως η χρονομέτρηση παίζει σημαίνοντα ρόλο στην εξέλιξη και την παρακολούθηση των Grand Prix της Formula 1, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν πως ανάμεσα στους ιθύνοντες αυτής της διαδικασίας υπάρχει ένας Έλληνας, o Βασίλης Πασαλής.

Στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και ιδιαίτερα στη Formula 1, η χρονομέτρηση αποτελεί μια διαδικασία υψίστης σημασίας, και ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη του συγκεκριμένου, ιδιαίτερα απαιτητικού εγχειρήματος, βρίσκεται ο Βασίλης Πασαλής.

Ο γιος της Ανίτας και του Νικόλα Πασαλή, δύο σημαντικών ανθρώπων στο ελληνικό γίγνεσθαι των αγώνων, και όχι μόνο, έχει ήδη βρεθεί στα… ρολόγια θεσμών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Enduro ή Αντοχής (WEC), και φυσικά στο Ράλλυ Ακρόπολις, οπότε η πορεία του έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός υπήρχε ανέκαθεν στη ζωή μου, λόγω των γονέων μου. Έχω εικόνες χρονομέτρησης από ηλικία δέκα ετών, όταν βρέθηκα σε αγώνα ταχύτητας στην Τρίπολη με τη μητέρα μου.

Απασχολούμαι στη χρονομέτρηση αγώνων από το 2007, όταν συνεργάστηκα με την Infomega των Γιώργου Λαοπόδη και Νίκου Ανδριτσάκη, αφότου επέστρεψα από τις σπουδές μου στη Σκωτία.

Το 2016 βρέθηκα στην ισπανική Al Kamel Systems, που είναι υπεύθυνη για τη χρονομέτρηση θεσμών όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), η Formula E, το Extreme E ή το Πρωτάθλημα Αντοχής στις ΗΠΑ (IMSA), όπου είμαι συντονιστής στην ομάδα χρονομέτρησης.

Από το 2021 εργάζομαι και στην F1, όπου σύντομα θα είμαι ένας από τους τέσσερις κατόχους «super license» χρονομέτρησης, που είναι η αντίστοιχη άδεια την οποία λαμβάνουν οι πιλότοι για να οδηγήσουν μονοθέσια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχω το δικαίωμα να υπογράφω πως τα αποτελέσματα ενός αγώνα F1 είναι έγκυρα και σωστά.

Έχω περάσει από όλα τα πόστα χρονομέτρησης στην F1, με πιο σημαντικό το «timing control», που περιλαμβάνει κατεύθυνση και επικύρωση διαδικασιών χρονομέτρησης και έκδοσης αποτελεσμάτων, καθώς και επικοινωνία με τη FIA και άλλα τμήματα της Formula One Management.

Όλοι οι αγώνες είναι απαιτητικοί, καθώς πάντα στοχεύουμε να παραδώσουμε ένα απόλυτα άρτιο και ακριβές αποτέλεσμα, χωρίς να αφήνουμε τα πιθανά προβλήματα ή απρόοπτα να επηρεάσουν τη διαδικασία αυτή.

Στόχος μου είναι να ζήσω στο μέγιστο αυτήν τη συναρπαστική αλλά και ψυχοφθόρα, ειδικά στην F1, εμπειρία.

Info

Βασίλης Πασαλής

Γεννήθηκε: 1984, Αθήνα

Σπούδασε: Information Technology (ΙΤ) στο Πανεπιστήμιο Heriot-Wattτης Σκωτίας

Εργάζεται: Στην Al Kamel Systems (από το 2016) και στη Formula One Management (από το 2021)

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ