top icon
Συνεντεύξεις

Λευτέρης Πετρούνιας: Συνέντευξη στους 4Τροχούς

Ένα απολαυστικό πρωινό με τον αθλητή-σύμβολο, τον Ολυμπιονίκη μας Λευτέρη Πετρούνια, στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ομάδας στον Άγιο Κοσμά.

Κείμενο: Μανώλης Σαλούρος / Φωτογραφίες: Γιάννης Αλμπανέλλης

Όταν έχεις στο βιογραφικό σου ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (Ρίο 2016), τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πέντε Ευρωπαϊκά και αμέτρητες ακόμη διακρίσεις, οι συστάσεις είναι περιττές. Ο θρύλος της ενόργανης γυμναστικής και γενικότερα του παγκόσμιου αθλητισμού, Λευτέρης Πετρούνιας, θα μείνει για πάντα στην ιστορία, και όχι μόνο για τα τόσο λαμπερά κατορθώματά του στο πιο αγχωτικό ίσως -σύμφωνα με έρευνες- ολυμπιακό αγώνισμα, τους κρίκους.

Ο Έλληνας Χρυσός Ολυμπιονίκης, παροιμιώδους σωματοδομής 1,64 μ. και περίπου 62 κιλών, είναι μια ευγενέστατη, χαμογελαστή και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μόλις στα 31 του (γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1990 στην Αθήνα), παντρεμένος με την επίσης αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Βασιλική Μιλλούση, με την οποία έχουν και δύο πανέμορφα κοριτσάκια, 7 και 19 μηνών, την Ελένη και τη Σοφία αντίστοιχα. Απολαμβάνεις να συνομιλείς και να ανταλλάσσεις μαζί του απόψεις για κάθε θέμα. Το να παρακολουθείς πριβέ την προπόνησή του, υπό την καθοδήγηση του κόουτς της Εθνικής Ομάδας, Δημήτρη Ράφτη; Άλαλοι και μεγάλη μας τιμή!

Λευτέρης Πετρούνιας

Πόσο συνέβαλαν οι γονείς σου στο να ασχοληθείς με τον αθλητισμό, με δεδομένο ότι ξεκίνησες την ενόργανη γυμναστική μόλις από τα πέντε σου;

Οι γονείς μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να ξεκινήσω τη γυμναστική. Ήμουν ένα πάρα πολύ ζωηρό παιδί, σκαρφάλωνα παντού, και έτσι πήραν την απόφαση να ξεκινήσω.

Γιατί όμως κρίκοι; Ποιος ή τι (αθλητής, προπονητής, οικογένεια) αποτέλεσε για εσένα το ερέθισμα; Το προφανές, το προηγούμενο μεγάλο και χρυσό όνομα των κρίκων, ο Δημοσθένης Ταμπάκος;

Οι κρίκοι μπορώ να πω ότι με επέλεξαν. Ήταν ένα άθλημα που μου άρεσε και ταίριαζε και στο σώμα μου, αλλά προφανώς ήταν για εμένα ερέθισμα και ο Δημοσθένης Ταμπάκος, που τον παρακολουθούσα και ήταν και το είδωλό μου. Φυσικά, παρακολουθούσα και άλλους αθλητές, κάποιους Kινέζους και έναν Βούλγαρο που μου αρέσανε, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ο Δημοσθένης.

Πατινάζ… Τι σε οδήγησε προς τα εκεί και τι σε γύρισε πίσω;

Το ξεκίνησα γιατί μου άρεσε, και έκανε και ο αδερφός μου. Όταν εκείνος σταμάτησε η μητέρα μου δυσκολευόταν να κάνει όλες τις διαδρομές και για τα δύο παιδιά ταυτόχρονα, οπότε μοιραία σταμάτησα και εγώ, και επέλεξα να συνεχίσω μόνο με τη γυμναστική.

Λευτέρης Πετρούνιας

Τι είναι αυτό που λείπει πιο πολύ από την καθημερινότητα ενός πρωταθλητή, ενός Ολυμπιονίκη;

Ξεκάθαρα αυτό που λείπει περισσότερο είναι οι στιγμές και ο ελεύθερος χρόνος με την οικογένειά του. Σίγουρα λείπουν και οι διακοπές, γιατί οι διακοπές που κάνουμε είναι λιγοστές, αλλά και γενικότερα κάποιες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Περίγραψέ μας ένα 24ωρό σου, λίγο πριν από τη συμμετοχή σου σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης…

Περιλαμβάνει νωρίς ξύπνημα, πρωινό, μπάνιο και πρωινή προπόνηση. Μετά την προπόνηση γυρνάω και κάθομαι λίγο με τους συναθλητές μου. Γυρνώντας ξαπλώνω μισή ώρα περίπου, ίσα ίσα για να ξεκουράσω το μυαλό μου και να ισιώσει το σώμα μου. Μετά ακολουθεί και δεύτερη προπόνηση, όπου προσπαθούμε να τελειοποιήσουμε κάποιες κινήσεις πάνω στους κρίκους, και μετά κάνω θεραπεία. Στο τέλος της ημέρας που ξεκουράζομαι, μιλάω με τη Βασιλική και με τα παιδιά μου να τα δω στην κάμερα, κάνω κάποιες δουλειές στον υπολογιστή ή μπορεί να δω και κάποια ταινία πίνοντας και ένα τσάι, και μετά πέφτω νωρίς για ύπνο.

Τι χρειάζεται να έχεις για να γίνεις αυτού του επιπέδου αθλητής; Αρκούν το ταλέντο, οι θυσίες και η σκληρή δουλειά; Χρειάζεται και τύχη;

Σίγουρα χρειάζεται το ταλέντο, αλλά κατά τη δική μου άποψη δεν είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται. Για μένα πρώτα πάει η σκληρή δουλειά, το πείσμα και η υπομονή. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στην τύχη, θεωρώ πως υπάρχουν στιγμές τυχαίων ευκαιριών που πρέπει να τις δεις και να τις αρπάξεις.

Λευτέρης Πετρούνιας

«Το μόνο πράγμα που θα αντάλλασσα αυτήν τη στιγμή με το Ολυμπιακό μου μετάλλιο θα ήταν να έχω στη ζωή μου τον πατέρα μου, που έχει φύγει».

Τι σκέφτεσαι πριν ανέβεις στους κρίκους;

Προσπαθώ να αδειάσω το μυαλό μου και για να το κάνω αυτό σκέφτομαι ένα ιδανικό μέρος, μια τοποθεσία, μια παραλία ή κάτι τέτοιο, προκειμένου να χαλαρώνει το μυαλό μου και να αποβάλλω το στρες. Δε σκέφτομαι κάτι σε σχέση με τον αγώνα, γιατί ούτως ή άλλως αυτό που έχω ετοιμάσει είναι τόσο αυτοματοποιημένο, που αν βάλεις στο μυαλό σου πράγματα που πρέπει να κάνεις σε συνδυασμό με τον παράγοντα στρες, είναι πιθανό να γίνει λάθος.

Φτάνει λοιπόν η στιγμή να ανέβεις στο βάθρο και να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος…

Η στιγμή που ανεβαίνεις στο βάθρο πιστεύω είναι η ανταμοιβή και η δικαίωση όλων των κόπων, πόνων και στερήσεων που έχει υποστεί ένας αθλητής, αλλά και η στιγμή που διαγράφεται οποιαδήποτε κακή σκέψη, στιγμή ή περίοδος που έχεις περάσει για να φτάσεις σε αυτόν τον αγώνα.

Πόσο γρήγορα έχει περάσει ο χρόνος για σένα, από την πρώτη σπουδαία σου διάκριση το 2010 στη Γάνδη (3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής) έως σήμερα;

Κάποτε είχα διαβάσει ένα άρθρο για μένα στα αγγλικά, που έλεγε «the young rising star», δηλαδή το νέο ανερχόμενο αστέρι, και μερικές φορές μου κάνει τρομερή εντύπωση που νιώθω ακόμα έτσι, ενώ στην ουσία είμαι κοντά στο να πω ότι είμαι παλαίμαχος αθλητής.

Λευτέρης Πετρούνιας

Πώς ένιωσες όταν το Φεβρουάριο του 2015 η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδωσε το όνομα «Λευτέρης Πετρούνιας» σε μια άσκηση στους κρίκους;

Είναι πολύ τιμητικό μια άσκηση να φέρει το όνομα κάποιου, και πραγματικά ένιωσα τεράστια τιμή. Στην πορεία όμως δε με βόλεψε, στις επόμενες ρουτίνες που δούλεψα. Η άσκηση έχει έναν χαρακτηριστικό τρόπο με αρκετή δυσκολία που η καταληκτική θέση της είναι στον ανάποδο σταυρό.

Περίγραψέ μας την εμπειρία και τα συναισθήματά σου τον Απρίλιο του 2016, ως πρώτος λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Φλόγας.

Στην Τελετή Αφής ένιωσα τα πιο δυνατά συναισθήματα που είχα νιώσει μέχρι τότε στην καριέρα μου (δεν είχα πάει ακόμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο). Αλλά μέχρι και σήμερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ό,τι ωραιότερο μου έχει συμβεί.

Στον ελεύθερο χρόνο σου παρκούρ… Θα το δοκίμαζες και πιο «επίσημα»;

Νομίζω πως έχω μεγαλώσει αρκετά για να κάνω παρκούρ. Ίσως αν ήμουν αυτήν τη στιγμή στην ηλικία που το είχα ξεκινήσει τότε, να το κοίταζα πιο επίσημα, καθώς είναι πλέον αρκετά δημοφιλές και έχει γίνει και επίσημο άθλημα, αφού συγκαταλέγεται στην Παγκόσμια Γυμναστική Ομοσπονδία, όπως και η ενόργανη.

Λευτέρης Πετρούνιας

Σε «ενοχλούν» κάποιες στιγμές οι υψηλές αμοιβές-συμβόλαια και η προβολή που απολαμβάνουν τα μεγάλα ονόματα των ομαδικών αθλημάτων, πάντα σε σχέση με όσα ισχύουν στον δικό σου χώρο;

Σε καμία περίπτωση και ποτέ μου δε με ενόχλησε που ένας ποδοσφαιριστής ή ένας μπασκετμπολίστας έχουν περισσότερη προβολή από τα δικά μας αθλήματα και τους δικούς μας αθλητές, ούτε και που τα συμβόλαια και οι απολαβές τους είναι τεράστιες σε σχέση με τις δικές μας. Αν ήταν στο δικό μου χέρι, δε θα άλλαζα αυτό. Εκείνο που θα άλλαζα θα ήταν να είχαμε εμείς μεγαλύτερες απολαβές. Δε βλέπω το λόγο να το συγκρίνω, καθώς εδώ μιλάμε για επαγγελματικά αθλήματα που υπάρχουν από πίσω τεράστιες εταιρείες και κολοσσοί, αλλά και άνθρωποι επιχειρηματίες και εφοπλιστές που έχουν τεράστια οικονομική δύναμη προκειμένου να χρηματοδοτούν τέτοια αθλήματα και τέτοιους αθλητές.

Λευτέρης Πετρούνιας

Πόσα χρυσά και πόσος αθλητισμός μπορούν να χωρέσουν σε μία φωτογραφία; Ιστορικό στιγμιότυπο που είχαμε την τιμή να απεικονίσουμε εκείνο το πρωινό: Λευτέρης Πετρούνιας, ο επίσης θρύλος της γυμναστικής και… petrolhead Βλάσης Μάρας, και στη μέση ο προπονητής τους, Δημήτρης Ράφτης.

Ποια είναι η υποστήριξη του αθλητισμού από την πολιτεία σήμερα;

Η πολιτεία σίγουρα θα μπορούσε να μεριμνήσει για διάφορα πράγματα. Δε σας κρύβω ότι ο υφυπουργός που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι πολύ ενεργός στα καθήκοντά του, είναι κοντά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να βοηθήσει. Από εκεί και πέρα, ένας τρόπος που θα μπορούσες να στηρίξεις τον ερασιτεχνικό πολιτισμό είναι να δώσεις περισσότερα κίνητρα στους αθλητές, μικρούς και μεγάλους, αλλά και να δημιουργήσεις καλύτερες υποδομές για τις μικρές ηλικίες, γιατί αυτές που υπάρχουν τώρα είναι κάκιστες.

Αν δεν είχες ασχοληθεί με τον αθλητισμό, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις επαγγελματικά;

Πιθανώς θα ήθελα να βοηθήσω στο αθλητικό marketing τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό (κυρίως τον ερασιτεχνικό) να αναπτυχθεί περισσότερο, αυτές είναι και οι σπουδές που έχω επιλέξει, αν και δεν τις έχω τελειώσει.

Λευτέρης Πετρούνιας

Πώς σκέφτεσαι τη ζωή σου όταν θα κατέβεις οριστικά από τους κρίκους;

Ελπίζω να έχω καταφέρει μέχρι τότε να έχω φτιάξει τη ζωή μου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορώ να βιοποριστώ και ταυτόχρονα να βρίσκομαι σε κάποιο πόστο που να μπορώ να προσφέρω στον αθλητισμό γενικότερα, και όχι ειδικότερα. Έχω διάφορες ιδέες που θα προσπαθήσω να υλοποιήσω στη δεκαετία που διανύουμε.

Υπάρχει κάτι -σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής- με το οποίο θα αντάλλασσες τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια; Πόσο έχει αλλάξει η νέα σου οικογένεια αυτό που ορίζουμε ως προτεραιότητες;

Το μόνο πράγμα που θα αντάλλαζα αυτήν τη στιγμή με το Ολυμπιακό μου μετάλλιο θα ήταν να έχω στη ζωή μου τον πατέρα μου, που έχει φύγει. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, αυτές άλλαξαν επιτόπου από τη στιγμή που γεννήθηκε το πρώτο από τα δύο μου παιδάκια.

Φαινόμενα ντοπαρίσματος και κρούσματα, παλαιότερα, και στις αποστολές της Εθνικής μας…

Εννοείται ότι είμαι κατά. Σίγουρα δεν έχω κανέναν λόγο εγώ να ανησυχώ προσωπικά αλλά και γενικότερα το άθλημά μου, οπότε όσο το άθλημα που πρεσβεύω παραμένει καθαρό, από τη μεριά μου ουδέν σχόλιο.

Λευτέρης Πετρούνιας

Το σχόλιό σου για τα φαινόμενα σεξουαλικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας ακόμη και στον αθλητισμό.

Ο πρωταθλητισμός είναι γενικά πολύ σκληρός. Σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις υπήρχαν φαινόμενα που δεν επιτρέπεται να υπάρχουν, αλλά σίγουρα σε φυσιολογικό πλαίσιο ο πρωταθλητισμός πρέπει να είναι σκληρός προκειμένου να καταφέρει κάποιος να γίνει πρωταθλητής. Εννοείται φυσικά πως τα μεμονωμένα περιστατικά της υπέρμετρης βίας είναι καταδικαστέα.

Στο σχολείο ήσουν πολύ δημοφιλής, και μάλιστα Πρόεδρος του 15μελούς. Θα σε ενδιέφερε να ασχοληθείς με την πολιτική στο μέλλον;

Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά. Είναι κάτι που δεν το αποκλείω. Αν υπάρξει κάτι στο μέλλον που να με ενδιαφέρει, να με πρεσβεύει και να μπορώ να κάνω τη «δουλειά» μου όπως εγώ την έχω στο μυαλό μου, ίσως να το έκανα. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή είμαι αθλητής και παραμένω αθλητής για τα επόμενα χρόνια.

Λευτέρης Πετρούνιας

Συνεργασία με το αστέρι της αυτοκίνησης. Mercedes, λοιπόν…

Μου αρέσουν τα αυτοκίνητα, από πάντα μου άρεσαν. Σίγουρα έχω μία αδυναμία στα σπορ, γρήγορα διθέσια, και κυρίως στα Mercedes, αλλά ακόμα περισσότερο μου αρέσουν τα SUV τα μεγάλα. Με τον κόσμο της Mercedes-Benz, και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουμε δημιουργήσει δεσμούς πολύ φιλικούς, τους βλέπω σαν δικούς μου ανθρώπους. Αυτό κατά τη δική μου άποψη κάνει ακόμα πιο premium το brand, ένα brand που είναι ούτως ή άλλως premium, καθώς είναι το αστέρι της αυτοκινητοβιομηχανίας με τα καλύτερα αμαξώματα, τις καλύτερες εκδόσεις και τα πιο luxury και όμορφα αυτοκίνητα.

Τι σου αρέσει να κάνεις όταν βρίσκεσαι χαλαρός, χωρίς υποχρεώσεις, μέσα στο αυτοκίνητό σου; Ταξίδια; Χαλαρές βόλτες; Σε ιντριγκάρει η ταχύτητα;

Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω. Τα ταξίδια σε νέα μέρη με αυτοκίνητο με εξιτάρουν, και σίγουρα η ταχύτητα είναι κάτι που μου ανεβάζει την αδρεναλίνη και μου αρέσει πάρα πολύ. Ωστόσο, πρέπει πάντα να οδηγούμε πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια και να σεβόμαστε τον ΚΟΚ.

Πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου σε προσωπικό επίπεδο;

Υγιής και ευτυχισμένος με την οικογένειά μου και τα παιδιά μου, να τα βλέπω να μεγαλώνουν, να τα καμαρώνω και να καταφέρω να έχω περισσότερο χρόνο στο μέλλον.

Λευτέρης Πετρούνιας

«Με τον κόσμο της Mercedes-Benz, και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουμε δημιουργήσει δεσμούς πολύ φιλικούς, τους βλέπω σαν δικούς μου ανθρώπους».

Λευτέρης Πετρούνιας: Τα αγαπημένα…

Έλληνας αθλητής: Δημοσθένης Ταμπάκος

Ξένος αθλητής: Μπολτ και Γιόβτσεφ

Ομαδικά αθλήματα: Ποδόσφαιρο

Αγαπημένη ομάδα: Εθνική Ελλάδος

Διαδρομή: Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Φαγητό: Πατάτες με αυγά

Μουσική: Ανάλογα με την περίσταση

Προορισμός στην Ελλάδα: Θέλω να εξερευνήσω τα μέρη που δεν έχω επισκεφθεί μέχρι τώρα

Προορισμός στο εξωτερικό: Νέα Υόρκη

Ταινία: Inception

Βιβλίο: «Ο δρόμος του ειρηνικού πολεμιστή»

Χόμπι: Να ανακαλύπτω νέα πράγματα στη ζωή μου

Λευτέρης Πετρούνιας

Λευτέρης Πετρούνιας: Με μια, δυο λέξεις…

Οικογένεια: Ο σημαντικότερος δεσμός στη ζωή

Φίλοι: Η δεύτερη οικογένειά μας

Ελλάδα: Η περηφάνια μου

Ενόργανη γυμναστική: Η αγάπη μου

Κρίκοι: Η προέκταση του σώματός μου

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο παντοτινός μου στόχος

Βάθρο: Λύτρωση

Εθνικός ύμνος: Ανάταση ψυχής

Νέα Σμύρνη: Στέκι για πάντα

Πανιώνιος: Η 1η σύνδεση με το άθλημα

Εθνική Ελλάδας: Μία και μοναδική

Παρκούρ: Τα χρόνια που ξέφυγα

Πατινάζ: Παιδικά χρόνια

Έλληνες δημοσιογράφοι: Αναγνώριση των κόπων μου

Ξένοι δημοσιογράφοι: Σεβασμός στην τεχνική μου

Όνειρο: Να προσφέρω στον αθλητισμό και στον πολιτισμό στη χώρα μου και μετά το πέρας της καριέρας μου

Λευτέρης Πετρούνιας

Τιμή μας! Γιάννης Αλμπανέλλης, Μανώλης Σαλούρος και στη μέση ο αθλητής-σύμβολο, Λευτέρης Πετρούνιας!

Διαβάστε εδώ το οδοιπορικό στο Τόκιο, την πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Δημήτρης Ράφτης
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Λευτέρης Πετρούνιας
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ