Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Nissan Europe

Ο Paul Willcox, πρόεδρος της Nissan Ευρώπης, αποκωδικοποιεί τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον.

Σε ένα περιορισμένο κύκλο Ελλήνων δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Nissan Ευρώπης, Paul Willcox, ξεδίπλωσε τα σχέδια της ιαπωνικής εταιρείας για το μέλλον. Η επίσκεψη στη χώρα μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο εθιμοτυπική, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχει μια μοναδική και βαθιά σχέση της Nissan με την ελληνική αντιπροσωπεία. “H Nissan είναι πολύ ισχυρή στην Ελλάδα”, σχολίασε “και πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά έχει πολλές προοπτικές μόλις ξεπεραστεί η κρίση”.

Ο Paul Willcox ανέφερε ότι η θέση που κατέχει η φίρμα σήμερα οφείλεται αφενός στην πολύ σημαντική στρατηγική συνεργασία με τη Renault, αλλά και στο πρόγραμμα αναγέννησης που εκπονήθηκε το 2000. Η πρόσφατη απορρόφηση της Mitsubishi θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην επίτευξη οικονομίας κλίμακας.

Η Nissan σχεδιάζει το μέλλον της βασιζόμενη πάνω σε τρεις πυλώνες: την ηλεκτροκίνηση, που όπως ανέφερε έρχεται, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε θα αποκτήσει δυναμική, την αυτόνομη οδήγηση και τη συνδεσιμότητα. Στις επόμενες βδομάδες, που θα ανακοινωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της εταιρείας, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα υλοποιηθούν αυτοί οι τρεις πυλώνες.

Σε κάθε περίπτωση ο υπ' αριθμόν 1 στόχος της Nissan παραμένει η συνολική ποιότητα, τόσο η απτή που αντιλαμβάνεται ο οδηγός του αυτοκινήτου, όσο και στους τομείς της αξιοπιστίας και της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο κάτοχος ενός Nissan.

Και στο συγκεκριμένο σημείο ο Paul Willcox άδραξε την ευκαιρία για να αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών after sales στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε μάλιστα εντυπωσιασμένος που το επίπεδο αυτό δεν έπεσε στα χρόνια της κρίσης. “Το να δίνεται έμφαση στην ποιότητα των υπηρεσιών είναι πιο σημαντικό για μας από τα νούμερα των πωλήσεων”, σχολίασε.

Όσο αφορά στην ηλεκτροκίνηση, ο Paul Willcox ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Leaf είναι το best seller στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ η Nissan διαθέτει και το πιο ολοκληρωμένο πλάνο για το μέλλον, οπότε και η ηλεκτροκίνητη γκάμα θα διευρυνθεί μόλις υπάρξει η ανάλογη ζήτηση.

Να σημειώσουμε ότι το νέο Nissan Leaf θα έρθει στη χώρα μας την ερχόμενη άνοιξη (η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες στις οποίες θα κυκλοφορήσει), όπως άλλωστε και το επαγγελματικό NV200.

Η ηλεκτροκίνηση είναι δύσκολο να πεις πως θα εξελιχθεί. Χρειάζεται και το κοινό εκπαίδευση, όμως όσο περισσότερα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στο δρόμο, τόσο ο κόσμος θα εξοικειώνεται”. Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι χρειάζονται κίνητρα για τις πράσινες μετακίνησεις. “Η Nissan, που πήρε πρώτη το ρίσκο της ηλεκτροκίνησης, αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία πέρα από τον τομέα της κινητικότητας, καθώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα χρησιμεύουν ως αποθηκευτικό μέσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”. Τέλος συμπλήρωσε πως είναι εντυπωσιακό πόσο αξιόπιστη είναι η ηλεκτρική τεχνολογία, έτσι που οι αγοραστές έχουν τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης, ενώ για την συμμετοχή της στη Formula E, σχολίασε πως θα αποτελέσει μια βάση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ παράλληλα θα συμβάλει ώστε να αντληθεί και τεχνογνωσία μέσα από τη συγκεκριμένη εμπλοκή.

Αναφορά επίσης έγινε στην πετρελαιοκίνηση, που παρά τη μείωση του μεριδίου της, η Nissan εκτιμά πως ακόμα έχει μέλλον, αλλά και στο Nissan Kicks, το Β-SUV που παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Λος Άντζελες, για το οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια να έρθει στην Ευρώπη, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχει ήδη το Juke.

Την ώρα της συνάντησης ανακοινώθηκε και η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μ.Βρετανίας για τη ρύθμιση του Brexit, κάτι το οποίο θεώρησε θετική εξέλιξη. Άλλωστε για το συγκεκριμένο θέμα η Nissan βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Όσο αφορά το car sharing, το οποίο πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι σταδιακά θα υποκαταστήσει την κτήση του αυτοκινήτου, η Nissan είναι περισσότερο επιφυλακτική. “Είναι μια τάση, που παρακολουθούμε, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε επειδή μπαίνουν οι άλλοι κατασκευαστές, τουλάχιστον μέχρι να διαπιστωθεί πως είναι κάτι που μπορεί να αποφέρει κέρδη”, είπε ο Paul Willcox.

Ο τελευταίος, κλείνονοντας τη συζήτηση αναφέρθηκε και πάλι στη σχέση της εταιρείας με τη Νικ. Ι.Θεοχαράκης, η οποία πάει πίσω στο 1961, με τον κ.Τάκη Θεοχαράκη να συμπληρώνει πως είναι κι εκείνος υπερήφανος που είναι μέλος μιας οικογένειας που προχωράει με γρήγορα βήματα προς τα εμπρός.

Paul Willcox - Τάκης Θεοχαράκης

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου