Επικαιρότητα Συνεντεύξεις

Συνέντευξη: Στυλιανός Γ. Πετρίσης

Η ζωή απαιτεί συμβιβασμούς και διαπραγμάτευση. Δε «θυσιάζεις» ανθρώπους, όπως τα «πιόνια» σε μια παρτίδα σκάκι. Εξάλλου, τι θα συνέβαινε αν όλοι οι άνθρωποι εφάρμοζαν την τέχνη του πολέμου;

 

Η στόφα του νεαρού Στυλιανού Πετρίση και η περιγραφή των συναισθημάτων στην κάθε κίνησή του «συναρμολογούν» μια προσπάθεια που πρέπει να μας συνοδεύει στις πιο σκληρές καταστάσεις της ζωής, προκειμένου να αναδειχθούμε νικητές. Δεν κερδίζεις εύκολα τίτλο όταν είσαι 16 βαθμούς πίσω στη βαθμολογία στα μισά της διαδρομής, έως το τέλος της πιο απαιτητικής κατηγορίας (Junior) του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Karting. Δεν κερδίζεις εύκολα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον περσινό Πρωταθλητή που προπορεύεται, Κωνσταντίνο Κομνηνό, τον ταχύτατο ομόσταβλό σου Ανδρέα Δεβεντζόγλου, τον ικανό για όλα Ανδρέα Σπανό και τον πολύπειρο Γιάννη Λάντζη.

Εξίσωση δύσκολη. Φαίνεται ακατόρθωτο. Ο Στυλιανός και ο Γιώργος Γρυλλάκης, ο professor-μηχανικός και «ομαδάρχης» (Abloy-Galaxy Motorsport). Εκπαιδευτής, παιδαγωγός και προπονητής ταυτίζονται στην κοινή συχνότητα του ταλέντου του οδηγού και της εμπειρίας του κόουτς, και η λύση στην πίστα. Δύο νίκες στους δύο αγώνες από τον Στυλιανό και τεράστια βαθμολογική ανατροπή, που τον στέφει Πρωταθλητή Ελλάδος στην Junior του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Να δούμε όμως τη δική του άποψη σε σχέση με το 2018, οπότε και διέπρεψε, αλλά και όχι μόνο...


Τι θα θυμάσαι για πάντα από το 2018;

Την κατάκτηση του πρωταθλήματος, και από το ΙΑΜΕ την πρώτη μου νίκη στην κατηγορία Junior.

Εμπειρία το ΛεΜαν; Τι σου άρεσε περισσότερο εκεί;

Η συμμετοχή μου στο ΛεΜαν ήταν μεγάλη εμπειρία, που μου δίδαξε πάρα πολλά. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η πίστα και οι πολλές συμμετοχές.


Αγαπημένη σου πίστα στην Ελλάδα;

Η πιο αγαπημένη μου είναι το Kartodromo, γιατί είναι μια πολύ τεχνική πίστα.


Αλήθεια, ανάμεσα σε Ανδρέα, Γιάννη και Κωνσταντίνο, ποιος σε παιδεύει περισσότερο;

Όταν είσαι καλά προετοιμασμένος, το μόνο που σε παιδεύει είναι η ανώριμη οδική συμπεριφορά όποιου δε δέχεται την προσπέραση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε και οι δύο.


Το ότι προσπερνάς με ένα δικό σου τρόπο, που μας κρατάει όρθιους, πού οφείλεται; Το σχεδιάζεις ή προκύπτει; Ή ανάλογα με την περίπτωση;

Όσον αφορά τις προσπεράσεις μου, αυτοσχεδιάζω, εξετάζοντας πάντα τις διαθέσεις των αντιπάλων μου.


Από τον κ. Γιώργο και τον Σταύρο με ποιον συνεργάζεσαι καλύτερα;

Η συνεργασία μου και με τους δύο, τον μπαμπά και τον γιο Γρυλλάκη, είναι άψογη.


Με την ευκαιρία, από τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες συναθλητές σου, ποιον παραδέχεσαι;

Από τους μεγαλύτερους, ξεχωρίζω τον Φώτη Σωτηρόπουλο και τους αδερφούς Χρήστο και Στέλιο Σαγανά.


Παρακολουθείς το Πρωτάθλημα της F1;

Παρακολουθώ φανατικά και είμαι θαυμαστής του Λιούις Χάμιλτον.


Ήσουν στη Mini, είσαι στην Junior. Οι διαφορές;

Οι διάφορες από τη Mini είναι πολύ μεγάλες στον τρόπο οδήγησης.


Το 2019 έχουμε και Kart Academy. Βαριά η φανέλα;

Νιώθω μεγάλη τιμή που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου στο Αcademy και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου.


Οι πίστες; Τις μελέτησες;

Έχω μελετήσει τις πίστες και διαπίστωσα ότι η καθεμία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.


Περίγραψέ μας μία εβδομάδα του Στυλιανού Πετρίση.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή η μόνη μου ασχολία είναι το διάβασμα, τα αγγλικά-γερμανικά, οι υπολογιστές και η γυμναστική. Σαββατοκύριακο μόνο καρτ. Ασχολούμαι με το Τάε Κβον Ντο -έχω μαύρη ζώνη-, όπως επίσης με αερόβια γυμναστική, για καλή φυσική κατάσταση.


Αγαπημένο σου φαγητό;

Λατρεύω τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.


Παρακολουθείς άλλο άθλημα;

Δεν παρακολουθώ.


Ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις σε σχέση με το Πρωτάθλημα;

Για τη φετινή μου επιτυχία ευχαριστώ την ομάδα μου, και ιδιαίτερα τον κ. Γιώργο Γρυλλάκη, που πίστεψε σε μένα από την πρώτη στιγμή όσο κανένας άλλος, και βέβαια την οικογένειά μου.


Στυλιανός Γ. Πετρίσης

Γεννημένος τον Αύγουστο του 2005, σε ηλικία έξι ετών ξεκινά την ενασχόλησή του με το κάρτινγκ. H εκπαίδευσή του έγινε στον Ασπρόπυργο, στην Ακαδημία των Γιώργου Λαζαράκου-Γιάννη Αντωνιάδη. Απόφοιτος πλέον, αρχίζει δειλά να συμμετέχει σε αγωνιστικές εκδηλώσεις, όπως στο Time Attack, όπου με Rotax micro διακρίνεται και φανερώνει τη σωστή του εκπαίδευση και το πλούσιο ταλέντο του. Το Rotax Max Challenge του 2015 ξεκινά. Πρώτος γύρος στο Kartodromo, και η καριέρα του πιλότου Στυλιανού Πετρίση μόλις αρχίζει, όπως και η «γνωριμία» του με το βάθρο, όντας 2ος στην κατηγορία Micro! H επόμενη χρονιά είναι γεμάτη διακρίσεις, με αποκορύφωμα τη νίκη στο PICK. Το 2017 ανεβαίνει και πάλι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στην Πάτρα και γίνεται ο πρώτος οδηγός που κερδίζει δύο συνεχόμενες χρονιές στην ίδια κατηγορία! Το 2017 συμπληρώνεται με τον πρώτο εθνικό τίτλο, αφού στη Θεσσαλονίκη στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας-Mini. Το 2018 τον βρίσκουμε πλέον Πρωταθλητή στην Junior, με την τεχνική και αγωνιστική ευθύνη να είναι υπόθεση της ομάδας Galaxy Motorsports της οικογένειας Γρυλλάκη.

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΕΤΡΟΣ «PIT» ΚΑΣΤΟΡΙΝΗΣ

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου