top icon
Επικαιρότητα

Συνέντευξη «Αστερίξ»: Επιτέλους, φως!

Συζήτηση με τον Αστερίξ, κάτα κόσμον Άρη Λουμίδη, μετά από ένα καταπληκτικό οδοιπορικό στην Ιταλία “για τα παλιά, χωρίς τα παλιά”…

Με τον Αστερίξ η συζήτηση είναι διαφορετική από τα συνηθισμένα. Μνήμη-σκληρός δίσκος υπολογιστή, σεβασμός στο χθες μέσα από την ιστορία του σε “ειδικές” αλλά και τέλειες διαδρομές, αλλά είναι η επικαιρότητα που καίει και τον απασχολεί. Συνδεδεμένη με την υπουργική απόφαση που σκοτώνει το κλασικό αυτοκίνητο, στερώντας από τους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα μετακίνησης με τον φυσιολογικό, με τον ορθό και σύγχρονο τρόπο.

Κάλιο αργά παρά ποτέ” ή με ακόμα περισσότερη σαφήνεια, “ουδέν κακόν αμιγές καλού”. Απλά, γιατί επιτέλους έπρεπε να μπει τάξη σε αυτήν τη θολή διαδικασία, “κομπίνα” για το μυαλό του απλού αλλά συνεπή στις υποχρεώσεις του, Έλληνα πολίτη.

Διαδικασία που αφορά στην έκδοση πινακίδων κυκλοφορίας από αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, που σε συνδυασμό με την κακή χρήση του δικαιώματος από ιδιοκτήτες, εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί το χώρο του κλασικού αυτοκινήτου.

Ήταν αρχές του 1970 όταν η νεότερη γενιά της οικογένειας Ανδρεάδη έπεισε την πολιτεία ώστε η ΦΙΛΠΑ να εκδίδει πινακίδες κυκλοφορίας σε κλασικά αυτοκίνητα, για να μετακινούνται σε εκδηλώσεις, αλλά και για τη συντήρησή τους.

Με τη “μετακίνηση” του αείμνηστου Κώστα Νικολόπουλου από την ΕΛΠΑ στη ΦΙΛΠΑ, οι εκδηλώσεις “μετά περιπάτου” εξελίχθηκαν σε αγώνες ακριβείας, γνωστοί ως regularity.

Είναι η εποχή που ανοίγει ο δρόμος για ακόμα περισσότερα ιστορικά, ενώ αργότερα, με την προσθήκη της ΕΟΟΕ και της ΕΛΠΑ, η έκδοση πινακίδων εξελίχθηκε σε μια ανεξέλεγκτη, επικερδή επιχείρηση.

Ο Αστερίξ είναι σαφής και ακριβής, όπως και οι τιμονιές του, όταν πρωταγωνιστούσε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Κρίμα που την ασυδοσία στην έκδοση και στη χρήση των περιβόητων πινακίδων με διαδρομή 50 ετών, δεν τη σταματήσαμε μόνοι μας ώστε να είμαστε εμείς που θα βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, καταθέτοντας ορθολογιστικές προτάσεις στην πολιτεία ώστε να νομοθετήσει σχετικά. Για την πολιτεία, ήταν μονόδρομος να φτάσει στα άκρα και να η ευκαιρία, ώστε ει δυνατόν να μπει τάξη από λευκό χαρτί”.

Ο ίδιος δε διστάζει να υπενθυμίσει: “Στο παρελθόν το επισημάναμε, μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησίες για τη νόμιμη ιστορία του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, έχοντας το όραμά μας συνδεδεμένο με τη σωστή χρήση και με την εξέλιξη της ιδέας-θεσμού, μέσα από τη σωστή εκμάθηση. Δυστυχώς, μας αντιμετώπισε απαξιωτικά και με ύβρεις ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ και συγχρόνως της ΦΙΛΠΑ. Που δυστυχώς παραμένει στην καρέκλα του για πάνω από 10 χρόνια, γιατί τον προστατεύει η διαδικασία εκλογής του, την οποία βέβαια αρνείται πεισματικά να την αλλάξει, παρ' όλη την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των παλαιών/σωστών/πραγματικών/αυθεντικών μελών του χώρου”. 

Γνώμη μας, αυτή η διπλή του ιδιότητα εκθέτει και τον ίδιο και τις ξεπερασμένες διαδικασίες λειτουργίας της Ομοσπονδίας που απαιτούν τροποποίηση, αλλά και όσους εκλέγουν και κυρίως, εκλέγονται μαζί του. Αφήνουμε όμως τον ειδικό να εκφραστεί. Ο ίδιος, από το 1970 αναπαλαιώνει με πάθος και υπομονή, ενώ οδηγεί με ήρεμη δύναμη και ευφυία, ώστε να προσαρμόζει την τέχνη του στο άλλοτε!

Σήμερα, ορισμένοι που ίσως δε γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος χαρακτηρίζουν ταφόπλακα το ΦΕΚ και δεν αντιλαμβάνονται πως έτσι που είχε “ξεχειλώσει” η διαδικασία, δεν υπήρχε άλλη λύση αν θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια τη δική μας και της ΦΙΛΠΑ, με σεβασμό στους ιδρυτές της”.

Συνεχίζει ο Αστερίξ στον ίδιο ρυθμό και με το γκάζι στο πάτωμα, αλλά με το δικό του ζηλευτό τρόπο. “Αναμφισβήτητα την ευθύνη για τη δυσάρεστη εξέλιξη φέρει ο Πρόεδρος της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ, Δημήτρης Βερναρδάκης, χωρίς να απαλλάσσονται οι συνεργάτες του στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Τους προσβάλλει άλλωστε η άποψη ότι ο Πρόεδρος κάνει ό,τι θέλει, ενώ ξεχνούν πως πρόσφατα μαζί πανηγύριζαν με την πεποίθηση ότι η αλλαγή του νόμου για την έκδοση πινακίδων θα έφερνεφέρει σε πλεονεκτική θέση τη ΦΙΛΠΑ”.

Ζητούμενο το “σβήσιμο” της ΕΟΟΕ και το κλείσιμο του δρόμου στην ΟΜΑΕ που παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και τακτ την πιθανότητα να κλείσει η ΕΛΠΑ και να επωφεληθεί του σημαντικού εσόδου. Βλέπετε, δεν είναι μόνο η έκδοση. Είναι η ταυτοποίηση και βέβαια το ετήσιο παράβολο για τη χρήση, συμπληρώνουμε και αφήνουμε το συνομιλητή μας να συνεχίσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά προέκυψε ΦΕΚ που σκοτώνει ό,τι δημιουργήθηκε πριν 50 χρόνια, Πρόεδρος και ΔΣ της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ, που έχουν τη συνολική ευθύνη, δεν παραιτήθηκαν και παραμένουν στη θέση τους σε πλήρη αρμονία με τις εμμονές τους. Έχει όμως κόστος όλο αυτό και με την ευκαιρία, δε χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος με γνώσεις πυρηνικής φυσικής για να αντιληφθείς πως η πανάκριβη σε λειτουργικά έξοδα ΦΙΛΠΑ θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα χωρίς τη δήθεν "ιερή" αλλά εντελώς σαθρή σχέση της συνολικά με το κλασικό αυτοκίνητο”.

Όπως μάλιστα διευκρινίζει ο Αστερίξ, αντί παραίτησης και πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό της ΦΙΛΠΑ με αλλαγή καταστατικού -κάτι πολύ δύσκολο-, προσπαθεί να αναβάλλει τη λειτουργία του νέου καθεστώτος, ζητώντας παράταση της εφαρμογής. Με το “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, που ελπίζουμε η πολιτεία να μην υιοθετήσει.

Αναρωτιέται κανείς, προς τι αυτή η πρακτική; Ο Αστερίξ, όπως και άλλοι σκεπτόμενοι, δεν έχει καμία αμφιβολία: “Χωρίς πινακίδες, με τα έξοδα στο κόκκινο, τα οικονομικά προβλήματα θα πνίξουν τον αρχαιότερο και πλέον σημαντικό φορέα του χώρου και η ευθύνη είναι των διοικούντων”.

Όλο το οικοδόμημα στηρίζεται στην εγγραφή νέων μελών, στην καταγραφή-πιστοποίηση νέων αυτοκινήτων και στην είσπραξη παραβόλων από δραστηριότητες, ώστε ιδανικά να ισορροπούν τα λειτουργικά έξοδα των 10 χιλ. ευρώ το μήνα, αλλά και να προκύπτει απόθεμα, ακόμα και για επενδύσεις. Αγοράστηκε κτίριο στον Γέρακα κόστους 380 χιλ. που έχει ήδη εξοφληθεί, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι ο στόχος δεν είναι η αναβάθμιση του κλασικού και οι διεθνείς σχέσεις, αλλά μια νέα επένδυση σε αγορά οικοπέδου παραπλεύρως, για την αξιοποίησή του καταρχάς σαν χώρο στάθμευσης. Παράδειγμα της λογικής του παραλόγου, αφού έτσι, σήμερα, εντός κρίσης, δε λειτουργούν ούτε πετυχημένες κερδοφόρες εμπορικές επιχειρήσεις. Η συζήτηση έχει ανάψει και αν η προσπάθεια του αναβαθμισμένου τρόπου εξεύρεσης πόρων μέσω της διαχείρισης των ιστορικών αυτοκινήτων τον πικραίνει όντας εκτός σκοπού, είναι το πού πάνε τα χρήματα, το πώς επενδύονται, που τον εξοργίζει.

Μπορούσαν, όφειλαν να σεβαστούν την ιστορία και την αξιοπρέπειά μας, επενδύοντας από το κλασικό για το κλασικό, ακολουθώντας τη διαδρομή των ξένων μεγάλων ιστορικών λεσχών που διαθέτουν το δικό τους γκαράζ εκτός κέντρου με πρόσβαση και σε νέους ανθρώπους, ενώ δίνουν βάρος στο πώς όλο και περισσότεροι θα μαθαίνουν σωστά, ώστε να σέβονται και τα αυτοκίνητα και όσους φροντίζουν για τη λειτουργία τους. Σωστή, έγκυρη και ασφαλής πρακτική, συνδεδεμένη με το καταστατικό της ΦΙΛΠΑ που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ”, συμπληρώνει, και ολοκληρώνει με νόημα αλλά και πικρία που φέρνει πείσμα και θέσεις στις αντιθέσεις.

Είναι σαφής: “Η ΦΙΛΠΑ δημιουργήθηκε για να υπηρετεί και να προσφέρει στο κλασικό αυτοκίνητο και όχι για να επιχειρεί, με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ να απασχολούνται κατά βάση με την προβολή τους”. Άκομψα μάλιστα, με αποτέλεσμα να τη χαρακτηρίζεις αυτοπροβολή, που για τους σεμνούς ανθρώπους ερμηνεύεται ως προσβολή. 

Η λαθεμένη δράση, λοιπόν, που οδηγεί σε αδιέξοδα μέσα από ανεξέλεγκτες, νομοθετημένες μάλιστα επιλογές, φέρνει και τη χρήσιμη, τη δημιουργική αντίδραση.

Εύλογο το ερώτημά μας που συνδέεται με την επόμενη ημέρα, ενώ σε άλλους χώρους δεν λείπουν οι παρασκηνιακές πρωτοβουλίες.

Εμείς, εδώ στο προσκήνιο, καταγράφουμε: Για την επόμενη ημέρα είναι μονόδρομος η ευρωπαϊκή πρακτική. Ό,τι δηλαδή εφαρμόζουν οι μη τριτοκοσμικές χώρες, με τη σωστή διαχείριση της ιστορίας να αναδεικνύει το επίπεδο και την κλάση κάθε χώρας, όπως πηγάζουν από την κουλτούρα της. Το δικαίωμα στο κράτος λοιπόν, με καθαρό και απλό τρόπο, με αρχή την 30ετία. Συμπληρώνει το αυτοκίνητό σου τα 30 χρόνια, αυτόματα κατατάσσεται στα Ιστορικά και ανάλογα με τη χώρα πληρώνεις π.χ. 25 ευρώ στην Ιταλία και 100 στη Γερμανία, με ευθύνη του ιδιοκτήτη το ΚΤΕΟ και βέβαια την ασφάλεια προς τρίτους – που σωστά αστυνόμευσε/φρόντισε να υπάρχει προ μηνών η πολιτεία σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Κρίμα που ο Πρόεδρος της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ δεν έχει το μέγεθος ώστε να αντιληφθεί και να διαχειριστεί την κατάσταση που τον ξεπερνάει. Δυστυχώς, ακόμα και τώρα προσπαθεί να βρει προσωρινές λύσεις, προστατεύοντας καρέκλες και έσοδα που ξεφεύγουν από τη λογική. Προκαλούν μάλιστα, και σε συνδυασμό με το πάθος για τη μοναδικότητα της ΦΙΛΠΑ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, έφεραν το ΦΕΚ που “δένει τα πλοία στο λιμάνι” και εν τέλει. θα φέρει τις ομοσπονδίες και ειδικά την ΕΟ-ΦΙΛΠΑ, σε οικονομικό αδιέξοδο.

Προσοχή. Όχι από τη στέρηση των εσόδων που αφορούν σε πινακίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά από τη γενικότερη ύφεση, αφού δε θα υπάρχουν δραστηριότητες, με ευθύνη όσων εκλεγμένων όφειλαν να τις δημιουργούν και να τις αναβαθμίζουν. Η συγκρατημένη αισιοδοξία συνδέεται με την αίσθηση ότι θα αντιδράσουν και άλλοι πραγματικοί λάτρεις του κλασικού. Η… καθαρή εξήγηση άλλωστε, λογικά θα φέρει νέους ανθρώπους στο χώρο, ώστε με σύγχρονο τρόπο και γνώσεις να πάρουν τη σκυτάλη από εμάς, αντικαθιστώντας το πάθος μας με τον τρόπο που τους χαρακτηρίζει.

Ολοκληρώνουμε χρησιμοποιώντας το νόημα του τίτλου, στην αρχή της συζήτησης, τροποποιημένο όμως και πλέον, πιο ουσιαστικό.

“Να η ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του κλασικού με καθαρό, ωραίο τρόπο, συνδεδεμένο με τις αρχές ίδρυσης της ΦΙΛΠΑ, της… μάνας του λόχου για το κλασικό αυτοκίνητο στη χώρα μας”._ Για την απόδοση, Σ.Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ