top icon
Επικαιρότητα

Τεκμήρια: προς αναβολή η σταδιακή κατάργησή τους

Διαφώνησαν οι «θεσμοί» για τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα η πιθανότητα καμιάς μεταβολής τους, τουλάχιστον για το 2020, να είναι εξαιρετικά πιθανή.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, μεταξύ των οποίων και τα τεκμήρια, συνάντησαν τελικά την άρνηση των «θεσμών». Υπό αυτές τις συνθήκες και εκτός απρόσμενων εξελίξεων δεν θα αλλάξει τίποτα στην κλιμάκωσή τους για το 2020. Αιτία για τη μη αποδοχή του ελληνικού αιτήματος αποτελεί η συνεχιζόμενη φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων, παρά την όποια βελτίωση σε επίπεδο αριθμών. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους οι φορολογικοί έλεγχοι εξακολουθούν να στερούνται σταθερότητας, καθώς διεξάγονται με τη μορφή της υπερβολής (σαφάρι και επιδρομές) τις ημέρες των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, το Πάσχα και την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται τον υπόλοιπο χρόνο. Παράλληλα, τα βίαια περιστατικά ενάντια στα ελεγκτικά κλιμάκια, αποδεικνύουν πως η φορολογική συνείδηση των Ελλήνων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Έπειτα, τα έσοδα από τα τώρα ισχύοντα τεκμήρια αποτελούν ένα σταθερό και ασφαλές εισόδημα για το κράτος, που μάλλον δεν μπορεί να το ισοσκελίσει με περιστασιακούς φορολογικούς ελέγχους που είναι ή του ύψους ή του βάθους και περιέχουν ρίσκο. Αξίζει να σημειωθεί πως το φορολογικό έτος 2017 συμπεριλήφθηκε στην υποχρέωση πληρωμής τεκιμηρίων το 28% των ελληνικών νοικοκυριών, που βρέθηκαν με έξτρα εισοδήματα 6,6 δις ευρώ (δηλαδή σχεδόν δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μισθωτοί, συνταξιούχοι και εισοδηματίες).

Κατόπιν αυτών, μάλλον δεν θα τεθούν καθόλου στο τραπέζι των επίσημων συζητήσεων με τους θεσμούς τα ζητήματα της σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ