top icon
Επικαιρότητα

Τέλη κυκλοφορίας-τεκμήρια: Στις 15/11 οι ανακοινώσεις

Έρχονται μειώσεις μέχρι 40% για τα αυτοκίνητα άνω των 10 ετών, όπως και αυξήσεις στα οχήματα με άδεια από το 2007 έως το 2010, που θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2.

Τρεις βασικές αλλαγές προβλέπονται στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017. Η πρώτη αφορά στη μείωση των τελών στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα ηλικίας 10 χρόνων και άνω, σε ποσοστό από 5% έως 40%, προκειμένου να πάψει το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων. Τα τέλη κυκλοφορίας που αναμένεται να ισχύσουν παραμένουν ακριβά, παρά τις μειώσεις που πιστεύεται ότι θα έρθουν, αφού για τα δίλιτρα θα κυμανθούν από 492 ως 552 ευρώ, για τα τρίλιτρα από 666 ως 750 ευρώ και για τα τετράλιτρα και πάνω από 738 ως 828 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή που προβλέπεται είναι το νέο όριο απαλλαγής από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που θα κατέβει στα 80 από τα 90 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, ενώ πιθανολογείται η αύξηση των συντελεστών για τις εκπομπές CO2 άνω των 161 γρ. Η τρίτη διαφοροποίηση έχει να κάνει με την αλλαγή της ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας (που από 1/11/2010 που ήταν ως τώρα θα πάει τρία και βάλε χρόνια πίσω, στις 1/1/2007) και που αφορά τη χρονική στιγμή από την οποία τα τέλη κυκλοφορίας κάθε αυτοκινήτου υπολογίζονται με βάση τους ρύπους. Εάν δεν ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές, θα παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις στα μικρά σε κυβισμό αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας (Euro 4).

Τέλος, σε ό,τι έχει σχέση με τα τεκμήρια μάλλον δεν θα μειωθούν (όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί από κυβερνητικές πηγές) και θα μείνουν στα ίδια επίπεδα με πριν. Σε κάθε περίπτωση, στις 15 Νοεμβρίου θα λυθούν όλες οι απορίες. Τώρα, αν θα γελάμε ή θα κλαίμε μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Δείτε στο τέλος του άρθρου το επισυναπτόμενο αρχείο pdf με τα τεκμήρια που ισχύουν αυτή τη στιγμή στα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ