top icon
Επικαιρότητα

Θα χαλαρώσουν οι προδιαγραφές στις εκπομπές ρύπων στις ΗΠΑ, δηλώνει η EPA

Εναρμονιζόμενη στις επιταγές του Λευκού Οίκου αλλά και σε εκείνες της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ απέρριψε χθες το προγενέστερο σχέδιο της κυβέρνησης Obama για αυστηροποίηση των προδιαγραφών στις εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων για τα προσεχή χρόνια.

Η Environmental Protection Agency (EPA) ανακοίνωσε χθες, σε αγαστή ασφαλώς συνεργασία με την κυβέρνηση Trump, την απόρριψη του σχεδίου που είχε καταθέσει η προγενέστερη ηγεσία του Λευκού Οίκου, η οποία υποχρέωνε τους κατασκευαστές οχημάτων της χώρας να μειώσουν με χρονικό ορίζοντα το 2025 τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων που παράγουν στο όριο των 54,5 μιλίων/γαλόνι (περίπου στα 4,3 λιτ./100 χλμ.). Ο Scott Pruitt, ο επικεφαλής του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα πρότυπα για το 2022-2025 δεν ήταν κατάλληλα και έπρεπε να αναθεωρηθούν».

Η κυβέρνηση Obama είχε θέσει «πολύ υψηλά πρότυπα για την απόδοση καυσίμων στο σύνολο του στόλου», ανέφερε ο Pruitt, ο οποίος απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα διευκρινήσεις σχετικά με τα αναθεωρημένα στάνταρ που η κυβέρνηση Trump θα φέρει στο προσκήνιο σε συνεργασία με την EPA.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξουν οι αρμόδιες αρχές με περιπτώσεις πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, η οποία, ως γνωστόν, ακολουθεί χρόνια τώρα το δικό της μονοπάτι θέτοντας σε ισχύ αισθητά πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νόρμες. Δεν είναι όμως μόνο η Καλιφόρνια που ακολουθεί μια σαφώς πιο… ευαίσθητη οδό γύρω από το όλο θέμα, μιας και 12 ακόμα πολιτείες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και εκείνες της Νέας Υόρκης, της Πενσυλβάνιας και της Μασαχουσέτης, έχουν ήδη δρομολογήσει αυστηρά πρότυπα στον τομέα των εκπομπών ρύπων στις περιφέρειές τους.

Ο Scott Pruitt, αν και θεωρείται εντός ΗΠΑ ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των πολιτειών να ρυθμίζουν από μόνες τους ζητήματα που τις αφορούν, αντιτίθεται στα αυστηρότερα όρια που έχουν ήδη θέσει οι αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνια. Ως εκ τούτου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, το δικαίωμα της πολιτείας να επιβάλει τα δικά της περιβαλλοντικά πρότυπα, αναθεωρείται.

«Το συμφέρον της Αμερικής είναι να έχει ένα εθνικό πρότυπο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της EPA.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Jerry Brown, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Αυτή η κυνική και απλουστευμένη κατάχρηση εξουσίας θα δηλητηριάσει τον αέρα μας και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία όλων των Αμερικανών».

Από τη μεριά της, η επικεφαλής της California Air Resources Board, Mary Nicols, είπε:

«Η πολιτεία μας θα υπερασπιστεί δυναμικά τα υπάρχοντα πρότυπα καθαρών οχημάτων».

Ποια είναι η θέση των εγχώριων αυτοκινητοβιομηχανιών γύρω από την απόφαση της EPA να «χαλαρώσει» τα περιβαλλοντικά πρότυπα; Αν μη τι άλλο, θετική, καθώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη τους, «τα στάνταρ της πρότασης Obama πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να καταστεί ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή η επίτευξη των στόχων, οι οποίοι ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος των οχημάτων»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ