Το φλας είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται η επικοινωνία μεταξύ των οδηγών. Πολλοί, ωστόσο, ξεχνούν να το χρησιμοποιήσουν, κινδυνεύοντας με υψηλό πρόστιμο.
Το πρόστιμο για μη χρήση φλας σε ελιγμό
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 25 του νέου ΚΟΚ, κάθε οδηγός, πριν από κάθε ελιγμό, υποχρεούται να καταστήσει έγκαιρα γνωστή την πρόθεσή του να στρίψει, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τους δείκτες κατεύθυνσης (φλας). Σε περίπτωση που δεν το πράξει, η παράβαση κατατάσσεται στην κατηγορία Ε1-Β του άρθρου 108 που προβλέπει πρόστιμο 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση του φλας πρέπει να γίνεται καθόλη τη διάρκεια του ελιγμού και να παύει μόνο εφόσον ο ελιγμός έχει ολοκληρωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΚΟΚ προβλέπει το ίδιο πρόστιμο, δηλαδή 30 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για 10 ημέρες.

Το πρόστιμο για μη χρήση φλας σε προσπέραση
Οι δείκτες κατεύθυνσης (φλας) χρησιμοποιούνται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα πριν ένας οδηγός επιχειρήσει μια προσπέραση (παράγραφος 1 του άρθρου 21).
Η προσπέραση χωρίς να προηγηθεί γνωστοποίηση μέσω φλας τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ που συνοδεύεται με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 20 ημέρες (κατηγορία παράβασης: E2-B).
Σε κάθε περίπτωση, ο οδηγός επιτρέπεται να προσπεράσει προπορευόμενο όχημα μόνο εφόσον μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον προειδοποιήσει έγκαιρα γι’ αυτό.
Η προσπέραση επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται από τα δεξιά εφόσον ο προπορευόμενος οδηγός έχει δώσει σήμα ότι προτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει το όχημα του προς την πλευρά αυτή.







