top icon
Χρηστικά - Συμβουλές

Τι είναι η ετικέτα ελαστικών; Πώς την διαβάζεις

Όλα τα ελαστικά φέρουν πάνω μια νέα ετικέτα που προσφέρει πληροφορίες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε όλοι οι καταναλωτές να γνωρίζουν τις προδιαγραφές του ελαστικού που επιλέγουν.

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την 1η Μαΐου 2021, όλα τα ελαστικά που πωλούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την ειδική σήμανση.

Η νέα ετικέτα παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για τα ελαστικά των αυτοκινήτων και των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων, προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την οδική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ελαστικά, τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 και τη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

ετικέτα

Ειδικότερα, η ετικέτα προσφέρει αντικειμενικά, αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία που βασίζονται σε 3 σημαντικά χαρακτηριστικά απόδοσης ελαστικών:

αντίσταση κύλισης – απόδοση καυσίμου
πρόσφυση στο βρεγμένο
εξωτερικό θόρυβο κύλισης

Πώς να διαβάσετε την ετικέτα

Μέσω εικονογραμμάτων, μπορείτε να κατανοήσετε τις βασικές αποδόσεις του ελαστικού που επιθυμείτε να αγοράσετε. Αυτές είναι:

1) Απόδοση καυσίμου

Ανάλογα με την αντίσταση κύλισης του ελαστικού, η απόδοση καυσίμου του θα κυμαίνεται από την κατηγορία Α (που υποδηλώνει την καλύτερη οικονομία καυσίμου) μέχρι την κατηγορία Ε. Η κατανάλωση καυσίμου παίζει σημαντικό ρόλο από οικονομική και οικολογική άποψη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου έχει θετική επίδραση στο αποτύπωμα άνθρακα του οχήματος, και ειδικότερα των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων.

2) Πρόσφυση στο βρεγμένο

Σε ολισθηρό οδόστρωμα, ο οδηγός επιζητεί το πιο ασφαλές κράτημα. Η βαθμολογία πρόσφυσης στο βρεγμένο δείχνει πόσο καλά θα αποδώσει το ελαστικό σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιδόσεις να βαθμολογούνται από την κατηγορία Α έως και Ε. Υψηλός βαθμός σημαίνει μικρές αποστάσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα.

3) Επίπεδο θορύβου

Σε αυτό το εικονόγραμμα μετριέται ο θόρυβος κύλισης σε ντεσιμπέλ. Η ετικέτα δείχνει το επίπεδο θορύβου που παράγεται από το ελαστικό, σε κατηγορίες από A έως C.

ετικέτα

Επιπλέον, στο αυτοκόλλητο υπάρχουν κάποια πρόσθετα στοιχεία, όπως η καταλληλότητα του ελαστικού σε έντονο χιόνι (σύμβολο 3PMSF) και η πρόσφυση στον πάγο – μόνο στα επιβατικά αυτοκίνητα/ελαστικά C1.

Διαβάστε επίσης: Ελαστικά: Ένα ευρώ που μπορεί να σας σώσει την ζωή

Πάνω στην ετικέτα, υπάρχει κι ένας κωδικός QR, το οποίο μπορείτε να σκανάρετε με το smartphone. Μόλις το κάνετε, θα εμφανιστεί ένα web link προς τη βάση δεδομένων EPREL (Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για Ενεργειακή Σήμανση), που δείχνει όλες τις πληροφορίες του ελαστικού, όπως ακριβώς συμβαίνει στα υπόλοιπα προιόντα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ