top icon
Επικαιρότητα

Groupe PSA: Εικονική εξαγορά της Renault συνιστά η πρόταση της FCA

Δείχνοντας αρκετά θορυβημένος από τις εξελίξεις που θέλουν τις FCA και Renault να συγχωνεύονται, ο Carlos Tavares χαρακτήρισε ως «εικονική εξαγορά» την πρόταση της πρώτης προς την γαλλική εταιρεία.

Το σχέδιο που υπέβαλε η Fiat Chrysler Automobiles για συγχώνευσή της με τη Renault έφερε στο φως τον προβληματισμό αλλά και την έντονη κριτική από την αντίπαλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, σε σημείωμα που απέστειλε στα ανώτατα στελέχη του Groupe PSA τη Δευτέρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Carlos Tavares, υπογράμμισε τους κινδύνους στην πρόταση της FCA ξεκαθαρίζοντας πως η Renault επιλέχθηκε κυρίως επειδή η αξία της ήταν μειωμένη μετά τα όσα συνέβησαν (βλ. υπόθεση Carlos Ghosn) στους κόλπους της συμμαχίας της με τη Nissan.

«Η συναλλαγή που προτείνεται από την Fiat Chrysler φαίνεται ιδιαίτερα ευκαιριακή και σε μεγάλο βαθμό προς όφελος της», ανέφερε στο σημείωμά του ο Carlos Tavares, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυνατότητες που ανοίγονται σε θέματα που συνδέονται με την εξοικονόμηση πόρων. «Για τη Renault, αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα στις συζητήσεις με τη Nissan, όμως θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη συμμαχία ή ακόμα και να οδηγήσει στην κατάρρευσή της».

Θυμίζουμε πως το Groupe PSA πραγματοποίησε συνομιλίες με την Fiat Chrysler νωρίτερα μέσα στη χρονιά εξετάζοντας το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας τους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Fiat Chrysler, John Elkann, δεν ήταν πεπεισμένος για την ορθότητα μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία θα βασιζόταν σε πολιτικά και κοινωνικά δυσάρεστες περικοπές θέσεων εργασίας και τη συνεργασία της μ’ έναν όμιλο που βασίζει τις πωλήσεις του κατά τα δύο τρίτα στην Ευρώπη. Εν αντιθέσει, η Renault είναι σε θέση να προσφέρει ένα εξίσου πρωτοποριακό πρόγραμμα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, αλλά παράλληλα μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ασία μέσω της Nissan._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ