top icon
Επικαιρότητα

Η Καλιφόρνια σταματά να αγοράζει κρατικά αυτοκίνητα από τις GM, FCA και Toyota

Σύμφωνα με αξιωματούχους της πολιτείας, η Καλιφόρνια θα σταματήσει να αγοράσει κρατικά αυτοκίνητα από τις εταιρείες που συμπορεύονται με τον Λευκό Οίκο και τη δεδηλωμένη πρόθεσή του οβάλ γραφείου να καταργήσει την δυνατότητα της εν λόγω περιφέρειας να διαμορφώνει η ίδια τα περιβαλλοντικά πρότυπα που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων που πωλούνται σε αυτή.

Αξιωματούχοι της Καλιφόρνιας δήλωσαν χτες ότι θα σταματήσουν από τις αρχές του νέου έτους όλες τις αγορές νέων οχημάτων για κρατική χρήση από τις General Motors, Toyota και FCA ως αντίποινα για τη συμπόρευσή τους με τα κελεύσματα του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σκοπεύει να καταργήσει τη δυνατότητα της πολιτείας να διαμορφώνει η ίδια τα περιβαλλοντικά πρότυπα στις εκπομπές ρύπων των οχημάτων που κυκλοφορούν σε αυτή.

Από το 2016 έως και το 2018, η Καλιφόρνια αγόρασε οχήματα από τις General Motors, FCA και Toyota αξίας 58,6, 55,8 και 10,6 εκατομμύριων δολαρίων, αντίστοιχα.

Οι ως άνω εταιρείες αρνήθηκαν ή δεν σχολίασαν την απόφαση των αρχών της πολιτείας,  η οποία, χρόνια τώρα, είναι γνωστή για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και τις αυστηρότερες νόρμες που επιβάλλει στην περιφέρειά της σε σχέση με εκείνες της κεντρικής διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, από τον προσεχή Ιανουάριο και μετά, οι κρατικές υπηρεσίες της Καλιφόρνια θα αγοράζουν οχήματα μόνο από αυτοκινητοβιομηχανίες που αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της πολιτείας να καθορίσει η ίδια τα πρότυπα εκπομπών. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι Ford, Honda, BMW και ολόκληρο το VW Group.

«Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν επιλέξει να βρίσκονται στη λάθος πλευρά θα είναι στο τέλος οι χαμένοι σε σχέση με την αγοραστική τους δύναμη στην Καλιφόρνιας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτείας, Gavin Newsom._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ