top icon
Nostalgia

DeLorean Alpha 5: Back to the future!

To DMC-12, το αυτοκίνητο του αινιγματικού John DeLorean, μπορεί να απέτυχε εμπορικά, εντούτοις στον κόσμο του αυτοκινήτου αποτελεί ένα θρύλο κάτι στο οποίο συνέβαλε και η κινηματογραφική τριλογία «Back to the Future»

Σήμερα η εταιρεία αποκτά μία νέα ζωή, χάρη σε ένα αυτοκίνητο που πραγματικά έρχεται από το μέλλον.

Αναμφίβολα o John DeLorean αποτελεί μια πολυσυζητημένη, αμφιλεγόμενη και αινιγματική προσωπικότητα στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που σημάδεψε συναρπαστικά την εποχή. Απόλυτα δικαιολογημένα, λοιπόν, έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον τρεις κινηματογραφικές παραγωγές για τον John DeLorean. Δύο το 2019, το «Driven» και ένα ντοκιμαντέρ «Framing John DeLorean» με τον Alec Baldwin, και μόλις πέρυσι το Netflix παρουσίασε την docuseries τριών επεισοδίων «Myth & Mogul: John DeLorean».

Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την πτώχευση του 1982, η νέα DMC ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νέο, πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Alpha 5. To 1982, όταν έβαλε λουκέτο η DMC στο εργοστάσιό της στη Βόρειο Ιρλανδία, είχε μόλις προλάβει να παραγάγει, μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας, κοντά στα 9.000 DMC-12 από ανοξείδωτο ατσάλι!

Το 1995 ο Βρετανός μηχανικός Stephen Wynne, συνειδητοποιώντας τη μεγάλη ζήτηση για σέρβις και ανταλλακτικά από τους «εγκαταλελειμμένους» ιδιοκτήτες στην Αμερική, ίδρυσε τη νέα DMC με μετέπειτα βάση το Χιούστον του Τέξας, όπου πλέον, εξαγοράζοντας ό,τι ανταλλακτικά υπήρχαν και συνεργαζόμενος με τους πρώην εργοστασιακούς προμηθευτές, κράτησε τη φλόγα αναμμένη και τον θρυλικό στόλο σε λειτουργία και στους δρόμους. Σήμερα, στην Αμερική, το DMC-12 θεωρείται ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο με έντονη συναισθηματική αξία. Υπολογίζεται ότι από τα σχεδόν 9.000 κομμάτια έχουν μείνει «εν ζωή» περίπου 6.500 και ο μέσος όρος μεταπώλησης είναι γύρω στα 50.000 δολάρια.

Επιστροφή στο μέλλον, λοιπόν, και σήμερα η νέα DMC, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του νέου, έμπειρου διευθύνοντα συμβούλου της, Joost de Vries (τέως στέλεχος της Tesla και της Fisker/Karma), υπόσχεται τη ζωντανή παρουσίαση του πρωτότυπου τετραθέσιου Alpha 5 στον ετήσιο διαγωνισμό κομψότητας του Pebble Beach, στις 21 Αυγούστου… Ίδωμεν.

Κινητήριος δύναμη, μία μπαταρία 100+kWh με μια αυτονομία 300+ μιλίων, τα 0-100 χλμ./ώρα κάτω από τα 3 δευτερόλεπτα και με ελεγχόμενη τελική 250 χλμ./ώρα. Το «ρομαντικό» κλου είναι ότι η πανέμορφη σχεδίαση του νέου Alpha 5 έγινε και πάλι από τον θρυλικό Giorgetto Giugiaro, που σχεδίασε και το DMC-12 του 1982. Είναι εμφανής η μαεστρία του από τα στοιχεία που μετέφερε και εφάρμοσε με τόσο κομψή και σύγχρονη αισθητική. Και πάλι δύο πόρτες gullwing, αλλά πλέον διπλές σε μήκος, επιτρέποντας την είσοδο ταυτόχρονα και στους τέσσερις επιβάτες, ενώ στο πίσω μέρος συναντάμε και πάλι τη γνωστή φτερωτή γρίλια.

Η πρώτη έκδοση θα είναι περιορισμένη στα 88 κομμάτια, όσα και τα μίλια επιτάχυνσης που χρειαζόταν η DMC-12 στο «Back to the Future» για να ενεργοποιηθεί το Flux capacitor και να διακτινιστεί στο μέλλον…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • DeLorean
  • DeLorean Alpha5
  • DeLorean Alpha5
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ