top icon
Ρολόγια

Classic Chronographs: Το κομψό σπορ ανδρικό ρολόι

Τελικά τι είναι; Chronographe ή Chronomètre; Στα ελληνικά βασικά είναι το ίδιο πράγμα. Χρονογράφος ή χρονόμετρο είναι η λειτουργία καταγραφής ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος με αρχή και τέλος.

Στην ορολογία, όμως, της ελβετικής μηχανικής ωρολογοποιίας, δεν έχουν την ίδια έννοια. Με τον όρο «Chronographe» όντως εννοείται η καταγραφή συγκεκριμένης χρονομέτρησης με αρχή και τέλος, η οποία γίνεται είτε από ένα όργανο κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτήν τη λειτουργία, είτε από μια επιπρόσθετη μηχανική λειτουργία (πολυπλοκότητα – complication) πάνω σε ένα ρολόι χειρός.

Classic Chronographs

Montblanc Nicolas Rieussec Chronographe

Από την άλλη, το Chronomètre ως έννοια αφορά την πιστοποίηση μιας έγκριτης λειτουργίας ενός μηχανικού ρολογιού κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και απαιτήσεις, που πληρούν επτά κριτήρια. Το βασικότερο και σπουδαιότερο όλων είναι η ακρίβειά του στην ένδειξη της ώρας.

Classic Chronographs

Omega Speedmaster 57: (Ανανεωμένη έκδοση 2022, ατσάλινος χρονογράφος , 40,5 χλστ. κάσα, open back μηχανισμός Co-Axial Master Chronometer, αδιάβροχο στα 50 μ., δερμάτινο λουράκι, 9,000 ευρώ, Swatch Group, τηλ. 210.9565.656)

Κατά το λεξικό Cambridge, «Chronometer» είναι ένα μηχανικό όργανο που μετράει το χρόνο αναγράφοντας την ώρα με μεγάλη ακρίβεια. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα πολύπλοκο μικρο-μηχανισμό ελασμάτων και γραναζιών, με τη λίπανσή του, τις αναμενόμενες τριβές και τις φθορές, που επηρεάζεται καθημερινά και από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι η υγρασία, οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας, η πίεση, τα μαγνητικά πεδία και η βαρύτητα.

Classic Chronographs

Longines Master Collection: (Ατσάλινη κάσα 40 χλστ., αυτόματος μηχανισμός, λειτουργίες χρονογράφου, πλήρης ένδειξη ημερομηνίας με ημέρα εβδομάδας και μήνα, ένδειξη φάσης σελήνης, αδιάβροχο στα 30 μέτρα, καφέ λουράκι με αναδιπλούμενη πόρπη., 3.230 ευρώ, Swatch Group, τηλ.: 210.9565.656)

Δεν μπορεί, λοιπόν, οποιοδήποτε μηχανικό ρολόι να φέρει τη «βαρυσήμαντη» διάκριση «Chronometer» (αγγλιστί) στο καντράν του, αν δεν έχει λάβει την επίσημη πιστοποίηση από κάποιον αναγνωρισμένο οργανισμό, όπως τον COSC για την Ελβετία (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres), τον Observatoire de Besançon στη Γαλλία, τον Glashutte Observatory στη Γερμανία και τον Japan Chronometer Inspection Institute στην Ιαπωνία. Επομένως, ο τίτλος «Chronometer» δεν είναι απλώς τιμητικός, αλλά ουσίας.

Classic Chronographs

Breitling Top Time – Triumph: (Ειδική συλλεκτική έκδοση σε συνεργασία με την Triumph. Ατσάλινη κάσα 41 χλστ., αυτόματος μηχανισμός, αδιάβροχο στα 30 μέτρα, μαύρο δερμάτινο λουράκι με αναδιπλούμενη πόρπη, 5.290 ευρώ, Breitling Boutique, τηλ.: 210.3629.832)

Ένα ρολόι Chronograph μπορεί να είναι και πιστοποιημένο Chronometer, όπως χαρακτηριστικά είναι το Rolex Daytona. Tα Omega Speedmaster caliber 9900, εκτός από πιστοποίηση Chronometer, έχουν και πιστοποίηση Master Chronometer από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας METAS, που εγγυάται, εκτός από ανώτατη ακρίβεια, την ύψιστη μαγνητική αντίσταση κατά την ελβετική ωρολογοποιία. Πάντα όμως η διάκριση Chronometer αφορά αποκλειστικά το μηχανισμό του ρολογιού, και όχι του χρονογράφου.

Tudor

Tudor Heritage Chrono-Blue: (Ατσάλινη κάσα 42 χλστ., αυτόματος μηχανισμός, αδιάβροχο στα 150 μέτρα, λουράκι υφασμάτινο τύπου ΝΑΤΟ, 4.080 ευρώ, Rοlex Hellas, τηλ.: 210.3621.138)

Τον πρώτο χρονογράφο εφηύρε ο Γάλλος Louis Moinet τo 1816, με τον «Μετρητή Τρίτων -1/3» (Compteur de Tierces), ένα όργανο για αστρικές μετρήσεις, ακριβώς πέντε χρόνια πριν από το όργανο που επινόησε ο επίσης Γάλλος Nicolas Mathieu Rieussec για τις χρονομετρήσεις στον ιππόδρομο. Ωστόσο, αν και δεύτερος, έγινε ο νονός, διότι το όργανό του το βάφτισε «Chronographe».

Tissot

Tissot PRS 516 Chronograph: (Ατσάλινη κάσα 45 χλστ. με χρυσή επίστρωση PVD, μηχανισμός Quartz, αδιάβροχο στα 100 μέτρα, μολυβί δερμάτινο λουράκι με αναδιπλούμενη πόρπη, 475 ευρώ, Swatch Group, τηλ.: 210.9565.656)

Ένας μηχανισμός σε κουτί, με σταθερούς δείκτες και δύο περιστρεφόμενους αριθμημένους δίσκους. Προς τιμήν του νονού, η Montblanc το 2009 παρουσίασε ένα ρολόι χειρός που ονόμασε «Rieussec», με την ίδια διπλή μηχανική χρονομετρική καταγραφή. Σήμερα υπάρχει ο οίκος υψηλής ωρολογοποιίας Louis Moinet, που κατασκευάζει σε πολύ περιορισμένα κομμάτια ρολόγια με πολλαπλές πολυπλοκότητες, χρησιμοποιώντας δυσεύρετα και σπανιότατα υλικά, όπως κομμάτια από μετεωρίτες.

Classic Chronographs

Hamilton American Classic Intra-Matic Chrono: (Ατσάλινη κάσα 40 χλστ., αυτόματος μηχανισμός, αδιάβροχο στα 100 μέτρα, δερμάτινο λουράκι, 2.145 ευρώ, Swatch Group, τηλ.: 210.9565.656)

Κάναμε λοιπόν μια επιλογή από αγαπημένους και χαρακτηριστικούς χρονογράφους με κλασική σχεδίαση και old-school αύρα, για όλα τα βαλάντια. Οι επιλογές είναι αστείρευτες, αλλά λόγω περιορισμένου χώρου, είναι δυστυχώς πάντα η πιο «δυσάρεστη» διαδικασία._ Π. Ε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ