Περιβάλλον Ειδήσεις

Η Mazda υποστηρίζει την έρευνα ανάπτυξης βιοκαυσίμων

Η Mazda συμμετέχει αυτή τη στιγμή σε πολλά ερευνητικά έργα και μελέτες στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης συνεργασίας της βιομηχανίας αυτοκινήτου με τα πανεπιστήμια και τις κατά τόπους κυβερνήσεις για την προώθηση και ευρεία διάδοση βιοκαυσίμων που προέρχονται από την επεξεργασία φυκιών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Zoom-Zoom 2030», η Mazda έχει δεσμευθεί να μειώσει τις μέσες εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων της έως το 2030 κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 και κατά 90% μέχρι το 2050. Εκτιμώντας ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των οχημάτων που παράγει η εταιρεία το 2030, αλλά και το γεγονός ότι τα υγρά καύσιμα θα παραμείνουν «επίκαιρα» και κυρίαρχα στην αυτοκινητοβιομηχανία τουλάχιστον μέχρι το 2040, η Mazda πιστεύει ακράδαντα στα βιοκαύσιμα από φύκια ως ένα σημαντικό «μέσο» για τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2.

Το βιοκαύσιμο που προκύπτει από την επεξεργασία φυκιών έχει πολλές θετικές ιδιότητες ως ανανεώσιμο υγρό καύσιμο. Τα καύσιμα από φύκια, για παράδειγμα, μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις γης οι οποίες έχουν κριθεί ακατάλληλες για γεωργία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθούν με ελάχιστη επίδραση στους υδάτινους πόρους. Επίσης, μπορούν να παραχθούν με χρήση υδάτινων αποβλήτων και να έχουν υψηλό σημείο ανάφλεξης, ενώ παράλληλα αποδεικνύονται και βιοδιασπώμενα και σχετικά αβλαβή για το περιβάλλον στην περίπτωση που βρεθούν ελεύθερα σε αυτό.

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι αν αυτή τη στιγμή τα εν λόγω καύσιμα αντικαθιστούσαν όλα τα παράγωγα πετρελαίου στη χώρα, η ανάπτυξή τους θα απαιτούσε μία έκταση που θα ισοδυναμούσε με το 0,42% της αμερικανικής γης. Ως εκ τούτου, η ιαπωνική εταιρεία πιστεύει πως η βελτίωση της παραγωγικότητας αλλά και η μείωση του κόστους, αποτελούν αυτή τη στιγμή του πιο θεμελιώδεις παράγοντες για τη διαθεσιμότητα των βιοκαυσίμων από φύκια στο εγγύς μέλλον. Για το σκοπό αυτό, η Mazda υποστηρίζει ενεργά την έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο τομέα τόσο από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, όσο και από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκιο._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου