18 Ιαν 2018

Αυτοκίνητα; Δείτε τι κάνουν οι φούρνοι μικροκυμάτων στο περιβάλλον...

Όλοι επικεντρωνόμαστε στο πόσο ρυπαίνουν τα αυτοκίνητά μας, να όμως που οι φούρνοι μικροκυμάτων στις κουζίνες μας είναι σχδόν το ίδιο επιβαρυντικοί με αυτά για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη σχετική έρευνα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 130 εκατομμύρια φούρνοι μικροκυμάτων, οι οποίοι ρυπαίνουν όσο επτά περίπου εκατομμύρια αυτοκίνητα. Πιο συγκεκριμένα, οι φούρνοι μικροκυμάτων εκπέμπουν σε ετήσια βάση 7,75 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 6,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Οι υψηλές τιμές ρύπων των φούρνων μικροκυμάτων, που ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τα 135 εκατομμύρια το 2020, οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση που παρουσιάζουν σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένας φούρνος μικροκυμάτων ξοδεύει περίπου 600 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού στη διάρκεια της ζωής του, που είναι πάνω-κάτω οκτώ χρόνια. Την ίδια ενέργεια ξοδεύει και ένας λαμπτήρας LED των επτά Watt, αν παραμείνει αναμμένος για μια οκταετία (εδώ να σκεφτούμε ότι η λάμπα είναι αναμμένη συνέχεια, ενώ στο 90% του χρόνου ζωής του ο φούρνος μικροκυμάτων είναι σβηστός). Πρόβλημα επίσης υπάρχει και όταν ολοκληρώνουν το χρόνο ζωής τους, που υπολογίζεται σε περίπου επτά χρόνια για το κάθε νοικοκυριό. Ως το 2025 εκτιμάται ότι τα στερεά απόβλητα των φούρνων μικροκυμάτων θα φτάσουν τους 185.000 τόνους. Η έρευνα έγινε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και κατόπιν δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment.

Εν κατακλείδι, το αυτοκίνητο δεν είναι ο μόνος ένοχος (εντάξει, αυτό πια το γνωρίζουν όλοι). Κι αν τώρα ενημερωθήκαμε για ένα εργαλείο της κουζίνας μας που δεν φανταζόμασταν τί επιπτώσεις έχει, φανταστείτε τί γίνεται με τα αεροπλάνα, τα καράβια και τα τραίνα...