top icon
Περιβάλλον

Ford Focus Electric, C-MAX Energy, Fusion Hybrid

Η Ford συστήνει στην ευρωπαϊκή αγορά την οικογένεια των «πράσινων» ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων της προτάσσοντας ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ύφους και τεχνολογίας. 

Η ΕΜΠΛΟΚΗ της ηλεκτρικής ενέργειας στα δεδομένα της αυτοκίνησης αποτελεί πλέον μια παγιωμένη πραγματικότητα, δίνοντας την απάντηση στην προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας πιο καθαρής και φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας. Για τη Ford η δραστηριοποίηση στον τομέα των υβριδικών και ηλεκτρικών μοντέλων δεν αποτελεί μια νέα προοπτική. Η παρουσία της στο ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αντίστοιχο κομμάτι της αμερικανικής αγοράς μετρά σχεδόν μία δεκαετία, με μια παραγωγή που ξεπερνά τα 250.000 οχήματα μέχρι σήμερα, καθώς και ένα πρόγραμμα εξέλιξης για την ανάπτυξη «in house» τεχνογνωσίας που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκινώντας το 2004 με το υβριδικό Explorer (το γνωστό σε εμάς Maverick), η γκάμα της σήμερα περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων διαφορετικής φιλοσοφίας και τεχνολογίας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων. Τρία από αυτά τα μοντέλα θα περάσουν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να μπουν στο παιχνίδι και της ευρωπαϊκής αγοράς. Πρόκειται για το αμιγώς ηλεκτρικό Focus Electric, το plug-in υβριδικό C-MAX Energi καθώς και το υβριδικό Fusion, το οποίο μας δείχνει και την αισθητική κατεύθυνση που θα έχει το επερχόμενο Mondeo.

Χωρίς ρύπους

Το σλόγκαν «Power of choice» που χρησιμοποιεί η Ford συνδέεται με τον πλουραλισμό του ύφους και του προσδιορισμού των «πράσινων» μοντέλων της, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα επιλογής των κατάλληλων χαρακτηριστικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες σε χρηστικό επίπεδο. Σήμερα, λοιπόν, οι κατευθύνσεις που ακολουθεί η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αναδεικνύουν την ηλεκτροκίνηση ως ιδανική λύση για ένα αυτοκίνητο με καθαρά αστικό προσδιορισμό. Σε αυτό το πεδίο στοχεύει το Focus Electric, που αποτελεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford και το οποίο στην ευρωπαϊκή του έκδοση θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Σάαρλουις στη Γερμανία. Στη θέση του συμβατικού κινητήρα το Focus Electric φιλοξενεί έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 145 ίππων και 25,5 χλγμ. ροπής, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω κιβωτίου μίας σχέσης, η οποία και οριοθετεί τη μέγιστη ταχύτητα στα 135 χλμ./ώρα. Η τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα γίνεται από μια συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 23 kWh, η οποία προσφέρει αυτονομία της τάξης των 160 χλμ./ώρα, ενώ είναι τοποθετημένη κάτω από το χώρο αποσκευών, που για αυτόν το λόγο είναι μειωμένος στα 237 λίτρα (από τα 316 της συμβατικής έκδοσης). Σημαντικό τεχνολογικό στοιχείο αποτελεί, πάντως, η υιοθέτηση ενός υδρόψυκτου συστήματος ψύξης-θέρμανσης των μπαταριών, ώστε αυτές να διατηρούνται συνεχώς σε σταθερή θερμοκρασία, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, αυξάνοντας έτσι τόσο την αυτονομία όσο και τη συνολική διάρκεια ζωής τους.

Από εκεί και πέρα, θα σταθούμε σε δύο από τα δυνατά στοιχεία σε σχέση με τον υπάρχοντα ανταγωνισμό. Το πρώτο αφορά το σύντομο χρόνο φόρτισης που επιτυγχάνεται χάρη στον ενσωματωμένο φορτιστή των 6,6 kW/ώρα (σε σχέση με τα 3,3 kW/ώρα των ανταγωνιστικών προτάσεων), επιτρέποντας την πλήρη φόρτιση σε μόλις 3-4 ώρες από ένα δίκτυο 240 V. Το δεύτερο έχει να κάνει με το γεγονός πως το ηλεκτρικό σύστημα έχει προσαρμοστεί στο πλαίσιο του Focus χωρίς αλλαγές σε καίριους τομείς, όπως στην αρχιτεκτονική της ανάρτησης. Έτσι, με μόνη εξαίρεση τα επιπλέον σχεδόν 300 κιλά σε σχέση με του συμβατικού μοντέλου, το Focus Electric, όπως είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε στη σύντομη επαφή μας μαζί του στους δρόμους της Φρανκφούρτης, διατηρεί αναλλοίωτο το γνωστό ποιοτικό και ολοκληρωμένο οδηγικό προφίλ του Focus.

Χωρίς περιορισμούς

Στην περίπτωση που ο περιορισμός της αυτονομίας αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο, για παράδειγμα για κάθε αυτοκίνητο που ξεφεύγει από τα όρια της πόλης, η εναλλακτική απάντηση έρχεται από τα δύο υβριδικά μοντέλα. Πιο κοντά στη λογική της μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους βρίσκεται το plug-in υβριδικό C-MAX Energi, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα συνδυαστικής αλλά και αμιγώς ηλεκτρικής λειτουργίας. Εδώ το υβριδικό σύστημα αποτελείται από ένα 2λιτρο 4κύλινδρο κινητήρα που λειτουργεί σύμφωνα με τον κύκλο Άτκινσον, ο οποίος αποδίδει 143 ίππους, καθώς και από έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 120 ίππων, με τη μέγιστη συνδυαστική ισχύ να φθάνει τους 190 ίππους, εξασφαλίζοντας έτσι και ένα απόλυτα ικανοποιητικό πακέτο επιδόσεων. Η τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα γίνεται μέσω μιας συστοιχίας μπαταριών ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 7,6 kWh, η φόρτιση των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 2,5 ώρες. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός κιβωτίου eCVT συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης. Το χρηστικό πλεονέκτημα του C-MAX Energi αφορά τη δυνατότητα είτε συνδυαστικής λειτουργίας των δύο κινητήρων με στόχο την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση καυσίμου (η αυτονομία του αγγίζει τα 1.000 χλμ.) είτε και της κατ' επιλογήν πλήρως ηλεκτρικής λειτουργίας, με αυτονομία που πλησιάζει τα 30 χιλιόμετρα, η οποία είναι ιδανική για μικρές αστικές μετακινήσεις με μηδενική κατανάλωση και εκπομπές ρύπων.

Αντίστοιχη τεχνολογία με αυτήν του C-MAX μοιράζεται και το Fusion Hybrid, το οποίο υιοθετεί τα ίδια μηχανικά μέρη σε ό,τι αφορά τον κινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα καθώς και τη μετάδοση. Ωστόσο, το Fusion, ως «συμβατικό» υβριδικό, διαθέτει μικρότερης χωρητικότητας συστοιχία μπαταριών ιόντων-λιθίου, χωρητικότητας 1,4 kWh, η φόρτιση των οποίων πραγματοποιείται τόσο από τον κινητήρα όσο και από την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιείται κυρίως στις χαμηλές ταχύτητες, προσφέροντας επιπλέον ώθηση αλλά και οικονομία καυσίμου κατά τη συνδυαστική λειτουργία, ενώ σε συνθήκες πολύ χαμηλού φορτίου υπάρχει δυνατότητα ακόμα και πλήρως ηλεκτρικής λειτουργίας με ταχύτητα έως 100 χλμ./ώρα και για απόσταση 2-3 χιλιομέτρων.

Η παραγωγή και διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά του Focus Electric έχει ήδη ξεκινήσει, με τη Ford να έχει διαμορφώσει το κόστος στα 39.900 ευρώ, και με την τελική τιμή να επηρεάζεται βέβαια από την ειδική μεταχείριση και τα πιθανά κίνητρα που δίνει κάθε χώρα, ενώ τα C-MAX Energi και Mondeo (Fusion) Hybrid αναμένονται κοντά στις αρχές του 2014._ Γ. Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σε συνέχεια της αναγγελίας του Πρωθυπουργού, πιστεύετε πως η πώληση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2030...

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ