top icon
Περιβάλλον

H Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κινείται προς το μέλλον με Nissan Leaf

Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου γίνεται η πρώτη πράσινη γέφυρα παγκοσμίως, με την εταιρεία Γέφυρα ΑΕ να προσθέτει το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στο στόλο της, που δεν είναι άλλο από το πρωτοποριακό Nissan Leaf.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαπέντε ετών από την έναρξη της λειτουργίας της, η Γέφυρα ΑΕ εγκαθιστά φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στους δύο χώρους στάθμευσης στις δύο πλευρές των διοδίων της Γέφυρας, που προσφέρουν δωρεάν φόρτιση στους διερχόμενους οδηγούς. Ταυτοχρόνως προχωράει σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 100% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μαζί με σειρά έργων και μέτρων δραστικής μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Στο πλαίσιο των παραπάνω «πράσινων» πρωτοβουλιών, η Γέφυρα ΑΕ ενέταξε και το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στο στόλο της, που δεν είναι άλλο από το πρωτοποριακό Nissan Leaf. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Nissan LEAF μεταφέρει στο αμάξωμά του και το σύνθημα της Γέφυρας… «Το κλίμα αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς».

H Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου κινείται προς το μέλλον με Nissan Leaf

Θυμίζουμε ότι το Nissan LEAF είναι το πρώτο σε πωλήσεις αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα στην ιστορία της αυτοκίνησης, έχοντας ξεπεράσει τα 400.000 πωληθέντα αυτοκίνητα από τότε που ξεκίνησε η διάθεση του μοντέλου πρώτης γενιάς, το 2010. Το μοντέλο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, με τιμή που ξεκινά από τα 32.990 ευρώ.

Το Nissan Leaf, είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα και μάλιστα με όλα τα απαραίτητα οικογενειακά καλούδια, όντας «χτισμένο» πάνω σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα της ιαπωνικής εταιρείας, με μεταξόνιο 2.700 χλστ. και συνολικό μήκος στα 4.490 χλστ.

Το πραγματικό ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται στην «καθαρή» κινητήρια μονάδα, με άλλα λόγια, στον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο εμπρός μέρος μεταφέροντας την κίνηση στους αντίστοιχους τροχούς.

Κάτω από το καπό του, πέρα από τον ηλεκτροκινητήρα των 150 ίππων (+38% ισχυρότερος έναντι του προκατόχου του), συναντάμε το διανομέα, τον εναλλάκτη, που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για την κίνηση του μοτέρ, και τον «εσωτερικό» φορτιστή για τη 12βολτη μπαταρία.

Το νέο Nissan Leaf έρχεται με μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας (40 kWh έναντι 30 στο προηγούμενο μοντέλο), εξασφαλίζοντας θεωρητική αυτονομία 270 χλμ. σύμφωνα με το νέο κύκλο μέτρησης WLTP, που θα λέγαμε πως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, όταν στα δικά μας χέρια κυμάνθηκε στα 240-250 χλμ. με μικτές συνθήκες οδήγησης (πόλη, επαρχιακός δρόμος και αυτοκινητόδρομος), ενώ χωρίς τη χρήση του κλιματιστικού θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την επίσημη τιμή. Βέβαια, σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μεγαλύτερη αυτονομία σημαίνει και αυξημένη διάρκεια για τη φόρτιση της μπαταρίας, η οποία εν προκειμένω στο Leaf μπορεί να πάρει και 21 ώρες, στην αναγκαία περίπτωση που θα γίνει σε μια κοινή πρίζα, χρόνος που πέφτει στις 7,5 ώρες με τη χρήση wall box.

Και αν αναρωτιέστε για τις επιδόσεις που σημειώνει το νέο Leaf, αξίζει να σταθεί κανείς ότι στο περίφημο «0-100» τα όργανα του περιοδικού σταμάτησαν στο 8,4 δλ. ενώ η τελική του Leaf περιορίζεται στα 146,6 χλμ./ώρα.

Στην πράξη, δεν αρκούν παρά μερικά χιλιόμετρα πίσω από το τιμόνι του Leaf για να αντιληφθείς πόσο -ευχάριστα- διαφορετικό είναι με την ανάρτηση του να προσφέρει πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Από την αρχή εντυπωσιάζει η αθόρυβη λειτουργία, κυρίως στις χαμηλές ταχύτητες, εκεί που οι αεροδυναμικοί θόρυβοι και ο θόρυβος κύλισης δεν προλαβαίνουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η απόκριση του ηλεκτροκινητήρα, ακόμα και στα μικρά πατήματα του πεντάλ, είναι ακαριαία και η επιτάχυνση αδιάλειπτη, καθώς δε μεσολαβεί κάποιο σύστημα μετάδοσης.

Επίσης, η ενεργοποίηση του e-Pedal από ένα διακόπτη στην κονσόλα του Nissan Leaf δίνει ακόμα μία νέα διάσταση στην οδήγηση, καθώς, σηκώνοντας το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού, το αυτοκίνητο επιβραδύνει, θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα ανάκτησης της ενέργειας, που φορτίζει την μπαταρία. Στην αρχή θέλει λίγο συνήθεια, αλλά μετά μπορείς να οδηγείς την περισσότερη ώρα με το ένα πεντάλ, περιορίζοντας έτσι τη χρήση του φρένου μέχρι και κατά 90%._Μ. Σαλ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Nissan μπορείτε να δείτε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ