Tεχνολογία Ειδήσεις - Παρουσιάσεις

Αυτές είναι οι στρατηγικές επενδύσεις της Porsche σε start-up εταιρείες και νέες τεχνολογίες

Η Porsche επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες στον τομέα της κινητικότητας συνεργαζόμενη στενά με μικρές αλλά… θαυματουργές start-up εταιρείες εντός και εκτός Ευρώπης.

Οι ήδη «ορατές» αλλαγές στο παγκόσμιο αυτοκινητικό και τεχνολογικό τερέν απαιτούν από τους κατασκευαστές - μικρούς ή μεγάλους - μία νέα προσέγγιση. «Πρέπει να αλλάξουμε αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέλλον την επιτυχία των τελευταίων ετών», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Lutz Meschke, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής στον τομέα των πληροφορικών συστημάτων της Porsche. Και προσθέτει: «Θα χρειαστούμε τη γνώση στο μέλλον που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκεται πολύ έξω από τις σημερινές μας ικανότητες. Γι’ αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό οικοσύστημα με τους αρμόδιους εταίρους».

Για το λόγο αυτό, η Porsche αύξησε το τελευταίο διάστημα το συνολικό ποσό των επενδύσεών κατά 150 εκατ. € με στόχο να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε νέες τάσεις, νέες τεχνολογίες, αλλά και νέα επιχειρηματικά μοντέλα μέσω της συμμετοχής ως εταιρεία σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.  Έτσι, έχει βρει ήδη πολλούς νέους συνεργάτες που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους, και φυσικά την έρευνα, σε θέματα που σχετίζονται με την εμπειρία των πελατών και τον ψηφιακό τρόπο ζωής, με έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα.

Η πιο πρόσφατη δράση της Porsche είναι μία επένδυση στην αμερικανική start-up εταιρεία Urgent.ly. Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας γεωλογικού εντοπισμού, η Urgent.ly συνδέει τους οδηγούς αυτοκινήτων, τους παρόχους υπηρεσιών και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε πραγματικό χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή τη σττιμγμή, περισσότεροι από τους μισούς παρόχους υπηρεσιών οδικής βοήθειας βρίσκονται ήδη συνδεδεμένοι με την πλατφόρμα της Urgent.ly  στις ΗΠΑ. Η Porsche έχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο επενδύσει και στην νεοσύστατη γερμανική εταιρεία Gapless που προσφέρει μία εμπειρία ψηφιακής διαχείρισης για κλασσικά αυτοκίνητα αλλά και ολόκληρης της ιστορίας τους. Αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να μοιραστούν με άλλους χρήστες και για το σκοπό αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει μία λύση βασισμένη στην τεχνολογία blockchain, η οποία επιτρέπει την ασφαλή κρυπτογράφηση των αρχείων δεδομένων.

Η Porsche κατέστη στρατηγικός επενδυτής στην ελβετική WayRay, τον Σεπτέμβριο του 2018. Η start-up εταιρεία από τη Ζυρίχη αναπτύσσει και παράγει τεχνολογίες που σχετίζονται με προβολή πληροφοριών στο παρπρίζ (head-up display). Με το βλέμμα στραμμένο στην αυτόνομη οδήγηση, η εταιρεία εργάζεται αυτή την περίοδο πάνω στην ενσωμάτωση εικονικών αντικειμένων στην οδηγική εμπειρία. Σε σύγκριση με τα συμβατικά HUD, η WayRay προσφέρει ένα πολύ μικρότερο σύστημα προβολής που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε όχημα - ανεξάρτητα από το εσωτερικό του. Επίσης, από τον Ιούλιο του περασμένου έτους η Porsche έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στην start-up αμερικανική εταιρεία Miles. Με έδρα το Silicon Valley, η τελευταία εγκαινιάζει το πρώτο πρόγραμμα με βάση smartphone για όλες τις μορφές κινητικότητας. Η ψηφιακή πλατφόρμα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη καθιστώντας δυνατή την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών και συνεπώς της συμπεριφοράς τους.

Παράλληλα, η Porsche απέκτησε τον περασμένο Απρίλιο ένα μικρό μερίδιο στην ισραηλινή εταιρεία Anagog. Η Anagog ιδρύθηκε το 2010 και εδρεύει στο Τελ Αβίβ και ειδικεύεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο της κινητικότητας μέσω… smartphone. Έτσι, η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιείται απευθείας στην κινητή συσκευή και συνεπώς δεν απαιτεί τη μεταφορά ευαίσθητων δεδομένων του χρήστη σε περιβάλλον cloud. Επίσης, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει στην κατοχή της μετοχές της εταιρίας home-iX που εδρεύει στη Στουτγάρδη, από το Σεπτέμβριο του 2017. Η B2B αυτή εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στην «έξυπνη διαβίωση», ιδρύθηκε το 2016 από δύο πρώην υπαλλήλους της Porsche και επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν εξατομικευμένες έξυπνες λύσεις διαβίωσης με τη δικτύωση συσκευώn ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

Τέλος, η Porsche μετέχει με ποσοστό της τάξης του 10% στην κροατική Rimac Automobili, η οποία κατασκευάζει, εκτός από ηλεκτρικά hyper-cars,  μπαταρίες υψηλής τάσης και ηλεκτρικούς κινητήρες εξελίσσοντας παράλληλα ψηφιακές διεπαφών ανθρώπου-μηχανής (HMI)._X.A.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Τουρκίας;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου