Η ιαπωνική εταιρεία παίρνει της «πεσμένες» μπαταρίες του Nissan Leaf πρώτης γενιάς και τις αναζωογονεί ως αντίδοτο της αναπόφευκτης, μετά από πολλά χρόνια χρήσης, αντικατάστασης τους.

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν διαρκώς τρόπους για να μειώσουν το κόστος των ηλεκτρικών τους αυτοκινήτων παρατείνοντας, μεταξύ άλλων, τη διάρκεια ζωής των μπαταριών τους, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «καλύπτουν» το ένα πέμπτο του κόστους αγοράς κάθε οχήματος. Στην προσπάθεια αυτή, η Nissan, η εταιρεία που έβαλε πρώτη στη μαζική παραγωγή το 2010 ένα «φουλ» ηλεκτρικό όχημα, ανακοίνωσε χθες την ίδρυση σε συνεργασία με την επίσης ιαπωνική Sumitomo Corp μιας νέας εταιρείας, της 4R Energy Corporation, η οποία θα αρχίσει από τον προσεχή κιόλας Μάιο να προσφέρει ανακατασκευασμένες μπαταρίες ιόντων λιθίου για το Nissan Leaf πρώτης γενιάς.

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησε η παραγωγή του νέου Nissan Leaf στην Ευρώπη

Έχοντας χάσει πάνω από το 80% της ενεργειακής τους ισχύος, οι μπαταρίες αυτές, οι οποίες, ως γνωστών, είναι κατασκευασμένες από υλικά, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο, θα «αναζωογονηθούν» σ’ ένα νέο εργοστάσιο που θα έχει την έδρα του στην πόλη Namie, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Fukushima, πέντε μόλις χιλιόμετρα μακριά από τη διαβόητη πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε, οι μπαταρίες αυτές (24 kWh) θα πωλούνται στην Ιαπωνία έναντι τιμήματος που θα φτάνει τα 2.850 δολάρια (300.000 γιέν), τιμή μειωμένη κατά περίπου 50% σε σχέση με τις ολοκαίνουργιες που αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να αγοράσει στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο, η βασική μπαταρία του Leaf πρώτης γενιάς των 24KWh κοστίζει σήμερα 6.200 ευρώ (650.000 γιέν), ενώ εκείνες των 30 και 40 KWh, ούτε λίγο ούτε πολύ, 7.600 και 7.800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Το ηλεκτρικό Nissan Leaf έρχεται στην Ελλάδα

«Επαναχρησιμοποιώντας τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες θέλουμε να αυξήσουμε την υπολειμματική αξία των EVs καθιστώντας τες πιο προσιτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της 4R Energy Corporation, Eiji Mkino.  

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης μονάδας, όπου θα παράγονται 2.250 μπαταρίες σε ετήσια βάση, θα μπορούν να ανακατασκευαστούν «μερικές μόνο εκατοντάδες» παλαιών μπαταριών στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας αξίζει να επισημάνουμε πως η Nissan εγγυάται πως οι μπαταρίες του Nissan Leaf πρώτης γενιάς είναι σε θέση να διατηρήσουν έως και το 66% της ενεργειακής τους απόδοσης μετά από 8 χρόνια ή 160.000 χλμ. χρήσης του οχήματος._Χ.Α.

Διαβάστε επίσης: Το Nissan Leaf «έπιασε» τις 300.000 μονάδες